Connect with us
Suzuki

Hírek

Voxan: motor van, gyártás nincs

A franciák hamarosan befejezik az új csupasz modell, a Nefertiti fejlesztését.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szegény embert még az ág is húzza – tartja a mondás, ezúttal a Voxan a szenvedő alany. A gazdasági világválság miatt egyelőre nem érkezik az új modell, pedig a kis gall gyártó már majdnem elkészült vele.

A La Montagne napilap értesülései szerint az ókori egyiptomi királynéról, Nefertitiről elnevezett csupasz modell közel áll a sorozatgyártáshoz, de a Voxan csak akkor mutatja be, ha véget ér a jelenlegi gazdasági válság. Mindez egybecseng a cég elnökének, Eric Terrace-nak azzal a tavalyi kijelentésével, hogy amíg ő a főnök, addig a márka csak akkor mutat be új motort, ha másnap már gyártani is tudják. Magyarán a franc(ia) se tudja, mikor láthatjuk élőben, uram bocsá’ mikor motorozhatunk ezzel a különleges nakeddel.

Pedig a Nefertiti üde színfolt lehetne a csupasz gépek piacán. Az 1166 cm3-es, 140 lóerős V2-es versenyképessé tenné a vetélytársakkal szemben, a francia származás pedig biztosítana számára egyfajta egzotikus kisugárzást. A blokk alatt, vízszintesen elhelyezett hátsó rugóstag szintén nem hétköznapi megoldás (bár láttunk már hasonlót), a megduplázott fényszórónak köszönhetően pedig elölről úgy néz ki a Nefretiti, amilyennek egy részeg láthatja a Yamaha FZ-1-et.

A formatervezőnek persze nem voltak alkoholproblémái, Philippe Starck egyszerűen ilyen: mindig valami meglepőt alkot, olyat, ami szakít a konvenciókkal. Elég egy pillantást vetni korábbi munkáira, az híres Aprilia Moto 6.5-re vagy a Nefertiti előfutárának tekinthető Voxan Super Naked XV-re, és a dupla FZ-lámpa máris teljesen érhető, sőt már-már hétköznapi…

Hogy az új Voxan rászolgált-e a nevére (Nefertiti=a szépség megérkezett), mindenki döntse el maga. Az, hogy még nem is gyártják, kissé szerencsétlenné teszi a névválasztást… A szépség szubjektív, mi a magunk részéről inkább egy másik francia tervező, Jerome Vannesson elképzelését választanánk: a Vanjey-Design Voxanja szerintünk sokkal jobban néz ki. Az ugyancsak francia Krax Moto elképzeléséről (lásd az utolsó képet) már nem is beszélve.

Galéria


Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending