Csatlakozz hozzánk

Blog

Vélemény: B.U.É.K. avagy Borsos Útdíjak Éve Következik

Ki emlékszik arra a South Park epizódra, amiben kiderül, hogy a Family Guy részek történetét lamantinok választják ki teljesen véletlenszerűen? Na ugyanez a következetesség figyelhető meg a magyar kormány idei évre vonatkozó döntéseiben is. (És ez most nem csak azért írom, hogy titkon tüntessek az újságírókat érintő drogtesztek ellen. Esküszöm, hogy csak annyi kábítószert fogyasztottam mint Deutsch Tamás!)

Közzétéve

ekkor

buek
RST AIRBAG

Reggel van. Felkelsz az ágyból. Kimész a fürdőszobába, hogy megmosd az arcodat a jövedéki adóval terhelt szappanoddal, hisz 2015-től 57 forinttal növekszik a tisztálkodó szerek ára literenként. Felébreszted a gyerekeket és már ki se számolod, hogy hány forint pluszba kerül majd neked idén az a papír amire a csemeték rajzolni szoktak (kilónként 19 forint).
Reggeli után behajigálod a srácokat a kisbuszba és elindultok a suli felé. Útközben beugrasz egy Nemzeti Dohányboltba de mivel a srácokat nem viheted be magaddal, kénytelen vagy a kocsiban bezárva hagyni őket. Hétvégén szoktad az ilyesmit elintézni de mióta vasárnap zárva vannak az üzletek, valahogy mindig átcsúszik hétfőre.  Mikor a csinos alkalmazott a cigit lecsippantva megkérdezi, hogy kérsz-e még valamit, eszedbe jut, hogy elfogyott otthon a kedvenc whiskyd. Nem vagy egy nagy ivós, nem is bírod jól a piát de néha egy nehéz nap után, jól esik elkortyolgatni egy pohár cukorjuhar szénen átszűrt, zamatos italt. Gyorsan felpillantasz az árcédulára és feltűnik, hogy változott az ár. Hát persze, kiterjesztett chipsadó, jut eszedbe egyből a reggeli MTI híradóból, ahol részletesen elmondták, hogy miért lesz neked nagyon jó, hogy drágább lesz az alkohol. Keresed a magyarázatot, hogy miért leszel te attól egészségesebb ha 700 forinttal többe kerül az a kis lazítás, amit néha megengedsz magadnak. Fizetsz és távozol. Vissza a kocsiba.

Reflexszerűen indulnál is az iskola felé de aztán beugrik, hogy neked ma Dunaújvárosban és Kecskeméten lesznek tárgyalásaid. Irány a kút. A benzinkútra érve aztán felcsillan a szemed az alacsony üzemanyagárakat látva. Végre valami pozitív ebben az igen depressziós országban. Miközben a tankhoz helyezed a töltőpisztolyt eltöprengsz rajta, hogy miért is lett ilyen olcsó a benzin. Az Egyesült Államok és más olaj nagyhatalmak a kínálat magasan tartásával próbálnak meg nyomást gyakorolni az oroszokra és Putyinra. Arra a Puytinra, akivel kompetens kormányunk megkötötte a Paks II szerződést és teljes vállszélességgel mellé állt az EU-val folytatott vitájában, amikor katonai csapatokat küldött a Krím-félszigetre. Baj lesz ebből még, gondolod magadban. A pénztárhoz lépve mondod a kút számát és kéred a matricát. A Volkswagen Multivan kisbuszt látva kérdezi a kutas, hogy hány személyes az autó. Nem érted a kérdést, hisz a személyautókra eddig ugyanolyan matrica kellett.
-9. – válaszolod kissé hezitálva.  A meglepettséget látva a szemedben, az illedelmes kutas felvilágosít, hogy január 1-től a 7 személyesnél nagyobb, B kategóriával vezethető járművekre más díjszabás került megállapításra. Méghozzá olyan módon, hogy a 10 napos és havi matricák összege a duplájára emelkedett. Így aztán úgy döntesz, hogy a 5950 forintos 10 napos helyett inkább megveszed a két, éves megyei matricát Pest és Fejér megyére. 10 ezer forintból megúsztad egész évre (gondolod még most). Eldobod a gyerkőcöket a suliba. A legkisebbre úgy kell rászólni, hogy nehogy az autóban felejtse a pisi mintáját a rendszeres drogszűréshez.


Az M6-on leautózol Dunaújvárosig. Az úton kétszer is találkozol traffipaxszal. Mind a kétszer olyan helyen, ahol még tavaly ősszel befejezett munkálatok miatt maradt kint a sebességkorlátozó tábla. Bár soha nem hajtasz gyorsan de most mégis kissé ökölbe szorul a kezed, hogy 40-nel kell menned egy olyan szakaszon, ahol ezt semmi nem indokolja. Sőt még a rendőrök is remek búvóhelyeket találnak a mellette lévő árokban. A tárgyalás azonban remekül sikerül. Úgy tűnik üzlet lesz a dologból. Széles mosollyal az arcodon ülsz be a kocsiba és indulsz el Kecskemét felé. Az úton némán megállapítod magadban, hogy a pesti belvárosi hidakat leszámítva neked az M8-as tetszik a leginkább. Elvarázsol a gondolat, hogy hány száz órányi tervezésre volt szükség mire elnyerte végső formáját a Fejér és Bács megyét összekötő híd. Na meg 54 milliárd forintra…

Még csak az 52-esen haladsz, amikor üzletpartnered felhív, hogy lemondja a találkozótokat. Gond van a cégénél az új EÁKER rendszer miatt. Leállították az egyik kamionját és nem is akarják tovább engedni mert nincs bejelentve a rakomány. Pedig ő maga pötyögte be az adatokat a kissé akadozó rendszerbe. Nagyon sajnálja de ez most életbevágó. Megértően rakod le a telefont. Megfordulsz és elindulsz haza. Szép napos az idő. Van vagy 10 fok. Úgy döntesz, hogy azt az időt, amit nyertél, motorozásra fordítod. Kitolod a vasat a garázsból. Nagyon trehány voltál. Tiszta bogár a gép. Nem is érted magad, hogy hogy tudtad így elrakni télire.  Kezedbe veszed a bogároldót és miközben körbe fújod vele gépet, halkan gratulálsz magadnak, amiért betáraztál belőle még tavaly. Idén ugyanis már ezt is új adó sújtja (11 forint literenként).  A tisztogatást befejezve, bemelegíted a gépet és kiélvezed a januári napsütést és a csípős friss levegőt.

Egy hónap múlva levél érkezik. Azt írja, hogy illetéktelen módon használtál egy Bács-Kiskun megyei autópálya szakaszt. A levél tartalma alapján utána nézel, hogy hol is követhetted el a szabálysértést. M8? Az is fizetős lett? De hisz még kész sincs az autópálya maga. Láttad te a táblát de azok eddig is elég félreérthető módon kerültek kihelyezésre. Kicsit fortyogva ismered el a hibádat. Hülyeségnek tartod de te is lehettél volna tájékozottabb. Büntetést legalább nem kell fizetned, olvasod a levélben. Legalábbis addig nem, míg február végéig megvásárolod a Bács megyei éves matricát. Ezt azonban csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában teheted meg, szolgáltatási díj megfizetése mellett, amely újabb 1470 forintot jelent. Na ilyenkor esik jól az a pohár whisky, még ha drága is.

A történet csupán fikció. Bármilyen egyezés a valósággal csakis a véletlen műve.

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending