Csatlakozz hozzánk

Műhely

Zselé, nem az akksiba, nem a hajadra

Egy zselés ülés sokat javíthat a komfortérzeteden (hosszabb távú) motorozás közben

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Forrás: ToMMot

Minden túramotoros álma, hogy minél többet mehessen a világba, gyűjthesse az élményeket, amelyeket felidézve át lehet vészelni a szürke téli napokat. A motoron töltött idő fordítottan arányos a motorozás élményével, azonban nagyban ronthatja azt, ha nem eléggé komfortos az ülés.

Az utazási komfort növelése érdekében érdemes lehet befektetni egy kis ülésátalakításra, beépíteni egy zselélapot, amely egyenletesen elosztja az ülepre jutó nyomóerőket és csökkenti a vibrációt. Kérdés tehát, hogy milyen zselé is kerüljön alánk? Sőt, mi is az a zselé?

A zselé egy nagy molekulaszerkezetű műanyag polimer, amely nagy rugalmasságú és viselkedésében gél jellegű anyag. Nem nagy viszkozitású folyadék, hanem képlékeny műanyag, amely megőrzi az eredetileg formázással, vágással kialakított formáját, tehát emlékező. A nagy molekulák közé a szilikon olaj kis molekuláit juttatják, ezzel akadályozva meg az évek alatt bekövetkező elöregedést, a megkeményedés folyamatát. Visszatérve az első kérdéshez, a zseléket több célra használják, így a minőségük, keménységük és más fizikai tulajdonságaik is ezekhez alakítják. A műszaki célú zseléket gépek, motorok rezgéseinek elnyelésére készítik, – ezek igen kemények (pl.: szövőgépek alá, ahol nagy fizikai erők jelennek meg üzem közben és ezzel a gépalkatrészek kopása, törése csökkenthető – színe fehér-áttetsző.)


A zselé képlékeny műanyag, amely megőrzi az eredetileg formázással, vágással kialakított formáját

Az állategészségügyi zselék azok, amelyeket leggyakrabban a ló és a nyereg közé raknak, de tehetik a patára vagy a csűdre is. Feladata, hogy felvegye a ló háta és a nyereg közötti tér formáját, ezzel kímélve az állatot, hogy ne törje fel a nyereg. Ez a zselé 10-12 milliméter vastag és a felvett formát megtartja, kevésbé rugalmas, keményebb állagú, színe fehér-áttetszőtől a sárgás változatig tart.


Az ember számára az optimális ülés-zselévastagság 18 milliméter

A humán, azaz emberi felhasználásra kifejlesztett zselét elsősorban gyógyászati célra – kórházakban felfekvéses betegek alá, illetve a plasztikai műtétek hajnalán kebelimplantátumok számára fejlesztették ki. Ezeknek a színe kék (vízkékes átlátszó) és tulajdonságaiban ez a legtökéletesebb, legkíméletesebb az emberi test részére. Tapintásuk kellemes, benyomódás után visszanyeri eredeti formáját. Ezzel a tulajdonságával és gél jellegű viselkedésével optimális anyag a nagy igénybevételnek kitett testrészek kínjainak csökkentésére. Például az izmokban beágyazott erek, idegek nem tudnak drasztikusan elzáródni, összenyomódni, így a zsibbadás, fájdalom be sem következik, vagy csak jóval később: a motorkerékpárral megtehető távolság minimum megduplázódik (lehet, hogy a beépített zselé mellett még az ülés formájához is hozzá kell nyúlni, mert az éleket le kell kerekíteni, amelyek még elzárhatják, elnyomhatják a véráram útját az izomban.) Az ember számára az optimális zselévastagság 18 milliméter. Az ennél vékonyabb nem tölti be a funkcióját, azaz kevésbé tompít, míg az ennél vastagabb már fölösleges, mert az alsóbb rétegei nem működnek: az a bizonyos 18 milli elvégzi a feladatát.


A zselés ülés jó és szükséges minden olyan motorosnak, akik egy kicsit is kényelmetlennek érzik az ülésüket

Végső megállapítás, hogy ez az anyag jó és szükséges minden olyan motorosnak, akik egy kicsit is kényelmetlennek érzik az ülésüket és óvni kívánják az egészségüket. Ha egy ilyen anyag beépítése tervbe kerül, akkor nagyon fontos, hogy csak és kizárólag olyan céghez forduljunk, ahol meg lehet győződni arról, hogy az általuk használt zselét kimondottan emberi felhasználás céljára fejlesztették ki, hiszen ellenkező esetben nemhogy a feladatát nem tudja ellátni, hanem még ronthat is a gyári, eredeti alaphelyzeten.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending