Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

V2V a Hondától, a biztonságért

Kommunikáció autók és motorok között.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A motoros közlekedés biztonságosabbá tételéért komoly erőfeszítéseket tesz a Honda. 2008. október 22-én bemutatta legmodernebb, motorkerékpár és autó közötti kommunikációs rendszerét, a V2V technológiát.

Az európai baleseti statisztikákból kiderül, hogy a motorkerékpáros balesetek nagy részét az okozza, hogy a közlekedés másik résztvevője vagy nem volt képes időben észlelni a motorost, esetleg egyáltalán nem látta, vagy agya nem motorosként azonosította, ezért nem volt képes annak távolságát és sebességét helyesen megítélni.

A Honda V2V (jármű és jármű közötti) kommunikációjának lényege, hogy a műholdas kapcsolattal rendelkező járművek helyzetét, sebességét és haladási irányát figyelembe véve – amennyiben szükséges – figyelmeztető jelzést ad a vezetőnek, illetve információkkal látja el a közeledő járművekről és az úton lévő akadályokról. A motorkerékpárok vezetői biztonságos módon fogadhatják az őket figyelmeztető jelzéseket a szélvédőre vetítve, illetve a sisakba épített kommunikációs rendszeren keresztül. Egyik esetben sem kell levenniük tekintetüket az útról. Az autósok információkat kaphatnak a közelükben tartózkodó autókról és a motorkerékpárokról, és a figyelmeztető jelzéseket például a navigációs rendszer kijelzőjén jeleníthetik meg. A V2V kommunikációs rendszer kompenzálhatja az észlelési hibákat és a pillanatnyi figyelmetlenséget, emellett nagy jelentősége van a holttér miatt bekövetkező balesetek megelőzésében is.

A Honda a V2V technológiát az ASV program keretében fejleszti ki, amelynek jelenleg negyedik fázisában tartanak. A bemutató apropója a CAR 2 CAR Kommunikációs Együttműködés keretein belül rendezett esemény az Opel dudenhofeni tesztpályáján. A teszt során kiderült, hogy a Honda rendszere nyolc másik gyártó járműveivel is hibátlanul kommunikál.

Comments

comments

Trending