Csatlakozz hozzánk
KTM

Vezetéstechnika

Vigyázat! Vadveszély!

Meg lehet előzni a vadbaleseteket? Ha mégis megtörténik, mi a teendő, és ki fizet kinek?

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Forrás: SHOX

Meg lehet előzni a vadbaleseteket? Ha mégis megtörténik, mi a teendő, és ki fizet kinek?

Országúton a vadállatok jelentik a legkiszámíthatatlanabb baleseti forrást. Teljesen váratlanul, fedezékből szaladnak vagy ugranak a motoros elé, és ezután is különböző módon viselkednek.

A nyúl, amikor átszalad előtted az úton, gyakran meggondolja magát és visszafordul. A róka és a vaddisznó ilyet ritkán csinál, azokat mindig az állat fara felől próbáld meg kikerülni. Az őzek, vagy vaddisznók gyakran csordában vonulnak, ezért elég komoly esélye van annak, hogy miután elment egy, többen is követni fogják. A vadállatok leginkább szürkületben és hajnalban merészkednek az útra, a vaddisznó egész éjszaka. Ilyenkor kevesebb a jármű, kisebb a zaj, és ők is jobban el tudnak rejtőzni az útszéli növényzetben.

Hogy hol számíthatsz vadállatokra?
Az országút menti bokrok többségében szinte biztosan él valamilyen állat, egy 3-4 fából álló facsoportban akár egy őz is. Akár látod, akár nem, ők ott vannak ugrásra készen. Ahol mindkét oldalon erdő, mocsár vagy nádas van, mindig óvatosan kell vezetni. Figyelmeztető jel, ha az úton sáros vadnyomokat látsz, s az is, ha magas a fű a padkán. Ilyen helyeken érdemes az út középvonala felé húzódni, mert a szélén egyszerűen nem lehet kikerülni a bozótból kiugró állatokat.


Ezt a táblát a következmények szempontjából is komolyan kell venni

Mi tegyél, és mit ne, hogy elkerülj egy vadbalesetet? „Vadveszély” táblával jelölt útszakaszon lassabban, fokozott figyelemmel közlekedj! Ha meglátsz az út szélén egy állatot, rögtön fékezz, mert kiszámíthatatlanul viselkedhet. Ha az eléd kerülő állatra rávillantasz, vagy nem kapcsolod le a reflektort, akkor az megdermed, és ott marad az út közepén. Ugyanezt éred el azzal is, ha rádudálsz. Megoldás lehet vadriasztó sípok felszerelése a motorra, amelyek a menetszél működtet, és olyan magas frekvenciájú hangot adnak ki, amit csak az állatok hallanak.


A vadriasztó síp nem 100%-os módszer, de hasznos és olcsó

Mi a teendő, ha vadbalesetet szenvedtél? Amennyiben már bekövetkezett a gázolás, az állatok esetében sem illő dolog a cserbenhagyás. Ha Te rendben vagy, nézd meg, tudsz-e segíteni rajta. Az elütött állatot semmiképp ne hagyd az út közepén, húzd az út szélére, hogy mások ne kerüljenek veszélybe miatta. Ilyenkor – elméletileg – rendőrt is kell hívni, aki rögzíti a baleset körülményeit, és felveszi a jegyzőkönyvet. Hogyan történik a kárrendezés? Rögtön megtudod…


A balesetről értesíteni kell(ene) a rendőrséget

Ki fizet kinek egy vadbalesetnél? Ha nincs az úton vadveszélyre figyelmeztető tábla, akkor „csak” a motorban, a ruházatodban, és a testi épségedben keletkezett kár a tied. Amennyiben figyelmeztető táblával jelzett útszakaszon történik a vadbaleset, akkor – a törvény értelmében – a helyi vadásztársaság kárát is ki kell fizetned. Az pedig nem kevés. Egy mezei nyúl 20.000 forintot ér, egy vaddisznó több százezret, egy gímszarvasbikáért akár három és fél milliót is legombolhatnak rólad. Az elütött állatot tilos megtartani, mert az lopásnak minősül.


Ők ott laknak, mindig számítani kell rájuk
Vadbaleset a szerpentinen

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna 2019 Fall

Trending