Csatlakozz hozzánk

Hírek

Vizsgálják a Stoner-Rossi incidenst

Az FIM vizsgálatot indított a bukást követően a pályabírók tevékenységével kapcsolatban

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A hétvégi jerezi MotoGP futam legizgalmasabb pillanata Valentino Rossi bukása volt, amivel a katari győztest, Casey Stonert is magával rántotta. A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) most vizsgálja az esetet, de nem a versenyzők, hanem a pályabírók szempontjából.

Az ugyanis nem kérdéses, hogy az olasz fenomén hibázott – amit természetesen ő maga is elismert és a futam után azonnal, ahogy a motorról leszállt, átsétált a Repsol Honda boxába személyesen is elnézést kérni Stonertől. A nem egyértelmű kérdés az ügyben inkább a pályabírók viselkedése, akik a kengurus motoros szerint elsősorban a közönségkedvenc Doktorral foglalkoztak a bukás után – ahelyett, hogy őt is visszasegítették volna a versenybe – ennek részleteit vizsgálja most az FIM.

Stoner szerint ha legalább annyira foglalkoznak vele is, mint Rossival, akkor ő is folytathatta volna a futamot, ahogy a ducatis – aki egyébként (a sok kiesőnek is köszönhetően) az ötödik helyig küzdötte vissza magát, értékes pontokat mentve hibája után. Vale elmondása alapján pedig őt éppen hogy akadályozta a nagy segítőkészség, hiszen a kicsúszása előtt még pont be tudta húzni a kuplungot, így a motor nem fulladt le – tehát önerőből a többiek után tudott eredni. Stoner nagyon mérges volt a pályabírókra, amihez nyilván hozzájárult, hogy önhibáján kívül csúszott ki kiváló, győzelemre esélyes pozícióból. Casey a második, Vale a harmadik volt, amikor utóbbi túl későn fékezett, beesett Stoner mellé, nem tudta íven tartani a motort és kicsúszott az első kereke – és mivel túl közel volt a Repsol hondáshoz, őt is kiküldte a pálya szélére. Az ausztrál egyébként Rossira nem haragudott, hisz’ “előfordul az ilyesmi”, de a pályabírók magatartása (akiket Simoncelli bukása kapcsán is ért kritika, miszerint lehettek volna készségesebbek is…) szerinte nem volt igazságos, aminek még lehet, hogy következményei lesznek. A verseny végeredményét nem fogják megváltoztatni, de egy hivatalos magyarázatot szeretnének kreálni az esettel kapcsolatban, amiben a Spanyol Nagydíj versenyigazgatósága, illetve – hogy a másik fél álláspontját is figyelembe vegyék – a pályabírók képviselete fog megállapodni.

Ilyen komikus lenne? Stonernek biztosan nem
Rossi fiú esete Casey Stonerrel
Jerez 2011 MotoGP – összefoglaló

Rossi be tudta húzni a kuplungot, így ő nem szorult segítségre – mégis inkább ő kapta


Vale nem csak közönségkedvenc, hanem úgy tűnik, a pályabíróké is…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending