Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Hírek

Újkori Laverda: Breganze SF750

Egy kéthengeres legenda, a Laverda SF 750 visszatér

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Forrás: SHOX

Akik még emlékeznek a néhai Laverdákra, rögtön beugrik: aha, hiszen Breganzében gyártották anno a híres SF 750-eket, melyek az akkori endurance versenyek rettegett sztárjai voltak mennydörgő hangú paralell twin motorjaikkal.

1985-ben a családi vállalkozás csődbe ment, ’93-ig szövetkezeti formában tengődött, majd átvette egy olasz milliomos, aki 2004-ig kínlódott vele, mígnem elpasszolta a Piaggiónak. Azóta csak néhány elvetélt próbálkozás ürügyén hallottunk róla.

Szerencsére még élnek olyanok, akik szívvel-lélekkel Laverdások. Ilyen Enzo d’Angelo valamint két barátja:  Pine Cincotta és Davide Carboniero. Ők korábban a Laverda gyárban dolgoztak, és a cég felszámolásakor rengeteg alkatrészt felvásároltak. Úgy kalkulálnak, hogy ebből 50 komplett motort tudnak talpra állítani, és még a garanciális ellátásra is marad elegendő pótalkatrész.

A gép a tavalyi prototipushoz képest mostanra teljesen kiforrottnak tűnik. A kicsit sarkos crom-molibdén vázat alucsőből hajlított konstrukció váltotta fel. A motor 83 mm-es furattal és 69-es lökettel rendelkezik, ami összesen 747 köbcentit tesz ki. Természetesen a vezérlést átdolgozták, hogy megfeleljen az Euro 3-as szabványnak, lambda-szondával és Weber Marelli közvetlen befecskendezővel egészitett ki.


A Laverda márkanevet a Piaggio birtokolja, ezért az új motor neve Breganze lett

A kész gép mindenből a legfinomabbat kapta: kevlár idomok, Öhlins rugóstagok, Brembo radiális fékek, ennek megfelelően az ára is a kezdetben prognosztizált 20.000 helyett inkább a 30.000 euróhoz közelít. Mivel limitált szériáról van szó, és az előzetes érdeklődés igen élénk, valószínűleg nem lesz gond eladni őket.


Igazán büszke lehet gyermekére


A teljesítmény 85 LE (8300 ford/perc), a nyomaték 75 Nm (7200 ford/perc)

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés

Trending