Csatlakozz hozzánk

Hírek

WSBK: Aprilia vébécím, a Kawánál áll a bál

Forr a levegő a Kawasakinál a tegnapi katari futamok óta, miután Tom Sykes nem tudta megvédeni Superbike vb-címét Sylvain Guintolival szemben. A kawás Baz nem engedte el csapattársát, de nem (csak) ezen múlt…

Közzétéve

ekkor

wsbk katar 2014
Sportster
MAI Kótyavetye

Bár nem ezen múlt, a brit úgy véli, csapattársa, Loris Baz vasárnap bebizonyította, mennyire nem jó csapatjátékos, emellett azt is elmondta, hogy a francia sepangi hibája, amikor kiütötte őt a versenyből, is nagyban hozzájárult a vereséghez.

Tom Sykes 12 pontos előnnyel vághatott neki a Superbike világbajnokság idei szezonzárójának, így tudta, hogy esetlegesen csapattársa, Loris Baz segítségére is szüksége lehet ahhoz, hogy maga mögött tartsa Sylvain Guintolit. Az első katari futamon aztán apriliás rivális az élre tört, miközben mögötte Baz, Sykes sorrendben haladtak a Kawasakik. A japán gyártó ekkor azt tette, amit minden csapat tett volna a helyében: arra kérték a végső sikerre már nem esélyes franciát, hogy engedje el brit kollégáját. Baz azonban nem engedelmeskedett, így maradt az eredeti felállás, Sykes előnye pedig három pontra olvadt Guintolival szemben az utolsó, mindent eldöntő futam előtt.

Az akkor még regnáló világbajnok rendkívül feldúltan nyilatkozott ezt követően az Eurosport kameráinak: „Ez csak azt mutatja, hogy mennyire éretlen és tiszteletlen” – mondta Bazról. „Ez egy csapatutasítás volt, ráadásul egy eléggé kulcsfontosságú. Már Sepangban is pontokat vesztettünk amiatt, mert rosszul mérte fel a helyzetet, most pedig újabbakat. Csak Sylvaint kellett volna követnem az utolsó versenyen, így viszont a győztes mindent visz.”

Guintoli 12 pontos hátrányát 6 pontos előnnyé kovácsolta a villanyfényes szezonzárón

A Kawasakinál nem ez az első eset idén, hogy a két motoros között feszültség volt érzékelhető: Sepangban Baz a futam elején nekiment csapattársának, így Sykes kiesett a versenyből. A brit akkor alaposan kifakadt a sajtónak, de amikor a tegnapi első futam után arról kérdezték, hogy azóta is rossz volt-e a viszonya Bazzal, így felelt: „Nem tudom” – idézi szavait a crash.net szakportál. „Az csak a sepangi incidensnek szólt, és nem volt problémám Loris-szal. Most már talán van.”

Baz szándékosan nem tett eleget a csapat kérésének Természetesen Bazt is megkérdezték a vasárnapi első versenyen történtekről: „Nem gondolom, hogy a szerelőim azt érdemelték volna, hogy harmadik legyek második helyett: három évig keményen dolgoztak, szóval ezt értük csináltam” – nyilatkozta a pilóta. „Láttam az utasítást a pit-boardon, de csak azokkal vagyok kedves, akik velem is kedvesek. Másképp alakulhattak volna a dolgok, ha az előző három év is másképp alakult volna.”

Itt még minden rendben volt a két kawás között? Nem biztos..

A francia szavai bizony arra utalnak, hogy közel sem volt mindig baráti a viszonyuk brit kollégájával, és talán emiatt is döntött a váltás mellett, hiszen jövőre már a MotoGP-ben, a Forward Racing színeiben fog versenyezni. Baz egyébként a második verseny után a facebook-oldalán is közzétett egy bejegyzést a történtekkel kapcsolatban: „A csapatutasításokról: legalább egyszer segítettem neki az életben, méghozzá Magny-Cours-ban. Nem vagyok benne biztos, hogy ugyanezt ő is elmondhatja magáról.”

Ilyen feszült hangulatban vágtak tehát neki a pilóták a mindent eldöntő második versenynek, amelyen Baz semmiképp sem tudott volna segíteni a címvédőnek, hiszen elrontotta az első kanyart, így visszaesett a mezőny végére. Sykes pedig ezúttal sem tudta felvenni a versenyt az ellenállhatatlan formában versenyző Guintolival, ráadásul még Jonathan Rea is megelőzte a Hondával, így végül hat ponttal elbukta a világbajnokságot. Ez azt is jelentette, hogy nem közvetlenül Baz engedetlensége okozta a vereséget, de a brit szerint nem is ez a legfontosabb.

Az ominózus sepangi incidens a két kawasakis között, amely Sykes szerint a vb-cím elvesztését is okozta

„Mindössze hat ponttal vesztettem el a bajnokságot” – nyilatkozta a leintést követően. „Rendben, nem az első versenyen történtek miatt buktuk el a vb-címet, de nem ez a lényeg. Ez az én saját véleményem, de szerintem volt néhány erős éve a Kawasakinál, amikor sokat tanulhatott az adataimból és a csapattól, de a vb-címért nem tudott harcban lenni, és legalább annyit tehetett volna, hogy mutat némi tiszteletet az istálló, a Kawasaki és irántam”

Sykes aztán újra előhozta a malajziai incidenst, amely végül az egyetlen nullázása volt a szezonban. A brit úgy érzi, Baz akkori hibája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült a címvédés: „Nagyszerű évünk volt, de sajnos egyszer nulláztunk egy másik versenyző hibájából. Ahogy azt már akkor is mondtam a csapatnak, ez bizony sokba került. Reméltem, hogy nem lesz igazam, de sajnos az lett. Ezt a sajtónak is elmondtam, és emiatt rengeteg kritika zúdult rám, de szerintem mindenki láthatta a tiszteletet nem csak a csapatod, hanem a gyártód iránt is”

A kawasakis végül valamelyest lehiggadva már a jövőbe tekintve fejezte be az értékelést: „Nagyon szomorú vagyok, amiért nem sikerült megvédeni a vb-címet. Lehetséges volt, hogy azon kevesek egyike legyek, akiknek sikerült duplázni (erre legutóbb Carl Fogarty volt képes még 1999-ben – a szerk.), ezért rendkívül csalódott vagyok. Nem tudom visszaforgatni az idő kerekét, és nem is szomorkodhatok túl sokáig. Sajnos ez a pálya döntött az összetett elsőség sorsáról, és kicsit rosszabb formában voltunk, mint az ellenfeleink. Ilyen a versenyzés, de jövőre újra megpróbáljuk” – zárta mondandóját a brit, aki jövőre is a zöldeknél fog menni, csapattársa pedig minden bizonnyal a Hondától távozó Rea lesz.

Legalább az EVO-t megnyerte a Kawasaki, David Salom (jobbra) révén

Balogh Tamás – további sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending