Csatlakozz hozzánk

Hírek

Veterán a pályán

A legrégebbi, még aktív pályafutását „élő” angol kétkerekű: Norton CS1 1928-ból

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

A képeken látható Norton CS1 motorkerékpár egy kis képzavarral élve már akkor is versenyzett, mikor Te még tervben sem voltál. Az „aggastyán” vas figyelemre méltó 84 éves korával jelenleg a legöregebb, még a pályák aszfaltját koptató motor Angliában.

Stabil technikát építettek anno a Norton CS1 képében – legalábbis erre a darabra mindenképpen igaz lehet, hogy a régi vas nem feltétlenül csak kiállításra való. Amit itt látsz ugyanis, az a legöregebb, még manapság is rendszeresen versenyző motorkerékpár az Egyesült Királyságban.

És nem csupán hosszú versenymúlttal büszkélkedhet, de eredményessel is: több mint 400 győzelmet tudhat maga mögött. A gép jelenleg Ian Bain liverpooli versenyző tulajdonában van, aki ma is rendszeresen „ringbe száll” vele az angol sisakgyártó Davida-nak köszönhetően.

A „történelmi” CS1 500-at egyébként 1927 és 1929 között gyártották, a dizájn Walter Moore keze munkáját dícséri. A szóban forgó darab „középidőben”, ’28-ban készült, és mostani tulaja, az előbb említett Bain édesapja vette meg jelképes összegért ’57-ben… konkrétan egy roncstelepen találta Liverpool közelében.

Miután az üzlet megköttetett, még haza is kellett vinnie 24 km-rel távolabb fekvő otthonába, de ez minden bizonnyal megérte, ha azt nézzük, mennyi izgalmat és örömöt adott a következő évtizedekben az „új” jövevény a családnak.

Alkatrészellátás megoldva: a blokkhoz több alkatrészt is saját kezűleg öntött a tulaj

Természetesen mondani sem kell, hogy ilyen korban már alapos ápolást igényel a vas… ebből a szempontból kétségtelenül előny, hogy Bains egy öntöde tulaja, tehát szinte minden szükséges alkatrészt elő tudnak állítani. Így lett a blokk több része is lecserélve az évek folyamán. A karburátort Ian saját kezűleg készítette, az első fék pedig egy ’60-as évekbeli BSA-ról lett átemelve


A fék már más, de ez mit sem von le a máig aktív versenygép érdemeiből

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending