Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

WSBK Donington: Sykes ismét a dobogó tetején

Túl vagyunk a SuperBike vb hatodik fordulóján!

Published

on

wsbk donington 2015
jgpr
RST AIRBAG

Hat kiváló versenyző motorozhatott hazai pályán Doningtonban, a SuperBike vb brit versenyhétvégéjén. Jonathan Rea magabiztos 87 pontos előnnyel érkezett hazai helyszínére, viszont honfitársai is nagyon gyors motorokon ülnek – a tabellát jelenleg 4 brit versenyző vezeti! Tom Sykes-nak sikerült szombaton elhalásznia csapattársa elől az első rajtkockát, míg az első sorba kvalifikálta magát Davide Giugliano is a Ducatival. A második sorba Haslam, Lowes és Davies sorakoztak fel.

Habár az eső elmaradt, izgalmasan alakult az első futam. Leon Haslam remekül rajtolt az Apriliával, és magához ragadta a vezetést. Nagyon kellett volna egy jó eredmény a szintén brit versenyzőnek, aki a második helyen áll a tabellán, ám az RSV4 folyamatosan vesztett sebességéből a futam során. A győzelemért a két Kawasaki szállt harcba, Rea és Sykes többször is helyet cseréltek test-test elleni látványos előzések közepette. Mögöttük lassan feljött Chaz Davies, aki a véghajrában elszerezte a dobogó legalsó fokát Haslam-től.

Úgy tűnt, a győzelem sorsa a leintés pillanatában dőlhet el, ám még az utolsó körök előtt összeért a két versenyző, miután Rea sportszerűen jelezte csapattársának, vegye vissza tőle a pozíciót. Ezután Sykes hibátlanul motorozott, csapattársa pedig nem tudta felvenni vele a versenyt, így bezsebelte idei első győzelmét! A futam meglepetés embere Ayrton Badovini lett, aki felért az ötödik helyre az S1000RR-el.

A második futamon kevesebb izgalom történt az élen, mivel Sykes rajt-cél győzelmet aratott. Senkitől sem zavartatva motorozhatta saját tempóját, míg csapattársa a második körben majdnem bemutatott egy high-side bukást. Jonathan Rea elvesztette hátsó kereke tapadását, ám sikerült a motoron maradnia, viszont így is hátra esett a harmadikról a hetedik pozícióba. Utólag elmondhatjuk, talán ez fel is pezsdítette a futamot, bár nem tudjuk fel-e vette volna a kesztyűt csapattársával szemben.

A második helyen magabiztosan motorozott Leon Haslam, ám az Aprilia tempója ismét elfogyott a futam végére, így Rea, Davies, sőt még Giugliano is megelőzte őt. A brit kissé összekapta magát, és megelőzve az olasz Ducati versenyzőt, ismét a negyedik helyen ért be. Előtte Davies szépen tapadt Rea Kawasakijára, ám a hajrában lemaradt tőle, így a dobogós pozíciók megegyeztek az első futam eredményével. Kiválóan motorozott a szintén brit Alex Lowes, aki a Suzukival két hatodik helyet zsebelt be a hétvégén. Elkerülte a szerencse magyar versenyzőinket, akik nem vihettek haza pontokat a királyságból. Donington ura továbbra is Tom Sykes, aki 2013 óta zsinórban harmadszor duplázott hazai helyszínén.

A bajnoki pontverseny alakulása szinte változatlan. Ránézésre Jonathan Rea előnye 101 pontra nőtt, ám első alkalommal kapott ki csapattársától. Leon Haslam maradt a második helyen, ám előnye csupán 1 pont Tom Sykes-al szemben, aki valószínűleg a következő futamon már elé is kerül. Jelen pillanatban a Kawasaki nagyon erős, sebességben és gumikezelésben is kimagaslik a mezőnyből. Chaz Davies lemaradása már 155 pont, pedig a britnek voltak igazán jó futamai is a Ducatival. Lényegében elérkeztünk a bajnokság feléhez, hiszen már csupán 7 forduló van hátra. Nem kell túl merésznek lennünk ahhoz, hogy kijelentsük, ebben az évben Jonathan Rea megszerezheti első világbajnoki címét. A brit versenyző nagyon éretten versenyez az idei évben, motorja pedig annyira erős, hogy akár az összes futamon dobogóra állhat. Bizakodunk, hogy a többiek még nem adták fel, és izgalmas futamokban lehet részünk a folytatásban! Két hét múlva portugál nagydíj!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending