Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

V2V a Hondától, a biztonságért

Kommunikáció autók és motorok között.

Közzétéve

ekkor

KTM
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

A motoros közlekedés biztonságosabbá tételéért komoly erőfeszítéseket tesz a Honda. 2008. október 22-én bemutatta legmodernebb, motorkerékpár és autó közötti kommunikációs rendszerét, a V2V technológiát.

Az európai baleseti statisztikákból kiderül, hogy a motorkerékpáros balesetek nagy részét az okozza, hogy a közlekedés másik résztvevője vagy nem volt képes időben észlelni a motorost, esetleg egyáltalán nem látta, vagy agya nem motorosként azonosította, ezért nem volt képes annak távolságát és sebességét helyesen megítélni.

A Honda V2V (jármű és jármű közötti) kommunikációjának lényege, hogy a műholdas kapcsolattal rendelkező járművek helyzetét, sebességét és haladási irányát figyelembe véve – amennyiben szükséges – figyelmeztető jelzést ad a vezetőnek, illetve információkkal látja el a közeledő járművekről és az úton lévő akadályokról. A motorkerékpárok vezetői biztonságos módon fogadhatják az őket figyelmeztető jelzéseket a szélvédőre vetítve, illetve a sisakba épített kommunikációs rendszeren keresztül. Egyik esetben sem kell levenniük tekintetüket az útról. Az autósok információkat kaphatnak a közelükben tartózkodó autókról és a motorkerékpárokról, és a figyelmeztető jelzéseket például a navigációs rendszer kijelzőjén jeleníthetik meg. A V2V kommunikációs rendszer kompenzálhatja az észlelési hibákat és a pillanatnyi figyelmetlenséget, emellett nagy jelentősége van a holttér miatt bekövetkező balesetek megelőzésében is.

A Honda a V2V technológiát az ASV program keretében fejleszti ki, amelynek jelenleg negyedik fázisában tartanak. A bemutató apropója a CAR 2 CAR Kommunikációs Együttműködés keretein belül rendezett esemény az Opel dudenhofeni tesztpályáján. A teszt során kiderült, hogy a Honda rendszere nyolc másik gyártó járműveivel is hibátlanul kommunikál.

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending