Connect with us
Suzuki

Vezetéstechnika

Mekkora fékerőt használhatunk a motoron?

Mennyire markolhatjuk meg a féket? Hogyan kombináljuk őket? Mitévők legyünk, ha állóra fékezzük valamelyik kerekünket, vagy elemelkedik a hátulja? Ismerjük meg fékeinket, és használjuk őket helyesen!

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Egy motorosnak tisztában kell lennie azzal, hogy mekkora fékerő áll a rendelkezésre. Természetesen a megfelelő fékerő nagyban függ a motor állapotától, a fékek karbantartásától, a gumi típusától. Jelen esetben viszont kizárólag a helyes fékkezelési technikáról ejtünk szót, méghozzá a vészfékezésről.

Vészfékezésre baleset elkerülésekor lesz szükségünk, ekkor pedig a maximális fékerőt kell kipréselnünk motorunkból. A helyes technikával métereket spórolhatsz meg, és ez súlyos sérülésektől menthet meg, de akár életek is múlhatnak rajta! Ahogy a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert, és a vészfékezést sem a rizikós féktávokon kell megtapasztalnod. Keress egy viszonylag hosszú, széles és tiszta aszfaltot, ahol a forgalomtól zavartalanul gyakorolhatod a vészfékezés technikáját!


Ha van ABS a motorodon, könnyű a dolgod, mivel a fékeket koppig húzva/nyomva sem szabadna megcsúsznia a motorodnak. Persze nem minden ABS működik egyformán, így érdemes gyakorolgatni. Az ABS nélküli motorok esetében a leggyakoribb probléma az egyik, vagy mindkét kerék állóra fékezése. Ezt a túlzott fékerő eredményezi, ami által a kerék elveszíti a tapadást, és csúszni kezd.

Sportmotoron főként az első fékkel dolgozunk, amire hamar áthelyeződik a motor súlypontja. Viszont amíg ez nem történik meg, nincs elegendő súly a motor elején, ezért a hirtelen és túlzott fékerő állóra fékezheti az első gumit. A hátsó guminál fordított a helyzet, ott a fékút elején van több tapadásunk, amikor még a motor súlypontja nem helyeződött át előre.


Amennyiben valamelyik gumit állóra fékeztük, enyhítenünk kell az adott kerékre gyakorolt fékerőt, hogy újra lassulást eredményezünk. A gyakorlat azt mutatta az oktatások alkalmával, hogy a diákok az álló kerék esetében teljesen felengedik mindkét féket.

Hátsó fék: igen vagy nem

Az oktatók ezért sportmotoron csak enyhe hátsó fékhasználatot javasolnak, így a motorosnak csak az első kerék blokkolását kell figyelnie, és ha azt állóra fékezi, csak annyira kell felengednie az első féket, hogy megszűnjön a csúszás. Túra és egyéb motorokon sokkal nagyobb fékerőt eredményez a hátsó fék, így ott kombinálva kell használni, hangsúlyt fektetve a motor hátuljára is.


Az állóra fékezés mellett további probléma, amikor a túlzott fékerő hatására elemelkedik a motor hátulja, és a hátsó kerék a levegőbe kerül – ezt nevezik angolul endo-nak. Habár ez a lassítási módszer vagányan mutat a streetfighter bemutatókon, az utcán nagyon veszélyes mutatványnak számít. Ezt csakúgy, mint az első kerék blokkolását, az első fékerő mértékének csökkentésével tudjuk orvosolni.

A vizsgálatok szerint az átlagos motorosok a vészfékezési gyakorlat első nekifutásakor átlagosan 0,4G fékerővel próbálkoznak, amit a helyes technika elsajátítása után feltornázhatnak egészen 0,9G erősségűre! Ez azt jelenti, hogy a fékút a felére csökken, és azt hiszem a legtöbb olvasó tudja, milyen jól tud jönni az a pár méter egy baleset elkerülésekor.

TesztMotor tréningeinken lehetőség nyílik a vészfékezés gyakorlására, és habár reméljük nem lesz rá szükség a gyakorlatban, de a felkészült vezető nagyobb eséllyel állhat szembe a váratlan helyzetekkel.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending