Csatlakozz hozzánk

Hírek

YZ450: aszfaltra hangolva

Olaszországban vonzó kis szupermotót lehet majd kapni a 450-es YZ-ből…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Kellemes meglepetéssel rukkolt elő a Yamaha olasz leányvállalata: piacra dobták a népszerű YZ450 supermoto változatát. Az épített jövevény az azonos típusjelű egyhengeres krosszgép alapjaira épül, de az olasz teleszkóp-specialista Andreani Grouppal karöltve számos változtatást eszközöltek rajta.

A „fordított” egyhengeres blokk megmaradt, ami persze nem baj, hiszen ezt pont azért dicsérték sokan, mert elhelyezéséből adódóan kiváló a tömegközpontosítása. Megbízható, jó teljesítményű és erőleadású blokk, ráadásul a kiegészítőként rendelhető Power Tuner segítségével tovább finomítható a karakterisztikája az adott pályához és vezetési stílushoz. A gép végáttételezését is kimondottan az aszfaltos felhasználáshoz igazították.
 

Hogy a kanyarokat még gyorsabban, lendületesebben lehessen vele venni, a gépet a legújabb STM csúszókuplunggal látták el. Az első felfüggesztést 30, a hátsót 10 mm-rel megrövidítették, és mindkettőbe feszesebb rugókat szereltek fel. A (verseny)motor Brembo fékrendszert kapott 310 mm-es első tárcsával és radiális féknyereggel. 16,5-es első, 17-es hátsó kerekekkel, Dunlop supermotard abroncsokon gurul ki a gyárból, a vizuális élményt pedig fekete Excel felnik fokozzák, aranyszínűre eloxált kerékagyakkal.

A krosszmotorokra jellemző hosszú első sárvédőt egy rövid, a stílus követelményeinek megfelelő Acerbis idomra cserélték, és a kézvédők is az olasz gyártó munkáját dicsérik. A fehér rajtszámtáblák, az igényes hátsó lengőkar vagy radiális pumpás (szintén Brembo) fékkar mind megnyerő kis részletek az összességében véve is csinosra sikerült supermotyón.
 


YZ450SM – “for track use only”

A 2012-es modell márciustól vásárolható meg az olasz Yamaha kereskedésekben, 10.990 euróért – ami átszámítva majd’ 3.2 millió forintot jelent. Az értékesítést egy nem mindennapi promócióval próbálják ösztönözni: az első 32 vásárló megkapja a lehetőséget, hogy nevezzen a Yamaha Supermoto Kupára, ami egy 6 versenyből álló sorozat (márciustól júliusig), melyen ráadásul “megéri” győzni, hiszen az első helyezett komoly pénzdíjat kap.
 


Versenykész szupermotó – csak benzin kell bele, no meg megtalálni a megfelelő beállításokat

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending