Connect with us

Blog

PályaPéntek: A világbajnoki döntő

Most kerül sor a Superbike-világbajnokság idei
szezonzárójára, ahol a legfőbb kérdés, hogy Jonathan Rea meg tudja-e
törni az 1999 óta tartó átkot vagy Tom Sykes az utolsó matematikai
szalmaszálba belekapaszkodva elhappolja előle a vb-címet?

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Az előző két évadhoz hasonlóan idén is a katari villanyfényben zárulnak a Superbike-világbajnokság küzdelmei, s a két évvel korábbi helyzethez hasonlóan ezúttal még a vb-cím sorsa is nyitott. Illetve fogalmazzunk inkább úgy, hogy matematikailag még nem hivatalos, hogy Jonathan Rea másodszor is összetett elsőséget ünnepelhet, ám 48 pontnyi előnnyel alighanem kijelenthető, hogy csak óriási balszerencse foszthatja meg ettől a dicsőségtől. Rea egyébként megtörheti a regnáló világbajnokok átkát, amely ebben az évezredben mindenkit utolért, hiszen legutóbb Carl Fogarty tudta megvédeni a címét még 1999-ben.

Igen valószínű, hogy Rea újbóli megkoronázására már a szombati első futamon sor kerül, hiszen csak abban az esetben nem biztosítja be második vb-győzelmét, ha csapattársa és egyben riválisa, Tom Sykes megnyeri a versenyt, ő pedig legfeljebb az egy pontot érő 15. helyen ér célba (pontegyenlőség már Rea-nek kedvezne a több győzelem miatt). Ráadásul ahhoz, hogy Sykes legyen a végső győztes, az kell, hogy vasárnap is ő diadalmaskodjon, miközben Rea egyetlen egységet sem gyűjt be – vagyis pontosabban a két viadal során mindössze egy ponttal gazdagodik.

Kevin Strijbos

Ez pedig nem is csak a Kawasaki brit bajnokának idei formáját elnézve valószínűtlen (Rea csupán kétszer nem ért célba, azon kívül pedig csupán egyetlen alkalommal nem állt dobogóra), hanem azért is, mert Sykesnak bizony egy „kívülállóval” is meg kell majd harcolnia a sikerért. Chaz Davies ugyanis elképesztően lendületbe jött a szezon végén, az utóbbi hat versenyből ötöt ő nyert, s mivel csak 19 pontra a hátránya honfitársával szemben, még akár az ezüstérmes pozíciót is elcsenheti Sykestól. És akkor még nem beszéltünk a többiekről, akik szintén okozhatnak meglepetéseket: tavaly például az Apriliák remekeltek a losaili csíkon, így akár ők, akár például a Hondák is beleszólhatnak a közvetlen élmezőny küzdelmébe.

Ami a Supersport-vb küzdelmeit illeti: bár a bajnoki cím sorsa már
Jerezben eldőlt azzal, hogy Kenan Sofuoglu bezsebelte karrierje ötödik
összetett sikerét, a második helyért óriási harc várható. Jelenleg Randy
Krummenacher foglalja el ezt a pozíciót, de csak három ponttal előzi
meg Jules Cluzelt, s további négy egységgel Patrick Jacobsent – hármójuk
csatája mindenképp szolgáltathat izgalmakat a vasárnapi finálén,
különösen akkor, ha az utóbbi versenyeken rendre kiváló teljesítményt
nyújtó Niki Tuuli újfent az első helyek egyikén találja magát.


Írta: Balogh Tamás
– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending