Csatlakozz hozzánk

Hírek

Yamaha FZ1 Abarth

A motorgyártásban annyira nem nagy divat a gyári tuning, mint az autóknál. A Yamaháéknál megtört a jég.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Szöveg: Molnár Dénes (DennyM) – denes@tesztmotor.hu

Mikor 2007-ben megláttam Rossi hátán és az M1 oldalán a nagy Fiat feliratokat, furcsa érzésem támadt. Egyrészt azért, mert két külön, a motorok világában egyébként rivalizáló nemzet nagyjai, az olaszok és japánok fonódtak össze, másrészt mert eddig nem volt példa arra, hogy bármilyen formában is párosítsák az autók és a motorok világát. Persze erre ki más lenne a legmegfelelőbb személy, mint Valentino Rossi, aki nem csak kettő, de négy keréken is simán kioktatja a fél világot. A másik oldalon pedig ott a Fiatot többször reklámozó Schumacher, aki közel ugyanígy áll a motorozással. A két márka tehát úgy néz ki nyitottab a többinél és létrejöhetett ez, a most már természetesnek tűnő együttműködés. Az eredmény pedig a 2008-as világbajnoki cím.

A Yamaha szerette volna meghálálni az autómárka támogatását és köszönetét kifejezve egy limitált szériás Abarth Fazert dob a piacra. Hogy miért Abarth? A német cég a Fiat sport divíziója és alapítója, Karl Abarth pontosan idén született 100 éve Bécsben. A jubileumi motorból így 100 darab készül és eggyel sem több, hivatalos neve pedig Yamaha FZ1 Abarth.

A motor színvilága természetesen az Abarth által kedvelt piros-fehér kombinációjára épül, de nem lenne méltó a német tuning / sport céghez, ha ebben kimerülne az FZ1 limitált mivolta. A fékek a Brembo-tól származnak, a futóművet az Öhlins szállítja, a felnik a Marchesini műhelyéből valóak és a kipufogó oldali tuningért az Akrapovic felel, ráadásul nem is akármilyen dobbal. Ilyen, amikor a legjobb márkák találkoznak. Más lényegi átépítés nem történt, csupán a befecskendezést állították az új kipufogóhoz, a karok mások, a féktárcsák hullámosak. Az áráról még nem tudni semmit és arról sem, hogyan lehet hozzájutni egyhez. Ha beleszeretett valaki, érdemes már most utánanézni a beszerzésnek…

A hírt köszönjük az MT Klubnak. www.mt01.hu

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending