Connect with us
Suzuki

Tesztek

Virtuális száguldás: Ride videojáték teszt

PlayStation 3 konzolon teszteltük a legújabb motoros játékot!

Published

on

ride videogame 02
ULTRABOLT
RST AIRBAG
Március végén jelent meg a Ride nevezetű videojáték, mely számítógépen és több generációs konzolon is megjelent (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One). A játékról már régóta jöttek az izgalmasabbnál izgalmasabb képek, így mint nagy motorrajongó és gamer, rögtön előrendeltem amint lehetett. Tesztünk a PlayStation 3 verzióról szól.

Száznál is több motormodellt találunk a játékban!

Száz motortípusnál is többet találunk a játékban, így mindenki megtalálhatja a maga zsánerét. Az új naked és sportmotorok mellett régebbi típusok is helyet kaptak, így könnyen motorozhatsz akár a saját vasaddal is a játékban. Pályákból sem kell szűkölködnünk, 7 versenypályán, és 5 jól kidolgozott utcai pályán húzhatjuk a virtuális gázkart!

Betöltési idő

Kezdem rögtön az egyik legrosszabb ponttal. Nem tudom, hogy csupán a régebbi generációs konzolok küszködnek-e az adatáramlással, de a hármas PlayStation esetében gyakran úgy érezzük, többet várunk, mint játszunk. Utánaszámolva szerencsére ez nincs így, de általában másfél percnél többet kell várnunk egy 4-5 perces verseny betöltésére. Várakozás közben a játék informatív szöveget tár elénk az általunk használt motorról, ám ez csak egy várakozási időt tölt ki.

Eddig nem látott szinten szabhatjuk magunkra motorunkat – valós alkatrészekkel!

Menü

A menü jól kidolgozott, bár talán feleslegesen terheli a régebbi generációs játékkonzolt. Láthatjuk magunkat és motorunkat különböző helyszíneken, körülöttünk néha az ellenfeleinkkel. A tempó viszont lassú, gyakran már rég továbblépnénk, de még másodperceket kell várnunk, hogy betöltsön valamit, amit már nem is kellene. A menü taglalása viszont jól sikerült, izgalmas bajnokságokon szerepelhetünk, többféle kategóriát, és gyorsulási versenyeket is kapunk.

Testre szabás

A vasparipát és a lovasát is megfelelően magunkra szabhatjuk. Frizura, arccsontozat, szakáll, mindent magunkra szabhatunk korlátozott mértékben, bár szerintem ez teljesen felesleges. A motoros felszerelés és kiegészítők viszont méltó szinten kidolgozásra kerültek. Persze nem újdonság, hogy sisakok és bőrkabátok közül válasszunk egy játékban, ám jelen esetben az eddigieknél sokkal több márkából és típusból válogathatunk. A ruha mellett a motoron is csinosíthatunk, sőt tuningolhatjuk is. Sportdobok, új hengerfej, írható ECU és rögtön nyertünk néhány lóerőt. Egyedi színűre sajnos nem fújhatjuk a vasat, csupán a gyári színek közül választhatunk. Magunkra szabhatjuk viszont színes lánccal, felső villahíddal, rizoma markolatokkal, OZ felnikkel, színes fékcsövekkel, és még sorolhatnám. Aki viszont pályamotorban gondolkodik, az eltávolíthatja az irányjelzőket, a visszapillantó tükröket és a rendszámtáblatartó konzolját is – persze Pirelli Diablo Superbike abroncsokra váltva.

Grafika

Bár ne kellene erről írnom, de számomra csalódást okozott a játék e téren. Aki játszott kizárólag PlayStation 3-ra készült játékokkal (pl. God of War 3, Last of us, Gran Turismo 6), az meg fog lepődni némely részlet kidolgozásán. A motorokra és a motorosra azt mondanám, hogy jól kidolgozottak, bár amikor a futam előtt forgathatjuk a vasat a fehér háttér előtt, mintha hirtelen visszaesne a színvonal. Ha nem csupán az ideális ívekre figyelünk a futam során, a tájat és az egyes pályaelemeket figyelve szembeötlik, nem sikerült minden részletet kidolgozni. Természetesen könnyen lehet, hogy a PC és az új generációs konzolokon sokkal kidolgozottabb a grafika, de 2015-ben ettől többet várunk.

Játékélmény

A rengeteg várakozási idő és a helyenként elspórolt grafika sokat ronthatna a játékélményen, de szerencsére nem teszi! Az egyes modellek kidolgozottak, különböző módon viselkednek, és az irányíthatóságuk is megfelelő. Látható, hogy a fejlesztők rengeteget dolgoztak a motorok viselkedésén, így a versenyzés izgalma nem marad el. Az oktatói részt kihagytam, de még így is fölényesen nyertem az első futamot. A gyakorlottabb játékosok számára a következőket tanácsolnám: a visszatekerési REWIND funkciót lenullázni, ellenfeleket a legerősebb REALISTIC szintre állítani, a sebességi fokozatokat pedig manuálisan kapcsolni. Persze így sem mondom, hogy be kell tanulni pontosan a pályát, és vérre menő küzdelemben szerezheted csak meg a győzelmet, de így sokkal inkább élethű hatása lesz a játéknak, és nem fogsz 30 másodperces előnnyel beérkezni a célba úgy, hogy kétszer visszatekerted az időt, mert elszámoltál egy féktávot.


TM ítélet

A játéknak vannak hibái, nem is kevés. Hogy van-e nála jobb motoros játék jelenleg a piacon? Egyértelműen nincs! Ha érdekelnek a motorok (gondoljuk ezért vagy itt), és szívesen beülsz esténként egy játék elé is, nincs min gondolkodnod, ez egy kötelező vétel számodra. A Ride videojáték több téren is fejlődhetne, de így is megéri az árát. A fejlesztők tényleg odatették magukat, és nem csak új festéseket alkottak, mint ahogy azt a MotoGP játéksorozat esetében érezzük néha.
Nagy szükség volt már egy ehhez hasonló játékra a piacon, de hogy a játék meg e termeli a maga profitját, az már kérdéses. Kilenc évvel ezelőtt jelent meg a Tourist Trophy (kizárólag PlayStation 2-re), ami sokkal nagyobb sajtóvisszhangot kapott, mégsem látták értelmét további fejlesztéseknek. A Tourist Trophy sokak szerint a valaha volt legjobb motoros játék, mivel szimulátor hatású. Vajon kilenc év előnyével a Ride megbirkózik vele, és minden idők legjobb motoros játékává válik? Kiderülhet egy következő cikkünkből!

Előnyök / hátrányok

 • 100+ motormodell
 • a motozás hangulata
 • a motor viselkedése
 • motoros kiegészítők és felszerelések testre szabása
 • kidolgozott műszerfalak
 • különböző bajnokságok
 • rengeteg játékidő ölhető bele
 • megosztott képernyős két játékos mód
 • hosszú betöltési idő
 • a grafika némely részlete nem kidolgozott
 • buta ellenfelek
 • REWIND visszatekerési funkció – bár ezt nem kötelező használni

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending