Csatlakozz hozzánk

Hírek

Valahol el kell kezdeni

Motorozni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj neki?

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Molnár Dénes (DennyM) – denes@tesztmotor.hu

Tegyük fel, hogy eddig semmi, de semmi közünk nem volt a motorozáshoz, de egyszer csak úgy döntöttünk, hogy felelősségteljes résztvevői szeretnénk lenni a motoros társadalomnak. A barátoktól, ismerősöktől, médiától tudjuk, hogy a megfelelő technikai felszerelés nagyon fontos, ezért elbattyogtunk egy szimpatikus motor kereskedésbe érdeklődni és vásárolni. „Nagyon helyes, hogy így gondolkodik” – mondták az értékesítők, majd hozzátették, hogy ha elviszem álmaim gépét, fél áron megkapom mellé a ruházatot. Jó ajánlatnak tűnik, hiszen így akár százezreket tudunk spórolni. Hallgatva a szakmabeliekre, engedve a csábításnak kiválasztottuk a motort és a ruházatot is, melyek most már a garázsunkban pihennek. Hogyan tovább?

Ez a kép felhívás céljából készült, hogy igen is, öltözzenek fel rendesen a motorosok.

Az első kötelező lépés a jogosítvány megszerzése, de jobb ha tőlem tudjátok, mint egy vadidegentől, azzal csak a rendőrök szemét tömjük ki. A jogsi során csupán minimális motoros tudást kapunk, mely gyakorlatilag kimerül a kezelőszervek (fék, gáz, váltó, műszerek) tudatos ismeretében és használatában. A tényleges tudás és a rutin autodidakta módon majd csak élesben, a forgalomban jön meg. Igen, ez kicsit olyan, mintha a pilótáknak elmagyaráznák a sok gomb működését, repülnének pár kört, majd a vizsgáztatóval az anyós ülésen (akarom mondani a másodpilóta ülésen) tennének egy vizsgakört a jól ismert hazai repülőtér körül. Utána pedig irány a Heathrow 500 utassal. Nem élet biztosítás ugye?

Bal oldalon a sérülések, jobb oldalon azok megelőzése.

Pedig lesarkítva ez folyik, sőt sok esetben még ez sem, hiszen nem egy vizsgáztató vallja, hogy „..azért a pénz az Úr”. Tudjátok mit, ez nem is baj, mert a jogosítvány csak egy papír. Tényleges tudást szerezni olyan helyen lehet, mint például a Safety Hungary.

Hogy saját hibánkból ne történhessen ilyen, végezzünk el minél több vezetéstechnikai tréninget. Nem csalás és nem is ámítás!

A Honda szárnyai alatt működő tanfolyammal már mi is próbálkoztunk és be is mutattuk nektek. Akkor még a munkájuk elején voltak, de közel egy éves tapasztalatot, véleményt és igényt felhalmozva elindítottak egy új képzést is, a 0. szintű tanfolyamot. A kurzust olyanoknak ajánlják, akik eddig még egyáltalán nem motoroztak, vagy nagyon bizonytalanok, ami például friss jogsival nem elképzelhetetlen. Ettől függetlenül a részvételhez jogosítvány, sőt motorkerékpáros előképzettség sem szükséges, az egyetlen feltétel a 14. életév betöltése. Úgy gondolom ez a két napos tréning jó alapot szolgáltathat mindenkinek és ismerve a srácokat, biztos vagyok benne, hogy senki sem hagyja el a helyszínt sikerélmény nélkül. Ha minden jól megy, hamarosan mi is megnézzük pontosan mi történik ezen az új 0. típusú találkozáson. Jól beszámolunk nektek a részletekről és megkérdezzük a résztvevőket is, mi a vélemény és a személyes haszon. Ha esetleg nem vártok és jelentkeztek (amit csak támogatni tudok), megtehetitek azt a www.safety-hungary.hu oldalon. A részleteket ott megtaláljátok.

Idézet a Safety-Hungaryról szóló év eleji cikkünkből

“Egy hál isten nem általános, de nagyon jellemző megállapítást tettem. Sajnos ha biztonságról van szó, általában előbb van a baj és utána próbálunk tenni érte. Sok motoros akkor kap csak észhez, mikor közvetlen közelében vagy éppen vele történik valami. A ”jobb későn, mint soha” elv ezen a téren nem kifizetődő, így érdemes beelőzni a bajt.

Hogy hogyan? Először is nézzünk végig a felszereléseinken és gondolkodjunk el, mi hiányozhat még, és mi az, ami már bizony cserére szorul. Nem könnyű megállapítani, mikor vagyunk készen, hiszen a határ a csillagos ég. Nemsokára nyújtunk egy kis segítséget nektek, megmutatjuk, hogy mit illik és mit nem, de most tegyük félre picit az öltözködést. Fordítsuk a hangsúlyt valami másra, hisz biztonságunk csak egy részét teszi ki a felszerelés. Ha tetőtől talpig protektorok vagyunk is, bizony a komolyabb része rajtunk múlik. Ezért fontos –ha eddig nem tettük-, hogy aktívan fejlesszük tudásunk és kedves motoros társaim, most nem ér azt mondani, hogy „de én már…”. Jó pap holtig tanul és ez miránk, motorosokra hatványozottan igaz. Most egy olyan motoros képzést szeretnék bemutatni, melyből –a mondásnál maradva- még maga a Pápa is tanulhatna!”

Tovább a cikkhez katt a képre…

www.safety-hungary.hu

 

Nem lehet elég korán kezdeni.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending