Csatlakozz hozzánk

Hírek

Veszélyben a japán GP-futam

A katasztrófa miatt már biztos, hogy elhalasztják, de mégis kérdés, hogy megtartják-e

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az FIM hivatalosan is bejelentette, hogy az eredetileg április negyedik hétvégéjére tervezett japán MotoGP-fordulót október elejére halasztja. A felkelő nap országát ért katasztrófa (szövődményeinek) súlyossága fényében azonban még az is elképzelhető, hogy nem rendezik meg idén a Motegi viadalt.

Mint az közismert, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét pénteken, magyar idő szerint a kora reggeli órákban. A természeti jelenséget követő szökőárral kiegészülve a katasztrófa az eddigi adatok szerint több, mint háromezer ember életét követelte, és nagyjából még egyszer ennyi ember tűnt el. Sajnos az emberek még most sincsenek biztonságban, mivel atomerőművek is megrongálódtak a szigetország történetének eddigi legnagyobb (jegyzett) földrengésében.

Motoros szempontól kiemelt fontosságú japán, nem csak a négy nagy gyártó miatt (amelyek nem sérültek jelentősebben, de a termelés természetesen szünetel), hanem például a Motegi GP-forduló okán. Amelyet eredetileg április 24-ére terveztek, amikorra már lehetetlen lett volna teljesen biztonságos feltételeket teremteni a versenyhétvégéhez. Így új időpontot tűzött ki a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség: október 2-án (az aragón és az ausztrál futam között) rendezik meg a Japán Nagydíjat. Már hogyha addigra biztonságos lesz a környék, hiszen mint említettük, két atomerőmű is megsérült, melyek közül az egyik nem messze található a Motegi versenypályától: Maebasi városa nagyjából száz kilométerre fekszik tőle és ha – ne adj’ Isten – valami komolyabb baj történne, akkor lehet, hogy az elhalasztott időpontban sem lenne biztonságos a helyszín. Azért reméljük, hogy ezzel az eshetőséggel nem kell számolnunk és október elején megrendezik a versenyt. Már tavaly sem a “normális” időpontban zajlott a japán futam (2010-ben is áprilisról októberre tolták), akkor az izlandi vulkánkitörés veszélyeztette a légi közlekedést.


Motegi madártávlatból – reméljük, láthatjuk idén ezt a képet a közvetítés elején…


A brutális földrengés cunamit generált – hat méter magas hullámok csaptak a partokra…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending