Csatlakozz hozzánk

Hírek

WSBK bajnokavatás: Sykes a dobogón ünnepelhetett

Sokáig tartott amíg a brit eljutott a koronáig – de azt az alcímet is írhattuk volna, hogy hogyan bukta el a vb címet a két apriliás versenyző, Guintoli és Laverty… Superbike szezonösszefoglaló

Közzétéve

ekkor

wsbk 2013 szezonosszefoglalo
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: RSVRocky Képek: worldsbk

Egy évvel ezelőtt óriási csatában karrierje utolsó futamán Max Biaggi megszerezte a világbajnoki címet, és Sykes a Kawasakival lecsúszott a címről, fél pont hiányzott a britnek akkor. A kalóz által hagyott űrt Guintoli töltötte be, és sokáig nem lehetett tudni, ő vagy Lavery lesz a domináns versenyző a gyári Aprilia alakulatban. Sykes maradt a Kawasakinál, és a versenyző mellett a csapat is nagyon felkészült a következő évre.

A 2013-as szezon Ausztráliában vette kezdetét, ahol az első futamon csupán az Aprilia versenyzői állhattak a dobogóra, sőt a második futamon is kettősgyőzelemmel zártak. Kiválóan nyitott Guintoli, aki egy győzelemmel és egy második helyezéssel kezdte az évet, míg csapattársa ugyanennyi pontot szerzett az első hétvégén. Könnyen odaadhattuk volna már akkor a bajnoki címet valamelyiküknek, azonban a sors nem így hozta.


Melandri komoly bajnoki esélyes volt 2012-ben, azonban ahogy akkor az év végén, úgy az idei évben is túlságosan hullámzó volt teljesítménye, így az utolsó versenyhez érve már kiesett a kalapból. Guintoli nem tudta folytatni remek szezonkezdését, és habár nagyon kiegyensúlyozottan hozta az értékes pontokat, futamot nyerni már nem tudott az év további részében. Laverty nagyon gyors versenyzőnek mutatkozott az egész évben, azonban több hiba és bukás miatt is lassabban gyűltek pontjai a vártnál.

Ezzel szemben Sykes nagyon magabiztos és stabil volt végig. Rendre a poleból vagy az első sorból rajtolhatott és mindig harcban volt a futamgyőzelemért. Kawasakija rendre jól teljesített, és az idei évre a csapat megoldotta a korábbi gumikopási problémákat is. Sykesnak így sem volt könnyű dolga, az év nagy részében Guintoli vezette a bajnokságot, ám a brit fokozatosan csökkentette hátrányát és ahogy utol érte, át is vette tőle a vezetést.


Az utolsó futamok során Guintoli vállsérüléssel küszködve kellett hogy bizonyítson, és ez meglátszódott teljesítményén is. Még hazai futamán sem tudott a brit előtt végezni, így búcsút kellett mondani a világbajnoki címnek. Ezen utolsó futamok során Laverty vált az igazi üldözővé, aki megelőzte csapattársát a pontversenyben és az utolsó hétvégén duplázni is tudott. Utólag visszatekintve talán Laverty volt az, akitől elvárhattuk volna a cím megvédését az Apriliának. Laverty ugyanannyi győzelmet gyűjtött össze, mint Sykes, azonban teljesítménye nem volt elég kiegyensúlyozott, így több pontot is elmulasztott.

Sykes okosan versenyzett az évadzáró spanyol nagydíjon is, ahol keveset kockáztatva a dobogón tudott végezni, és ezzel bebiztosította magának a világbajnoki címet. Kétség sem férhet hozzá, hogy a brit megérdemelten lett bajnok, azonban ehhez kellett az is, hogy az Apriliánál problémák adódjanak. Sajnos már az év vége előtt pletykálni kezdték, hogy az Aprilia versenyigazgatója elhagyja az alakulatot, és ez lehet már az idei évben is hatással volt a csapatban uralkodó hangulatra. Laverty sokat hibázott, Guintoli lesérült, talán egy dominánsabb versenyzőt kellett volna szerződtetni erre az évre?


És hogy mit várhatunk a következő évben? Rengeteg hely tátong üresen jelen pillanatban. Sokan a GP felé kacsingatnak, de például az egyik top csapat, a BMW is elhagyja a bajnokságot. Az Apriliáról keveset tudni, mivel ők is fontolgatják a GP-ben való részvételt, és mivel új versenyigazgatót kell avatniuk, így valószínűleg újratárgyalják a költségvetést is.

Mindenesetre a Kawasaki komoly eséllyel indul és a Suzuki is jelentős fejlődést mutatott az év során. A Ducati megszerezte az Aprilia sikeres sportigazgatóját, így ott is komoly változásokra számíthatunk. Lehet, hogy jövőre beérik a Panigale versenycsomagja és újra vörös superbike-ok lesznek az élen?

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending