Csatlakozz hozzánk

Hírek

VII. Budapest Motor Kiállítás 2008 Videós beszámoló

A tavasz kezdetével, és a BNV-n zajló kétkerekű kiállítással hivatalosan is kezdetét vette a motoros szezon.
+Videós beszámoló. Friss képekkel!!!

Szöveg: Molnár Dénes (DennyM)

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

 

 

 

A seregszemle

Idén hetedik alkalommal keríti hatalmába Budapestet a motoros parádé. A tradicionális március eleji kiállítás 2008-ban is remek alkalom az időtöltésre, no meg a fényképezőgép mértéktelen koptatására. Rengeteg kiállító, importőr, híresség, színes programok és természetesen motor-motor-motor. No persze a szebbik nem jeles képviselőit se felejtsük ki a sorból: ami azt illeti egy-egy standon a szelektív szem észre se veszi a motorokat. Nekünk sem volt könnyű dolgunk, de sas szemünk kíméletlenül kiszúrta az újdonságokat.

{wmv}BMK2008{/wmv}

LETÖLTÉSHEZ KATTINTS IDE (55MB) ,

A legnagyobb standdal idén is a Honda büszkélkedhetett. Szokás szerint megtapogathattuk a márka összes modelljét, ráadásul rengeteg kiegészítővel, sőt ruházattal szemezhettünk. Láttuk az új kategóriát teremtő, koncepció motorként napvilágot látó DN-01-et, mely minden részletében szokatlanul érdekesen furcsa. De semmiképp sem rossz!

 

 

 

Aztán kicsi jobbra bemutatták a nagy H ezres csupaszát, a CB1000R-t is, mely mindenképp szeretné elnyerni a kategória koronáját. A színét már a királyi ékszerhez alakították, már csak annak kell kiderülnie, valóban méltó-e a trónra, ahogy azt állítják.

Mint ahogy szintén megvan az esélye az udvartartásra a CBR1000RR-nek. Az ezredes formavilágának kicsit ülepednie kell, de az elmondások szerint már most népes tábora van a fogyi tablettákon és energia italokon megedződött sportolónak. Megmutatta magát ezen kívül az új Transalp túra-enduró, jellegében kicsit több utcával és kevesebb off-roaddal, illetve a slágergyanús új vázas-blokkos CBF600 sorozat is. Amúgy most is próbára tehettük magunkat a vezetés technikai szimulátorokon, avagy Riding Trainereken. Sajnálattal közlöm, hogy a Hungaroring még mindig nem lett feltöltve a programba, de talán jövőre…

 

A fő helyen kínálja magát a Red Bull Rookies Cup-ban szereplő Sebestyén Peti RS 125-ös motorja, akit a tesztmotor.hu minden erejével támogat.

 

 

Újdonság viszont a Hamamatsui gyár japán instruktoraitól tanult oktatói csapat, akiktől akár azt is megtanulhatjuk, hogyan kell a kanyarban biztonságosan koptatni egy CBF500-as bukócsövét.

Erről nemsokára a kisfilm is kész lesz, amit a biztonság menüpontban láthattok majd.

Ha már biztonság, akkor rend és fegyelem. Ennek jegyében a pénteki nap legnagyobb durranása a közel 20 új rendőrmotor átadása volt.

Kicsit odébb a Yamaha kétkerekűi olvadoztak a vágyakozó tekintetektől. Azt kell, hogy mondjam, a hangvillások komoly, övön aluli ütést vittek be a fiataloknak az YZF-R125-tel. Nagymotort meghazudtoló méretével és gyönyörű ergonómiájával kezdők tömege fogja apuka fülét rágni egy ilyenért.

Na de, nem kell félni, apuka meg anyukát fogja puhítani, hogy az új YZF-R6 legyen a következő családtag. Nem döntene rosszul, hisz a tavalyihoz képest kapna még egy marék elektronikát plusz egy versenykörülmények között fejlesztett futóművet. Amúgy éppen lehetne a kiszemelt egy akciós árú FZ6 is, amihez most ráadásul 44 literes hátsó doboz is jár ajcsiba. Örömhír a családnak, de leginkább apunak és fiának, hogy nem kell mélyen a farzsebbe nyúlni, mert az összes Yamahát el lehet vinni 0%-tól is.

Újdonság még egyébként a legendás XT660 Tenere sorozat legújabb tagja, melyben a Yamaha az utcai motorok magabiztosságát az enduro motorok robosztusságával gyúrta egybe.

 

De ott vannak a méltán népszerű WR250-esek, avagy számos új robogó is, mint például az elegánsan szép T-Max, a 250-es X-Max meg a kis mosolygós Neo’s.

A Yamaha City idén kissé visszafogottabb tavalyhoz képest, de ez érthető is, mert most inkább a gyerekoktatásra helyezik a fő hangsúlyt. Nagyon helyes!

Ugyanígy a Talmácsi Motorsport is az utánpótlásnevelést tartja idén a legfontosabbnak, a PW-k mellett már YZF-R125, és YZF-R6-osokkal is ringbe szállhatnak az arra érdemesnek tartott versenyzőpalánták.

Továbblendülve a Suzuki méretes standja várta a kíváncsi szemeket. Na igen, az új HayaBusa: sikerült összegyúrni Dundika vonalait Fekete Laci erejével.

A motor még mindig hatalmas, egy bizonyos termet alatt úgy hat rajta az ember, mint előbb említett jeles sportolónk tányérján egy fél rántott hús. De van a Suzukinak „anorexiás” sportmotorja is.

A 600-as és 750-es GSXR –ahogy a túlnyomó véleményeket hallottam- gyönyörű. Hát akkor az. Mindenesetre nem lesz könnyű dolga, ebben a kategóriában nagyon kigyúrta magát a konkurencia, így nem elég a jól tetsző burkolat. Aztán ott van a technikai fellegvára, a B-King. A formája egy jól meghízott vadászsólyomra hajaz. Van ahonnan szép, van ahonnan nem, de abban megegyezhetünk szerintem, hogy nem rúgná ki senki sem a garázsából. Új modell a GSX650F is, amolyan –Suzuki szerint- All-rounder motorként. Az injektoros sor4-es van elég sportos külalakú és van elég kényelmes ahhoz, hogy könnyen „best zellerré” váljon (legjobb zöldség?). Észrevettem még a kis 125-ös DRZ-t is, szokták mondani jó ha van ilyen, meg a SIXteen nevezetű nyolcadliteres robogót, ami kifejezetten szépre sikerült. Kitett magáért 2008-ban a Súú-zúú-ki.

Az aszimetria kedvelői a BMW-k közül csemegézhettek. Például ilyen bajor a 130 lovas, közel hatmilliós HP2 Sport, az új F650GS enduró vagy a felidomozott F800S, ami egyébként ajándékként jár az amúgy csupasz oldalú motorhoz. Jól mutat felöltöztetve!

A KTM-nél 2008-ban sem találták a szögmérőt, a motorok összes élét vonalzóval húzták meg. Ami egyébként nem tett rosszat sem a SuperDuke990R-nek sem az RC8-nak, sem a többieknek. Az új Duke 690, és a KTM quad szintén ámulat meg bámulat.

 

A Harley Davidson is jelentős méretű területen kínálta portékáját.

Ha már narancs, legyen zöld is, természetesen a Kawasaki is képviseltette magát. A legerősebb új varangy a ZX10R, ami most sajnos szó szerint varangy. Esti motoros napokon be lehet vállalni, akkor nem látják rendesen. Na jó, pályaidommal egész jól mutat a gép és ha őszinték vagyunk lényegében a motort ringekre is tervezték.

A legnagyobb zöldség viszont az 1400GTR, ami ahogy a Kawászok mondják „transzkontinentális szupersport” motor. Nagy is, kényelmes is, gyors is, szerintem inkább szuperkontinentális transzsport. Fene tudja. A legkisebb ifjonc pedig a 250-es Ninja.

 
Az anyja kínyja, ez de jól néz ki! Nem annyira agresszív a formája, de a 33 lovas kis betyár jó pajtás lesz a kezdőknek. Alig várom én is.

Az legnagyobb olasz standon a Piaggio-Vespa-Gilera triumvirátus képviselte a talján motorgyártást. Például ott volt a Gilera GP 800, ami jövő héten már a mi kezeink között tölti a tesztkilométereket, és itt debütált a Piaggio X7 is.

Az Apriliának meglepő módon a tavalyi után csak egész kis „kirakata” volt. A Ducati színvonalát is csak a Stoner gyerek világbajnok motorja, a lélegzetelálltó új 848-as és a 696-os Monster tartotta fent. Na mondjuk hozzáteszem ez utóbbi három egyenként 10 perc ácsorgás!

 

A Triumph és az MV Augusta is jeleskedik néhány újdonsággal.

A tuning ászok közül Végh Janáék állítanak ki az új cégükkel, a Végtech-el. Ő a lóerősítésér felelős a Factory Racing VB-s csapatánál.

A Danger Bikes rengeteg kiegészítőt hozott el nekünk. Pédául a Puma csizmák mellett bemutatott egy új kipufogó márkát a Mivv-t, ami nem mellesleg a Repsol Honda GP csapat beszállítója is.

Kint van az X-bike is a Goodridge, LSL, Laser, Wilbers, Pro Bolt és egyéb extráival.

A ruha és védőfelszerelés iparról ne is beszéljünk. Mindent meg lehet vásárolni kedvezményes áron. Az ARAI pl. 25% kedvezménnyel vihető haza a kiállításról. A Nolan is jó áron kínálja magát.

Kereskedők is találhatnak új üzletnek valót, kint vannak az olajos cégek is. A Motul és a Cepsa várja őket. A Cepsa standján ott van Czuni Laci, krosszmotor tesztpilótánk CRF 450-es Hondája.

És el is érkeztünk a végére, körbejártuk a kiállítást, megnéztük a stunt bemutatókat, lemérettük a motorunkat a MAMI kamion fékpadján és láttunk mindent.

Érdemes az utolsó megmaradt képeket ellőni még a helyenként fedetlen testrészű hosstessekre és közben elmélázni milyen is legyen a következő masinánk. Egy biztos: választék van bőven, koncepcióban és márka-filozófiában sem vagyunk híján. Szóval hajrá-hajrá, indul a szezon!

Galéria

Nagyításhoz, katt a képre!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés

Trending