Csatlakozz hozzánk

Hírek

Zoom Rih: a lélegző sportmotor

Fiatal német formatervezők munkája, blokkja az Aprilia RSV4-ből érkezne.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Mivel hívhatná fel magára a figyelmet egy újonnan alakult formatervező stúdió? Például egy koncepciómotorral, amely lélegzik, és jelzi, mennyire melegedtek fel a gumijai. Ismerkedjetek meg a Zoom designagency-vel (igen, így egybeírva) és motorjukkal, a Rihhel!

A furcsa név arabul annyit tesz: szél (Karl May író egyik regényében egy lovat hívnak így). A motor pedig pontosan arra készült, hogy szélsebesen haladjanak vele a hobbiversenyzők – szól a sajtóanyag. A szénszálas köntösbe öltöztetett masina alkotói nem ismertek kompromisszumot, a lehető legjobbat akarták mindenből, legyen szó teljesítményről, súlyról vagy épp az aerodinamikáról. A blokkal nem sokat tököltek, szerintük a Rihbe pont jó lenne a nemrég bemutatott Aprilia RSV4 izgalmas, V4-es kialakítású ezrese.

A váz és a lengőkar térhálós, acélcsöves konstrukció, de a hasonló cuccokkal ellentétben keresztirányú merevítéseket is tartalmaznak, formájuk pedig – álltólag – a megfeszülő izmokat és inakat idézi. A biológiai párhuzamok a tankon is folytatódnak: a két fehér betét valójában két membrán, amelyek az airboxhoz kapcsolódnak, és a légbeszívás erősségének függvényében púposodnak ki vagy horpadnak be, mint két bizzar tüdőlebeny.

A Rih másik trükkös megoldása a gumik futófelületén látható Zoom felirat. A speciális anyagból készített logók nemcsak reklámnak jók, hanem arra is, hogy megállapítsuk, mennyire melegedett fel a gumi, ugyanis a hőmérséklet függvényében változtatják a színüket. A fejidom közepébe apró videokamerát építettek be, hogy a pályázás minden mozzanatát lehessen rögzíteni. Gyönyörű megoldás a faridomba integrált dulpa kipufogó, a műszerfal teljesen digitális, az első féknyergek radiális Brembók, a futómű pedig elöl-hátul Öhlinsnek néz ki.

A Zoom szerint a Rih koncepciója olyannyira kidolgozott, hogy elképzelhető lenne a kisszériás gyártás. Ehhez azonban előbb működő, tesztelhető prototípus kell – a tervek szerint ez lesz a következő lépés, de hogy pontosan mikor, nem tudni.

Galéria: Zoom Rih


MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending