Connect with us
Suzuki

Hírek

V2-es óriásblokk: 3,5 liter, 300 lóerő, 406 Nm

A kanadai Rossz Kutyától a motoros nagykutyáknak.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A békés kanadaiaknak néha agyament ötleteik támadnak. Bill Price például, miután 40 éven keresztül motorblokkokat tuningolt és restaurált, beszerzett egy 3D-s CAD tervezőprogramot és lelkes kattintgatásba kezdett a monitor előtt. Az eredmény egy high-tech V2-es monstrum, a Bad Dog (Rossz Kutya) 215 lett.

Bizony, monstrum ez a javából: a típusnév a lökettérfogatra utal, márpedig 215 köbhüvelyk európaiak számára is érthető mértékegységben kifejezve 3500 cm3-t jelent. A két hatalmas henger 60 fokos szöget zár be egymással, s a lég-olajhűtéstől eltekintve minden technikai részlet a 21. századot idézi. A Bad Dog sportosan rövid löketű, legalábbis az arányokat nézve: a 152,4 mm-es furathoz 96,5 mm-es löket társul. Ezt az utat hatalmas, 1140 gramm tömegű dugattyúknak kell bejárniuk. Price úgy számolja, hogy már a prototípus is elforog majd 6000-ig, a szériaváltozat pedig akár 7000-et is elvisel a könnyebb hajtókaroknak és dugóknak köszönhetően. A gázcseréről hengerenként négy szelep gondoskodik, amelyeket két, felül fekvő vezérműtengely irányít.

Az alkotó szerint a Bad Dog 300 lóerőt teljesít majd az említett 6000-nél, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 406 Nm körül alakul percenkénti 5000-es főtengelyfordulat mellett. A tervek szerint a hatalmas dugókat alulról olajsugár hűti, az óriás étvágyát pedig hengerenként két befecskendező-fúvóka csillapítja Motec M400 vezérlőelektronika felügyelete alatt. A bődületes erő továbbításáról többtárcsás, olajfürdős kuplung és hatfokozatú váltó gondoskodik, a lengőkar forgáspontját az erőátvitel házának öntvényében alakítja ki Price. A blokkhoz hasonlóan a váz is egyedi konstrukció lesz, olyan, amely képes megbirkózni a „kutyus” súlyával és teljesítményével.

Bill előzetes kalkulációi alapján a komplett motor – váltóval, olajpumpával, generátorral, önindítóval stb. – 40 ezer ámerikai zöldhasúba kerül majd (ez a jelenlegi árfolyamon 8,46 millió forint), a váz pedig körülbelül 3500 dollárt (740 ezer Ft) kóstál. De addig még sok víznek kell lefolynia a Szent Lőrinc-folyón, Mr. Price ugyanis alapos ember: az elkövetkező másfél-két évet tesztelésre és fejlesztésre szánja, rendeléseket majd csak a munka végeztével vesz fel.

Galéria: Bad Dog 215Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending