Csatlakozz hozzánk

Hírek

Yamaha FZ8

Az új japán naked bike-ot egyelőre rejtélyes köd lengi körül

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Alig ért véget a legnagyobb európai motoros seregszemle, az onnan távol maradt Yamaha máris megkezdte leendő vásárlóinak „beetető” kampányát egy új modellel. A jövevény neve FZ8. Ebben a névben a hivatalosan kiszivárogtatott információk fele benne van, ugyanis ezen kívül mindössze egy árva részletképet hoztak csak nyilvánosságra.

 

 

Fantasztikusan tudnak titkot tartani a Yamahások. Szóljon bárki, aki tudott a tervezett új naked bike-ról! Na ugye, senki. Az FZ8 pedig készül, és 2010-ben már meg is lehet vásárolni a márkakereskedésekben. Mindössze ennyi tudható róla, a többi információ találgatásokon alapszik. Ezek szerint az FZ8 arra hivatott, hogy leváltsa napjaink egyik legnépszerűbb nakedjét, az FZ6-ost. A kezdőknek és praktikusan gondolkodóknak meghagyják az XJ6-ot, és annak különböző modellvariációit, a százlovas hatszázast pedig kivonják a forgalomból, helyette egy még sportosabb közúti motor lép. Hogy a 8-as jelölés mit jelent, egyelőre nem lehet tudni, talán csak arra szolgál, hogy megkülönböztesse az új modellt elődjétől, talán nagyobb lökettérfogatra utal… Reméljük, utóbbiról van szó, ez az elképzelés ugyanis teljesen logikus lenne. Emlékezzünk csak vissza a 2004-es Kawasaki Z750-re, ami annak idején pusztán nagyobb teljesítményével, és – főleg – nyomatékával minden összehasonlító tesztet megnyert a hatszázasok között (igaz az ára miatt sorolták közéjük). Ahogy a Yamahát ismerjük, az új modellt nem teszkó gazdaságos áron fogják mérni, technikai megoldásai is inkább eggyel magasabb kategóriába helyezik majd, így leendő ellenfeleit az európai csupaszok között kell keresni, mint a BMW F 800 R, a Triumph Street Triple, vagy az Aprilia Shiver.

Ennyi elég volt, további találgatásokba nem bocsátkozom, így egyelőre maradnak a nyitott kérdések: A név pörgősebb blokkot vagy nagyobb lökettérfogatot jelöl? A Yamahánál magasabb csúcsteljesítményt (valószínűbb), vagy teltebb nyomatékgörbét (kívánatosabb) kívánnak-e kialakítani? Milyen technikai megoldásokat vesznek át a márka sportmotorjairól?

 

Emlékszel még?

Az FZ6 elődje az FZS600 Fazer volt, amit 1997-ben dobott piacra a Yamaha. Az acélvázas, Thundercat-blokkos, R1-fékes naked bike hamar népszerű lett, amit a 2002-ben kapott divatos fejidommal még tovább fokozott. A 2004-ben modellfrissített aluvázas 600-as már FZ6 (fejidommal FZ6 Fazer) néven fut a mai napig, és annyi fogyott belőle világszerte, hogy akár népmotornak is tekinthetnénk.


Yamaha FZS600 Fazer 2002

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending