Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Vinales katapultált

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

A spanyol versenyzőnek sikerült szombaton a 6. helyre kvalifikálnia magát, így a második sorból vághatott neki a 28 körös futamnak. A rajtot követően Vinales maradt a pozíciójában, azonban pár kör után már elkezdődtek a problémák és egészen a 13. helyig visszaesett. A következő kép, ami bevillant, Maverick sóderágyban landolása volt az 1-es kanyarbejáratnál, tőle méterekre pedig lángoló Yamahája. Ezek után jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, hogy mi történhetett?

A Yamaha versenyző azt nyilatkozta, hogy a fékhiba, ami arra kényszerítette, hogy kb 240 km/h sebességnél leugorjon motorjáról, egy teljesen új helyzet volt számára eddigi MotoGP karrierje során. Maverick első féke „felrobbant” és le kellett ugrania mozgó járművéről a további problémák megelőzéseképpen, motorja pedig a pálya biztosító falának ütközött, ahol rögtön megkezdték a motor tüzének oltását. A piros zászló azonnal kikerült, majd 12 körrel indultak újból a királykategória versenyzői.

Ha a videó nem indulna el nézd meg a YouTubeon!

Magyarázva balesetét, Vinales így nyilatkozott: ,,Elég gyors voltam, fantasztikusan éreztem magam az első körökben, Dovira nyomást tudtam mérni, de, mivel még mindig nem jó a végsebességünk, nem tudtam megelőzni.

Egyszer tudtam előzni, és azt gondoltam, oké, most már haladok az élmezőny felé, de aztán nagyon könnyen megelőztek az egyenesben. Arra vártam, hogy megjöjjön a ritmusom, azonban elkezdtem elveszíteni az első fék nyomását, egyszer még a pályáról is lementem. Nagyon lassan tettem meg 3 kört 1:26-os köridővel, aztán odanyomva 1:24-gyel, majd megint fékek nélkül, következőnek pedig már Quartararo, Valentino és Petrucci előztek meg.”

,,Aztán hirtelen a fék működött. Így, 1:22-t, 1:24-et tudtam menni médium gumikon, és közelebb jutottam Valentinohoz és Fabiohoz is, de hirtelen az 1-es kanyarban a fék felrobbant, és semmit se tudtam csinálni.

Még soha nem voltak ilyesféle gondjaim a fékkel. Lehet, hogy a féknyomás csökkent. Játszottam a karral, hátha találok rajta egy jó beállítást, minden körben kanyarról-kanyarra állítottam a kart, de semmit se tudtam tenni.

Az utolsó körömben a célegyenesben nem tudtam megállítani a motort, lehetetlen volt. Nagyon gyorsan megértettem, hogy a fék eltört, ezért úgy döntöttem, hogy leugrom.” – tette hozzá a spanyol versenyző.

Repsol Hondás Alex Marquez, aki Vinales mögött haladt a pályán, megerősítette, hogy látta, ahogy “néhány kis fekete alkatrész” esett le az M1-esről, amelyekről később úgy gondolta, részei lehettek az első féknek, mielőtt Vinales leugrott.

,,Abba kellett volna hagynom, de nem akartam leállni. Be akartam fejezni. Még, ha csak 1 pontot is, de szerezni akartam.” – mondta. – ,,Mindig is a maximumot adtam, így a pályán maradtam.”

Vinales elmondta, hogy „jóval később fékezett, mint a többiek”, hogy megpróbálja leküzdeni a 10km/h végsebesség különbséget gyorsabb társaihoz képest, de még soha nem tapasztalt ilyet, mint a vasárnap.

Maverick azért optimista a jövőre nézve, elmondása szerint a beállítás, amivel rajthoz állt, nagyon jó volt és nagyszerűen érezte magát a motoron az említett fékhiba előtt. Még erősebben szeretne visszatérni a következő futamra, ami Misanóban lesz megtartva 2 hét múlva. 

A Yamahánál vizsgálják az ügyet, hogy mi lehetett, de nincs könnyű dolguk, mert a motor nincs túl jó állapotban… Rossi is elmondta a verseny után, hogy a Brembo munkatársaival dolgoztak sokat a problémán. A Brembo hozott is nekik egy fejlesztett fékrendszert amelyet Vinales kivételével mind a három másik yamahás versenyző használt is. Rossi kivételével egyébként mindannyian szenvedtek a fék túlmelegedése miatt.

Jól látszik Quartararo tavalyi motorján most teljesen más fékrendszerrel ment

Szöveg: Zrínyi Anna

Képek: DornaSports

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending