Connect with us
just1 mx
Suzuki

Kirakat

Vegyük komolyan a vadgázolás veszélyeit – megelőzhető a baj!

Ha vadriasztóról van szó, általában az autós kontentek kerülnek előtérbe, pedig két keréken is jó szolgálatot tehet egy ilyen eszköz. 

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Váratlan helyzetek mindig előfordulhatnak, sajnos a vadgázolás/vadbaleset is ezek közé sorolható, hiába a figyelmeztető táblák, hiába a jó reakcióidő, egy váratlanul elénk ugró, perifériából érkező vadállat nagyon súlyos baleseteket képes okozni. Sajnos mi is elveszítettük ilyen balesetben már egy kollégánkat (DennyM cikkeit még most is sokan olvassátok), ezért felvettük a kapcsolatot a Siren7 Vadgázolás Elleni Rendszer gyártójával, mert úgy gondoltuk, érdemes bemutatni a 100 legérdekesebb magyar innováció közé beválasztott fejlesztésüket! 

Mikor és mire figyeljünk?

Ezt nem lehet pontokba szedni, de még csak megjósolni sem. A vadgázolás nem kizárólag szezonális veszélyforrás, bármikor találkozhatunk útra tévedt, megzavarodott állattal, ugyanakkor tavasszal és ősszel, a párzási időszakok idején nagyobb eséllyel szalad ki elénk jobb esetben egy fácán, rosszabb esetben egy szarvas, vagy vaddisznó. A korai sötétedés sem játszik a kezünkre, az állatok az erős fényszóróktól is megijedhetnek, arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb sanszunk van észrevenni az útszéli bozótosban kóborló vadat. Ezért aztán igencsak indokolt egy elsődleges védelmi rendszer bevetése! Annak fényében meg pláne, hogy motoron ülve egy kisebb testű vad is nagyon csúnya meglepetéseket képes okozni.

A statisztikák beszédesek: a 2017-2018-as évben mintegy 6218 vadgázolás történt az Országos Magyar Vadászati Védegylet tájékoztatása szerint, ebből 4756 őz volt. Ezek csak a jelentett, dokumentált esetek. A valós szám ennek a többszöröse lehet, azt pedig valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy egy 10-35 kilogramm közötti, kifejlett őz milyen károkat okozhat. Ráadásul nem csupán maga a vadgázolás jelent kockázatot, hanem az ebből fakadó reakciók is, ami miatt a közlekedés többi résztvevője is bajba kerülhet.

Mi alapján működik a Siren7 rendszere?

Egy mindössze 50 grammos, kétoldalú ragasztó segítségével könnyen felhelyezhető eszközről van szó, ami 120 decibellel, 300 méteres körben fejti ki hatását.

Mindezeket az adatokat 90 km/órás sebesség mellett is hozza a Siren7. Az eredményeket a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. vizsgálati jegyzőkönyve is alátámasztja – az akusztikai laborban elvégzett mérések itt érhetőek elA Siren7 nem igényel áramforrást, autókon és motorokon pedig egyaránt alkalmazható.

Mennyibe kerül?

14,990 forintos árral került a webshop polcaira a Siren7 Vadgázolás Elleni Rendszer, kettő rendelése esetén a postaköltséget elengedik. Az eszköz weblapja és a rendelési oldal ezen a linken érhető el.

A Siren7 használói eddig nem jelentettek vadbalesetet, részünkről rövidesen jön az éles beszámoló, autós és motoros oldalról is! Mivel sokat megyünk, ezért mindennapos problémával állunk szemben, amit így remélhetőleg végleg kihúzhatunk a „veszélyforrások” listánkból.

(x)

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending