Connect with us
Suzuki

Hírek

ZX-9R az álmom – kezdhetek ilyennel motorozni?!

“Kissé aggódom, mert a kiszemelt gép nem éppen gyerekjáték…”

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Többször felhívtuk már a figyelmeteket, hogy szívesen válaszolunk bármilyen motoros témájú kérdésre. A postaládánkba érkezett olvasói levelek egy része a motorozás kezdetével, magával a motorválasztással kapcsolatos. Most is egy ilyen következik; István az alábbi kérdéssel keresett meg minket:

Tisztelt szerkesztőség!

Szerencsémre rátaláltam egyik cikketekre, amelyben azt írtátok, hogy szívesen válaszoltok (nagyon) kezdő motoros társatok kérdéseire.

Egy 26 éves srác vagyok, akit rég megfertőzött a motorozás adta szabadság érzés élménye. „Sajnos” jó részt csak utasként élhettem át, de szeretném jövőre kézbe venni az irányítást. Tapasztalatom gyakorlatilag egyenlő a 0-val. De tudatosan szeretnék rutinra szert tenni a Safety-Hungary-s kurzusok sikeres elvégzésével. Az egész folyamatot a következőképp terveztem. Megfelelő minőségű és jó ár/érték arányú védő felszerelés beszerzése. Következő lépésben Safety-Hungary-s képzés, majd az A-s jogsi. Ezek után vissza további képzés és az általatok javasolt motor típus megvétele. Kissé aggódom, mert a kiszemelt gép nem éppen gyerekjáték.

Minden álmom beteljesülése egy ’01-es Kawasaki Ninja ZX-9R lenne. Ami félő, hogy nem éppen kezdő motorosok számára javasolt (a környezetemben élők szerint megfontolt vagyok és rendelkezem kellő mennyiségű önuralommal). Kérdésem az lenne, lehetséges-e ezzel a motorral kezdeni? Vagy esetleg egy kisebb Kawát nézzek? Fontos szempont lenne az is, hogy amikor cserére kerül a sor, akkor ne bukjak túl sokat a vételáron, ja és persze míg megszerzem a rutint rajta, ne kelljen a túl sokat rákölteni szervizelés gyanánt.

Jobb rálátás végett olyan 5-6-700 ezer forintot szánnék rá és igazából a rengeteg dicsérő cikk, na meg a manapság is helytálló formavilága miatt Kawa-párti vagyok. Szeretnék olyan tanuló motort venni, (ha a 9-es ninját mégsem javasolnátok), ami kicsit felkészítene majdani kezelésére. B -tervként a ZX-/6R-re vagy Suzuki SV650-re gondoltam.

Válaszotokat előre is köszönöm és várva várom.
Üdv.: pityinger86

Kedves István!

Semmi sem lehetetlen, így elviekben elképzelhető, hogy álommasinád legyen az, melynek nyergében megteszed az első – emlékezetes, de rögös – (száz)kilométereket, azonban mi mégsem ajánljuk. Vágyaid tárgya egy vérbeli sportmotor, ami finoman szólva nem egy toleráns, kedves kis tanulógép – ahogyan Te magad is fogalmaztál, nem éppen gyerekjáték. Az ilyen jellegű és erejű vasak komoly odafigyelést és technikai tudást igényelnek, még egy tapasztalt(abb) motorostól is, így kezdésként mindenképp lebeszélnénk róla. Gondolj csak bele, a mai (nagy kategóriás) tanulómotorok többsége 50 lóerő körül mozog, Te pedig magad alá vennéd ennek közel a háromszorosát, bivaly nyomatékkal megspékelve.

Ráadásul, hogy a “kisebb bajra” térjünk, a vas felépítése sem olyan, ami leginkább kedvezne a kezdőknek. Sportmotorra sokan vágynak és sokaknak tetszik, de akad olyan is, aki sosem tudja megszokni (vagy egyszerűen rájön, hogy nem neki való). Ilyen szempontból egyre megy vele másik kiszemelted is, a kistesó ZX-6R. Nem véletlen, hogy a legközkedveltebb kezdőmotorok azok a típusú gépek (pl. a túra-jellegűek és a nakedek), melyeken szinte teljesen egyenes testtartással ülsz, és melyeket kormánypozíciójukból adódóan jóval könnyebb is terelgetni.


Az SV650 egy nagyon jól használható csomag (blokk, futómű, testhelyzet…), és nem fogod egyhamar megunni, az biztos…

B terved egyike, az SV650 már sokkal reálisabban hangzik. Ez egy kiváló alternatíva lehet arra, hogy jól, biztonságban megtanulj motorozni anélkül, hogy két hónap múlva megunnád, vagy esetleg megijednél tőle (gondolom ezek is fontos szempontok). Ennek a gépnek az ereje (~70LE) valószínűleg bőven-bőven elég lesz Neked egy jó darabig, ennél több pacit szelídítgetni kezdőként felesleges, – ráadásul ha később el akarod passzolni, szinte biztos, hogy – mai viszonylatban – könnyen találsz rá vevőt, mert népszerű modell (nem véletlenül).

Egy kis eszmefutattás: ha esetleg ez mellett teszed le a voksod, és még a jogsi előtt beruházol egy saját darabra, akkor akár a saját motoroddal is csinálhatod az oktatást, és úgy még kevesebből megúszod.


A Kawasaki ER-6n koncepciója is jól sikerült, sportgép helyett sokkal jobb egy ilyenen ismerkedni a motorozással…

Ha már említetted Kawa-pártiságodat, figyelmedbe ajánljuk a hasonló kategóriában versenyző ER-6-ot (melynek létezik naked és idomos változata is), amiről szinte ugyanazokat lehetne leírni, mint a Suzukiról. Valószínűleg ez is teljesíti majd a feltételeidet (eladhatóság és alacsony szervizigény), valamint könnyen kezelhető, mégis kellően (ugyanilyen) erős gép, nem mellesleg nagyon vagány külsővel.

Az általad leírt folyamat első lépésével természetesen egyetértünk, hiszen a megfelelő védőfelszerelés már a kezdetektől fontos lesz. Viszont a további lépéseket megfordítanánk:  csináld csak nyugodtan “hagyományos” módon, előbb íratkozz be egy tanfolyamra, szerezd meg a jogosítványt, majd ez után fejleszd tovább tudásodat a Safety Hungary oktatásain. Ugyanis itt (bár kezdőket is várnak) azért feltételeznek némi előéletet – legalább annyi tapasztalattal érdemes odamenni, amennyit majd a motorosiskolai oktatás ideje alatt megszerzel (annál is inkább, mert jogosítvány nélkül nem is jelentkezhetsz a képzésre).  Ráadásul így Te magad is jobban fogod érezni magad a tréningeken, hiszen nem úgy mész oda, mint aki “most esett be az utcáról”.


Az ER-6f is sportosan (ninjásan) néz ki, mégis sokkal felhasználóbarátabb, mint a vérbeli Ninják…

Még egy tipp: ha van lehetőséged rá (bármilyen úton-módon), gyakorolj minél többet kis gépeken is (ötvenes, ‘huszonötös). Ugyanis a vezetéstechnikai hiányosságokat a nagyobb gépekkel való kezdés hajlamos elfedni, egy ilyen kisebb gép esetében viszont sokkal jobban kiütköznek. Nem véletlen, hogy a hazai motorosok tömegeinek tökéletes tanulási alap volt a jó öreg Simson – aki azon rótta az első kilométereket, bizony megtanult szépen váltani, és még sok minden mást is. Tehát ha valóban be akarod tartani a fokozatosság elvét, csak a fentebb felsorolt vasakkal szerzett alapos tapasztalatok után ülj nagyobb gépre – és ennek megszerzése bizony évekig is eltarthat. Tudjuk, így kimondva soknak tűnik, de hidd el, mindez a Te érdekedet szolgálja, nem érdemes rajta spórolni – se időt, se pénzt.

Ráadásul ne feledd, hogy az első motor soha sem az utolsó. Az idő múlásával és a tapasztalatok gyarapodásával egyre inkább érezni fogod, mi az, amit valóban szeretnél, mi a megfelelő Neked, változni fognak az igényeid és vágyaid. És nem utolsó sorban, érezni fogod a saját határaidat. Így, ha még mindig vágysz majd rá, nyugodtabban pattanhatsz majd a 9-es Ninja nyergébe.


Sőt, még a sorkettes Ninja 250R is szóba jöhet, mivel leginkább ez a kezdők számára szánt sport(os)motor a zöldek kínálatából – egy ilyennel jóval stresszmentesebbek az első kilométerek

Akármilyen, motorozással kapcsolatos kérdéseiteket a kerdezzfelelunk@tesztmotor.hu címre várjuk

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending