Connect with us
Suzuki
just1 mx

Vezetéstechnika

Vigyázat! Vadveszély!

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

A vadgázolás megelőzhető!

Meg lehet előzni a vadbaleseteket? Ha mégis megtörténik, mi a teendő, és ki fizet kinek?

Országúton a vadállatok jelentik a legkiszámíthatatlanabb baleseti forrást. Teljesen váratlanul, fedezékből szaladnak vagy ugranak a motoros elé, és ezután is különböző módon viselkednek.

nyúl, amikor átszalad előtted az úton, gyakran meggondolja magát és visszafordul. A róka és a vaddisznó ilyet ritkán csinál, azokat mindig az állat fara felől próbáld meg kikerülni. Az őzek, vagy vaddisznók gyakran csordában vonulnak, ezért elég komoly esélye van annak, hogy miután elment egy, többen is követni fogják. A vadállatok leginkább szürkületben és hajnalban merészkednek az útra, a vaddisznó egész éjszaka. Ilyenkor kevesebb a jármű, kisebb a zaj, és ők is jobban el tudnak rejtőzni az útszéli növényzetben.


Hogy hol számíthatsz vadállatokra?
 Az országút menti bokrok többségében szinte biztosan él valamilyen állat, egy 3-4 fából álló facsoportban akár egy őz is. Akár látod, akár nem, ők ott vannak ugrásra készen. Ahol mindkét oldalon erdő, mocsár vagy nádas van, mindig óvatosan kell vezetni. Figyelmeztető jel, ha az úton sáros vadnyomokat látsz, s az is, ha magas a fű a padkán. Ilyen helyeken érdemes az út középvonala felé húzódni, mert a szélén egyszerűen nem lehet kikerülni a bozótból kiugró állatokat.

Mi tegyél, és mit ne, hogy elkerülj egy vadbalesetet? „Vadveszély” táblával jelölt útszakaszon lassabban, fokozott figyelemmel közlekedj! Ha meglátsz az út szélén egy állatot, rögtön fékezz, mert kiszámíthatatlanul viselkedhet. Ha az eléd kerülő állatra rávillantasz, vagy nem kapcsolod le a reflektort, akkor az megdermed, és ott marad az út közepén. Ugyanezt éred el azzal is, ha rádudálsz.

Megoldás lehet vadriasztó felszerelése a motorra, amelyek a menetszél működtet, és olyan magas frekvenciájú hangot adnak ki, amit csak az állatok hallanak.

A Siren7 vadriasztó rendszere is ezen elv alapján működik

Mi a teendő, ha vadbalesetet szenvedtél? Amennyiben már bekövetkezett a gázolás, az állatok esetében sem illő dolog a cserbenhagyás. Ha Te rendben vagy, nézd meg, tudsz-e segíteni rajta. Az elütött állatot semmiképp ne hagyd az út közepén, húzd az út szélére, hogy mások ne kerüljenek veszélybe miatta. Ilyenkor – elméletileg – rendőrt is kell hívni, aki rögzíti a baleset körülményeit, és felveszi a jegyzőkönyvet.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending