Csatlakozz hozzánk

Akciók

X-lite győzelem az ADAC sisaktesztjén

A német autóklub szerint az X-402 GT a legjobb „hibrid” sisak.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Szöveg: EuroMotor Fotó: X-lite, ADAC

A német autóklub, az ADAC rendkívül alapos tesztnek vetette alá az új típusú, zárt és nyitott fejvédőként is használható motoros bukósisakokat. Az X-lite X-402 GT magabiztosan nyerte a tíz típus összehasonlítását.

A német autóklub, az ADAC rendkívül alapos tesztnek vetette alá az új típusú, zárt és nyitott fejvédőként is használható (zárt és nyitott homologizációval is rendelkező: P/J) motoros bukósisakok, az úgynevezett crossoverek tíz képviselőjét. Az ADAC az aktív és passzív biztonság, az aerodinamikai tulajdonságok, a zajszint, a kényelem és a használhatóság szempontjából vizsgálta a fejvédőket.

A teszten a Nolan Group két modellje, az X-lite X-402 GT és a Nolan N43 Air mellett az Airoh J-105, a Caberg Hyperx, a Givi HPS X.01, a HJC IS-Multi, a Probiker KX4, a Roof Boxer V8, a Scorpion EXO-900 és a Shark EvoLine 2 szerepelt. Az ADAC tesztelői töréstesztekkel, szélcsatornás vizsgálatokkal, műszeres mérésekkel és természetesen használat során vizsgálták a sisakokat.

A kompozithéjas X-lite X-402 GT magabiztosan nyerte az ADAC tesztjét, mindegyik értékelési szempontra „jó” vagy „nagyon jó” minősítést kapott, az összesítésben pedig „jó” eredménnyel zárta a megmérettetést. Az X-402 GT a biztonság és a plexi tulajdonságai (kilátás, páramentesség, karcállóság) tekintetében egyértelműen megelőzte vetélytársait, de átlagon felüli teljesítményt nyújtott az aerodinamikai jellemzők, a zajszint és a használhatóság értékelésében is. Az ADAC szerint a tesztben szereplő sisakok közül az X-402 GT rendelkezik a legjobb ütéselnyelő-képességgel, kivehető állvédője stabil, Pinlock-rendszerű NFRS páramentesítővel felszerelt plexije pedig kiváló kilátást biztosít.

A tesztelők azt is kiemelték, hogy az X-402 GT felépítéséhez mérten viszonylag csendes és jól véd az eső ellen, továbbá könnyen le- és felszerelhető az állvédője, illetve egyszerűen cserélhető a plexije. Az ADAC szerint az X-lite crossover modelljének nincs semmilyen komolyabb gyengesége, negatívumként csupán azt említették meg, hogy napszemüveggel csak korlátozottan használható, kicsit nehézkes a fel- és levétele, valamint nem elég hatékony a szellőzése.

Az X-402 GT számára nem ez volt az első siker: a francia Moto Magazine 2011. áprilisi számában megjelent, az ADAC-éhoz hasonló sisaktesztet szintén az X-lite modellje nyerte.

A Nolan Group másik crossover sisakja, a Nolan N43 Air az ADAC összehasonlításának ötödik helyen végzett. Az N43 Air szintén rendelkezik a zárt és a nyitott sisakokra vonatkozó homologizációval is (P/J), és az X-402 GT-hez hasonlóan szériafelszerelésként jár hozzá a kivehető állvédő, a beépített napellenző és gyári kommunikáció-előkészítés. Az ADAC sisaktesztjének második helyén a Shark EvoLine 2 végzett, a harmadik pozíciót a Scorpion EXO-900 szerezte meg.

Az X-lite X-402 GT és a Nolan N43 Air megvásárolható a Nolan és az X-lite hivatalos magyarországi forgalmazójánál, az EuroMotor Kft-nél és viszonteladóinál.

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending