Csatlakozz hozzánk

Hírek

X-lite: sisakfejlesztés a MotoGP-ben

Avagy hogyan kerülnek a gyári menők prototípusai szériagyártásba.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Aki kicsit is konyít a MotoGP-hez, tudja, hogy ebben a szénszáltól csillogó motoros álomvilágban semmi sem szériatermék. A blokkok, a vázak, az idomok, a pilóták ruhái mind személyre szabott, egyedi gyártású darabok. Ettől annyira jók és különlegesek, és persze ettől olyan elképesztően drágák.

Nem kivételek ez alól a bukósisakok sem – általában. A Nolan és az X-lite esetében viszont csak a bukó belsejét igazítják a sztárok igényeihez, a GP-sisakok külső felépítésükben megegyeznek a boltban megvásárolható replika társaikkal.

A tavalyi szezonban mégis valami furcsaságot lehetett észrevenni Casey Stoner és Jorge Lorenzo kobakján: hivatalosan Nolan N94-ben illetve X-lite X-801RR-ben versenyeztek, de a bukójuk máshogy nézett ki, leginkább az X-lite X-701-esre hasonlított. Az ok: a Nolan Group – a Nolan és az X-lite gyártója – az évad során a srácok segítségével fejlesztette legújabb csúcs-versenysisakját, az X-802-t.

Az olasz mérnökök az ő visszajelzéseiket, tapasztalataikat is felhasználták az új X-802 végleges változatának megalkotásakor. Az eredmény egy olyan bukó lett, amelynek minden alkatrészét csúcsteljesítményre hangolták – ezt ígéri a gyár. A plexi teljesen új, innovatív konstrukció, versenysisakhoz mérten meglepően széles látómezővel, tökéletesített forgómechanizmussal, illetve NFR (Nolan Fog Resistant) Top párásodásgátló rendszerrel. Az X-802-t minden korábbinál hatékonyabb szellőzőrendszerrel látták el. Ennek egyik fontos eleme az ASD (Adjustable Stability Device) hátsó stabilizátor, amely a sisak belsejében lévő meleg levegő kiáramlását is segíti.

Az X-802 – az X-lite legtöbb modelljéhez hasonlóan – hat különböző méretben kapható, ezekhez három különböző nagyságú külső héj tartozik (XS/S, M/L, XL/XXL). Ennek köszönhetően a sisak súlya, térfogata és légellenállása a lehetséges minimumon marad, illetve arányban áll viselője testméretével. Az állszíj csatja természetesen dupla D gyűrűs, az Unitherm komfortpárnázás és a Steadyfit arcpárnák kivehetők. A feláras grafikák között szerepel MotoGP-fényezés, valamint több versenyreplika (Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Marco Melandri, Carlos Checa) is.

Idén természetesen „helyreáll a rend”, Stoner, Lorenzo és a többiek ismét ugyanolyan csúcs-sisakokban nyomulnak majd, amilyeneket a kereskedőknél meg lehet vásárolni. Az X-802-re tavaszig várnunk kell, de amint megérkezik az X-lite magyarországi importőréhez, az EuroMotorhoz, DennyM ráteszi a mancsát egyre. Akkor majd gyakorlati tapasztalatok alapján számolhatunk be arról, vajon jó munkát végeztek-e a GP-s fiúk…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending