Connect with us

Blog

Vélemény: A Marquez-Rossi eset, és az abból kialakult vita nagyon szakmai és komoly elemzése…

Tudom, hogy már lassan lerágott csont, de van pár dolog, ami nem hagy nyugodni a Rossi-Marquez csatával kapcsolatban…

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Érdekes vagytok ti, Rossi szurkolók.

Előre leszögezem, hogy soha nem voltam Rossi rajongó. Ennek nem az az oka, hogy nem tartom tehetségesnek (sőt azt is be kell vallanom, hogy őt tartom a gyorsasági motorozás legnagyobb versenyzőjének) hanem, hogy soha nem szeretek a favoritnak szurkolni. Pont ezért nem szurkoltam soha Schumachernek sem a Forma 1-ben.

A most hatalmas Rossi fanok mind elfelejtik, hogy a Doktor két dologban is zseniális a versenyzés tekintetében. Egyrészt kiemelkedő tehetség másrészt olyan pszichológiai trükköket alkalmaz az ellenfeleivel szemben, amire más motoros nem igazán képes. Mindig megtalálta a fájó pontot az ellenfelek hidegvérének pajzsán és addig nyomta azt míg be nem tört. Ebben pedig csak segítségére van a hatalmas szurkolótábor. Casey Stoner, akit Valentino és Marquez mellett a legtehetségesebb pilótának tartok, konkrétan abba roppant bele, hogy mindenki utálta, amiért elvette Rossitól a címet. Marquez az első két évben megúszta mert Rossi nem volt harcban a vb elsőségért. Akkor senki nem illette trágár jelzőkkel még a laguna secai előzése után sem. Rossi győzelmeinek tehát rengeteget segített a pályán kívül vívott pszichológiai csata. Ezt a szellemi fölényét egyedül Lorenzo tudta megingatni (jött is a fal a csapat boxába). Most jött azonban egy újabb remek versenyző, aki bele tudott mászni Rossi fejébe.
Képzeljük magunkat Marc helyzetébe. Épp elbukod a világbajnoki címedet erre a gyerekkori példaképed, a világ legjobban sztárolt motorosa azt állítja, hogy ellene fordultál és másnak segítesz. Valószínűleg Rossi épp azt a hatást szerette volta kiváltani, hatva Marquez lelkére, hogy ne nehezítse meg számára az utolsó két futamot. A puska azonban fordítva sült el. Marquez megsértődött és megakarta mutatni, hogy milyen az, amikor tényleg valaki ellen megy. Mert ez itt a lényeg. Marquez nem Lorenzot akarta segíteni hanem nevetségessé akarta tenni Rossit. Épp úgy, ahogy azt Vale tette Biaggival, Gibernauval vagy Stonerrel. Bosszúból. Az alatt a pár kör alatt Marquez épp úgy viselkedett, ahogy anno Rossi tette. Belemászott a fejébe és addig idegesítette míg el nem pattant a húr. A leterelés minden csak nem méltó még egy kezdőhöz sem, nemhogy egy kilencszeres világbajnokhoz. Rossi nem volt képes megbirkózni a nyomással, amit Marc a vállára rakott. Vajon akkor is így nyilatkoznának a Dottore szurkolói ha mondjuk pár évvel ezelőtt Biaggi teszi ugyanezt Rossival? Nem hiszem…Szabálytalan volt. Megbüntették. Jogosan. Ti sem lőtök le valakit, csak azért mert épp idegesít.

Az meg, hogy nem kéne beleszólni a VB éllovasok küzdelmeibe. Hát ez egy ilyen sport. Itt huszonhatan vannak a pályán, nem ketten. Az egész mezőnyben kell helytállni nem csak a másik esélyes ellen. A mezőnyben előfordulhat, hogy valaki személyes ellentét miatt megnehezíti egy másik versenyző dolgát? Nem túl sportszerű de elő. A kérdés itt viszont az, hogy ki fakasztotta ki ezt az ellentét gombócot. A szubjektív véleményem szerint Rossi. Ezt pedig arra alapozom, hogy Marquez a nyilatkozat megtételéig nem viselkedett ellenségesen a kilencszeres bajnokkal.
Bár bánom, hogy nem lesz annyira kiélezett az utolsó hétvége mint reméltük de örülök neki, hogy az elmúlt 10 év legizgalmasabb bajnokságát követhettük idén végig. Volt itt dráma pályán belül és kívül is temérdek.

És van itt egy másik dolog, amiről szólni szeretnék. Azért szerettem meg a motorozást és a motorsportokat mert nem volt gyűlölködés és utálat. Soha nem verekedtek még össze emberek azon mert Rossi megelőzte Haydent vagy mert Vettel körbeautózta Alonsot. Inkább csendben maradtak vagy elismerően biccentettek a másik tehetségének tisztelegve. Ez nem foci, ahol a szurkolók egy bizonyos része csak azért jár meccsre, hogy utána az ellenfél csapatán vagy annak szurkolóin verhesse le a felgyülemlett stresszt. A fanatizmus az emberi butaság jele. Legyen az vallás vagy sport, egyre megy. Én őszintén bízom, hogy Ti (vagyis Mi) motorosok sokkal bölcsebbek és okosabbak vagyunk ennél. Bízom, mert látom, hogy mennyien kedveltek egy “ha motoros vagy a testvérem vagy” feliratú képet. Ne tűnjön el az eszme. Ne essünk olyan emberek iránt táplált érzelmeink csapdájába, akiket alig ismerünk.

Legyen még sok-sok ilyen csatában részünk mint, amit idén láthattunk a MotoGP sorozatban. Béke.

Dani

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending