Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Blog

Yamaha Niken, avagy milyen technika rejlik a három kerék mögött?

A Niken maga nem számít új hírnek, hiszen a Yamaha már a 2017-es EICMA motorkiállításon is bemutatta, de különlegessége miatt a technikai háttér megér pár szót.

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Nem is tudom, mikor láttam utoljára ennyire megosztó, ugyanakkor baromi dögös gépet kigurulni a japánoktól. Igen, a tavaly bemutatott Nikenről van szó. A sztár persze az újonnan kifejlesztett Yamaha LMW technológiától csillog, ami az angol Leaning Multi-Wheeler kifejezésből jön és magyarra erőszakosítva annyit tesz, hogy dönthető többkerekű. Maradjunk inkább az LMW rövidítésnél. Nem kevés mérnöki óra ment a fejlesztésbe, már maga az Ackermann kormánygeometria is dicséretre méltó. Ezt persze nem a japánok találták fel és nem is új dolog, hiszen már az 1800-as években le lett védetve az ötlet. Ugyanakkor motoroknál ez az első alkalom, hogy ilyen technológiát használnak egy szériagyártású modellhez. Lehetne még itt dobálózni olyan kifejezésekkel, hogy parallelogramma alakú lengőkar-kialakítás, meg eltolt csukló, vagy duplacsöves fordított villa, de a száraz adatok helyett inkább meséljen a videó:

Lényeg a lényeg, a sok újítás mind hozzájárul a nagyszerű kanyarteljesítményéhez, és az egyedi és valóban sportos vezetési élményéhez.

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending