Csatlakozz hozzánk

Blog

Veszélyes a krosszmotorozás a gyermekekre nézve?

Egy krosszmotoros apa vallomása

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

“Elcsíptem néhány beszélgetésfoszlányt a közelmúltban, amikor arról vitatkoztak a szülők, hogy engedjék-e a gyermekeiket motokrosszozni, vagy sem. Amikor látom milyen védelmi szintet üt meg a „páncélzat” próbálom nekik elmagyarázni, hogy a kockázatok már sokkal alacsonyabbak, mint régebben.

Szeretném azt hinni, hogy nem vagyok képmutató azzal, hogy nincs bennem félelem amikor más gyermekéről és a motorkerékpárról van szó, de mégis pontosan azt teszem. Mert olyan jó látni mikor a kanyargós pályákon leküzdik az akadályokat, és egy ugratón dobnak egy csavart őrült sebességgel, de aztán mégis ideges leszek, amikor a fiam felveti, hogy csatlakozni akar hozzám egy körre a pályán. Mert simán elfogadom, hogy én megsérüljek, de hogy a gyermekem?

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Nincsenek megnyugtató válaszok a szülők számára, ők tudják, hogy mekkora kockázatot hajlandóak elviselni a krosszmotorozó gyermekük láttán, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy túlzottan féltjük a gyermekeinket!

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Otthon antibakteriális szappant vagy tusfürdőt használnak, és rögeszmésen ragaszkodnak ahhoz, hogy csíramentes legyen a ház, nehogy a gyermek beteg legyen. Viszont a kutatások egyre inkább azt bizonyítják, hogy mindez legyengíti az immunrendszert, és sajnos ilyen gyengén is nőnek fel. Bizonyos mennyiségű kórokozóra és fertőzésre szükség van ahhoz, hogy a gyermekeink egészségesek legyenek. És természetesen ugyanez a helyzet amikor olyan tevékenységet végeznek, mint például a motorozás. Mert a gyermekek megtanulják érezni a motoron a kockázatokat, és megtapasztalják tetteik következményeit.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Megtanulják, hogy az élet egy olyan kaland, amibe a fájdalom is beletartozik.
Megtanulják, hogyan birkózzanak meg az életben ha fent, vagy lent vannak.
Egy bizonyos ponton már mi leszünk rájuk káros hatással ha burokban akarjuk tartani őket, mert ezt hisszük gondoskodásnak.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Persze az természetes reakció, hogy meg akarjuk védeni a húsunkat és vérünket a fájdalomtól ha elesne – a motorok esetében is. Én mint sok szülő, a sokak által  kipróbált Anna Freud féle pszichológiai mechanizmushoz fordultam: hárítottam. Amikor szembesülsz egy számodra elviselhetetlen veszély-érzéssel, csak utasítsd el, és ragaszkodj hozzá, hogy a kockázat egyáltalán nem valós. Arra is rájöttem, hogy el kell fogadnom a gyermek sérülésének veszélyét, de persze ezt a családban mindezt meg kellett beszélni.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

A feleségemnek sokkal erősebb aggályai voltak mint nekem, hiszen teljes kívülállóként (aki soha nem motorozott) olyan helyzetekkel szembesült, amikre nem volt befolyása. Ezért elmentünk hárman és együtt megvettük a megfelelő sisakot és védőfelszerelést. Kidolgoztunk egy kéz-jel kommunikációt, és hogy hogyan lehet a legjobban élvezni a motorozást a kockázatok minimalizálásával. A vacsora asztalnál aztán mindent megbeszéltünk a nap végén… hogy mi ment rosszul, vagy mit rontottunk el.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Nagyon sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a kockázatokat, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a motorozás izgalmát. A legjobb minőségű sisakot és védőfelszerelést vegyük meg neki! Aktívan tanítani kell őket a helyes technikára, ami lehetővé teszi a biztonságosabb motorozást.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

Noah Fergusson egy rendkívül tehetséges helybéli junior motokrosszos, érdemes megjegyezni a nevét annak, aki nem ismeri.

Most be kell vallanom kiborulnék, ha a gyerekem ekkorákat ugrana mint Noah, de ő már fiatalkorában megtanulta és fokozatosan fejlesztette képességeit, hogy a legcsekélyebb kockázattal dobja a motort.
Azok a szülők akik úgy vélik, hogy a motokrosszban túl sokat ugrálnak és ez kifárasztja a gyermekeiket, és inkább menjenek lassan mert az biztonságosabb, nem értik, hogy ez a legnagyobb kihívás benne. Azok a gyerekek aki kikísérletezik és megtanulják beosztani erejüket, megtanulják a helyes technikát, sok esetben rendkívül tehetséges motorosok lesznek, és bármilyen motoron sokkal kisebb sérüléseket szereznek.

Borka János 266 mxschool – Hugyecz Andor

És igen, néha az is előfordul, hogy rosszul számolnak a következményekkel, és egyszer úgy esnek el, hogy nagyon megsérülnek. De akkor hogyan hagyjuk hogy megtanulják a gyerekek az életben ezeket a leckéket? Nekem a gyermekemmel való motorozás közelebb hozta a családunkat, mindent megbeszélünk, így megtanultuk, hogyan gondolkodjunk logikusan a kockázatok kezeléséről. És ami nagyon fontos: megkapja a megfelelő védelmet!

Nagy szégyen mikor a szülők megtagadják a gyermekektől a két kerék kalandjának és izgalmának élményét… mert az igazi kaland ejt néhány heget, de a számítógépes játékokon rángó ujjakra nem fognak emlékezni soha.”

Orlov Ferenc #88 Nyársapát Junior OB 3.forduló 2018

Orlov Ferenc #88 Nyársapát Junior OB 3.forduló 2018Junior Ob 3. fordulójának a Nyársapáti Motocross pálya adott otthont.Orlov Ferenc #88 versenyének az összefoglalóját láthatjátok ahol az összetett 4. helyet sikerült megszereznie.Gratulálunk!!!#vidoracing

Közzétette: Vidoracing Motocross Magazin – 2018. június 1.

Köszönöm a képeket Hugyecz Andornak, és a Borka János 266 mxschool-nak! 🙂

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending