Csatlakozz hozzánk

Hírek

X. Nemzetközi Női Motoros Nap

Míg május első vasárnapja anyák napja, addig május első szombatja a motorozó hölgyek napja, világszerte – Budapesten is lesz felvonulás, méghozzá talán a legnagyobb létszámú ilyen a világon

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Nem csak a Nemzetközi Női Motoros Nap, hanem a Csajokamotoron.hu is 10. évfordulóját ünnepli. Az ünnepi alkalomból 2016. május 7-én a Csajokamotoron és a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kibővített programmal szervezi meg Budapesten a Nemzetközi Női Motoros Napot.

A program délelőtt veszi kezdetét 10 órakor egy ingyenes vezetéstechnikai tréninggel, 50 motoros nő részvételével a Hungaroring Motoros Akadémia vezetéstechnikai pályáján (a program: alacsony sebességes vezetéstechnikai tréning a PMBB rendőrmotoros oktatóival, tantermi előadás a Hungaroring Motoros Akadémia oktatóival, földes pályán feladatok a Hungaroring Motoros Akadémia instruktoraival).

A trénig 15 óráig tart, majd a résztvevők együtt motoroznak át a délutáni helyszínre az Andretti pizzériához, ahol 16 órától kezdődik a gyülekező a “Szabályosan Szabadon – Csajok a motoron” című női motoros felvonuláshoz.

A program célja többek között az egyre növekvő számú, motorkerékpárral közlekedő nő segítségével felhívni a többi közlekedő figyelmét a körültekintő közlekedésre és a baleset-megelőzés fontosságára. Éppen ezért a felvonuláson a motorkerékpárok haladása zárt alakzatban, egy sávban, kettes oszlopban, a KRESZ szabályainak betartásával történik.

A felvonulástól azt remélik a szervezők, hogy ledönthetnek egy sztereotípiát, miszerint a motorosok szabálytalanul közlekedő, randalírozó fiatalok, azáltal, hogy a résztvevők felnőtt, családos asszonyok vagy fiatal nők, akik fokozott figyelmet fordítanak a balesetek elkerülésére, és a biztonságos motorozásra.

A résztvevő motorkerékpárok száma kb. 100-150 lesz; a felvonulás 18 órakor indul az Andretti pizzériától (Külső Váci út 13.) a Hősök terére.

Az útvonal a következő lesz: Váci út – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi tér – Széchenyi Lánchíd – Clark Ádám tér – Széchenyi Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere (pihenő, fényképezés) – Dózsa György út – Váci út 13.

A Nemzetközi Női Motoros Nap története

A kanadai származású Vicki Gray motorversenyző, oktató és edző, 1983 óta motorozik. Eredetileg Ontarióból származik. Mióta elkötelezte magát a motorversenyzés mellett, ezereket tanított meg motorozni.

Oktatott motoros rendőröket a Holland Antillákon, Európa számos országában versenyzett, dolgozott társedzőként a MotoGP versenyző Katja Poensgennel, rendezvényszervezőként besegített a híres asseni TT-n, és társműsorvezetőként dolgozott a Discovery Channelnél is.

Amikor 2006-ban megálmodta a Női Motoros Napot, célja annyi volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy egyre több női motoros rója az utakat, valamint bátorítani kívánta a motorozásra azokat a hölgyeket, akik eddig még nem merték elhatározni magukat. A rendezvényt az első két évben Kanadában és az USÁ-ban hirdették csak meg, de olyan nagy sikere volt, hogy már ekkor is több európai és ázsiai országban csatlakoztak a motoros nők.


2008-tól már nemzetközi esemény lett a női motoros nap, amelyet minden év májusának első szombatján tartanak világszerte. Habár az esemény kitalálójának csak annyi volt a célja, hogy ezen a napon minden motoros nő, aki teheti pattanjon motorra, és ahol dolga van oda azzal menjen, mostanra több országban szervezett programokkal, találkozókkal, tréningekkel, túrákkal és bulival várják a nőket ezen a szombaton a támogató szervezetek, kereskedések, illetve a női motoros klubok maguknak szerveznek közös programokat.

A Csajokamotoron.hu 2008-ban csatlakozott a rendezvényhez, 2009 óta szerveznek ingyenes vezetéstechnikai tréninget a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottsággal karöltve, és női motoros felvonulást Budapesten. 2010 óta már magyar nyelven is elérhető a nemzetközileg jogvédett logó, ami nagy elismerés, hiszen más országoknak az angol és a francia fordítással kell beérniük.

A 2012-ben Budapesten, a női motoros felvonulásról készült képek bejárták a világot, és a programjainkról tudomást szerezve Vicki Gray, az alapító elismerte, hogy Budapesten van a legnagyobb(!) ilyen jellegű megmozdulás a világ minden részét figyelembe véve.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending