Csatlakozz hozzánk

Hírek

Újdonság: Honda PCX 125

A Honda nem csak a VFR-en dolgozott, 2010-re új 125-ös robogót is kapunk, a neve PCX

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A Honda nem csak a VFR-en dolgozott, 2010-re új 125-ös robogót is kapunk, a neve PCX

Ahogy az új Honda robogó, a PCX sajtóanyagát olvasgatom, kifejezetten kedvet kaptam hozzá. Kellemes eljátszani a gondolattal, hogy miközben süt a nap, csicseregnek a madarak, én a környezetet védve, 2,5 literes fogyasztással, gazdaságosan, akármilyen sportautónál gyorsabban szelem át a városi forgalmat, majd miután elintéztem a dolgom, elgurulok egy kapucsínóra a Szent István térre. Persze ez a kép hamar szertefoszlik, amint kinézek az ablakon, de a tény tény marad: robogónál jobb közlekedési eszköz városba nincs.

Emiatt pedig az lenne az ideális, ha lenne az embernek egy autója a családi programokra, lenne egy motorja -mondjuk csúnyán fogalmazva- önös szórakozásból és lenne egy kis robogója munkába járni, intézkedni. Ez külföldön nem egy helyen bevett dolog, nálunk sajnos inkább utópia. Mégis, ettől függetlenül azt hiszem érdemes megállni egy pillanatra és kihámozni a sajtóanyagból azt, mitől is lehet jó választás jövőre az új, 125 köbcentis Honda PCX.

Kezdem a technikai újdonságokkal, hiszen ez a robogó elsőszámú objektív dícsérni valója. A szegmensben, de talán az ismertebb motor hajtotta kétkerekűek között először találhatunk “start-stop” rendszert, azaz önmagát leállító, majd újraindító blokkot. Arról van szó, hogy ha a funkció be van kapcsolva, akkor 3mp üresjárat után -például piros lámpánál- automatikusan leáll a motor. Majd ha el akarunk indulni, amit a gázmarkolat megmozdításával tudunk jelezni, újraindul a kis egyhengeres és gond nélkül mehetünk tovább. Miért jó ez? Kíméljük a környezetet, csökkentjük a károsanyag kibocsátást és öt százalékkal csökkentjük a fogyasztásunk (gyári adatok szerint akár 2,17 liter/100km-re). Ráadásul így a lelkiismeretünknek is szerzünk pár jó percet.

Persze ez nem jöhetett volna létre, ha nincs a kis 50-es Zoomerből ismert szénkefe nélküli indítómotor. Nem tudom láttátok-e már a Honda legkisebbjét elindulni, gyakorlatilag hang nélkül és bármiféle indítózás nélkül kel életre. Aki nincs tisztában vele, hogy a Zoomer a Honda egyik technikai “ki mit tud”-ja, az erre kivétel nélkül nagyokat szokott pislogni és ez nem lesz máshogy a PCX-nél sem. A különleges szerkezet indításnál önindítóként működik, menet közben pedig generátorként funkcionál, így szó nincs arról, hogy a sok megállás-elindulás rossz hatással lenne az elektromos rendszerre.

Más különleges nincs benne, ha csak nem a modern elektronikus üzemanyag befecskendezés, vagy az erőforrásba integrált folyadékhűtés, amivel óriási tereket takarítottak meg a csomagok javára, legalább is a Honda szerint. Ezen a téren amúgy semmi extrát nem várhatunk, állítólag egy teljes zárt sisak és még egy kis apró-motyó fog elférni az ülés alatt, illetve opcionálisan vehetünk hozzá egy 26 literes hátsó dobozt. Ami szerintem megérdemelne még pár szót, az a külseje, de a szubjektivitás mezsgyéjét inkább kerülvén erre nem pazarolnék karaktereket, ha nem baj. Ki-ki döntse el magának, szerinte szép-e a PCX, illetve hiányzott-e ez a formavilág a piacról. Szívesen várjuk a véleményeket a hozzászólásokban!

Viszont a műszaki adatokba picit belevesznék. Én leginkább arra voltam kíváncsi, mikor elkezdtem mazsolázni a számokat, hogy a kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkező SH125-höz és a még zseniálisabb S-Wing-hez (bár ez 150 köbcenti) képest hova is kell majd tenni a PCX-et. Annyit persze már előre sejtettem, hogy nyers tulajdonságaiban nem fogja beelőzni a házon belüli társait, hisz a sajtóanyagban nem véletlenül a környezettudatosság, a gazdaságosság, és a stílus szavak cirkulálnak egymás után, a leggyorsabb, legerősebb, legdinamikusabb szavak helyett. És tényleg. Nyomatékban hozza az SH-t, de teljesítményben már 1-2 lóval kevesebb nyerít a ménesben.

A kombinált CBS rendszer ellenére a fék is gyengébbnek tűnik valamivel, mind elől, mind hátul (itt dobfékes), ami talán a több, mint 10kg súlyelőnynek szól (menetkészen 124,4kg) és kevésbé a spórolásnak. A futómű is karcsúbb a maga 31mm-es teleszkóp villáival (az SH-n 33mm), aminek a rugóútja kb. 1cm-rel hosszabb (100mm), ellenben a hátsóé pedig majd’ 1cm-rel rövidebb. Kíváncsiak vagyunk, hogy fogja ez befolyásolni a menetdinamikát, már csak azért is, mert az egész robogó jóval alacsonyabb építésű (a has- és ülésmagasság is kisebb) és a tengelytáv is rövidebb. Furcsa, mert arra gondoltam, hogy inkább az S-Winghez hasonló dimenziókkal fogunk majd szembesülni, ehhez képest az SH-nál is rövidebb a PCX. Meglátjuk mennyire lehet majd kényelmesen elférni rajta, a Honda szerint erre nagyon ügyeltek. Ami pedig a kerekek méretét illeti -mert ugye ez kardinális kérdés a robogóknál-, mindkettő 14-es, azaz az SH “óriás” felnieinél kisebbek, de az S-Wing-énél nagyobbak lesznek majd. Árat egyelőre nem tudni, de a Honda ígérete szerint kedvező számot álmodtak meg neki, így mi 750-850.000 Ft közé várjuk.

Akit érdekel a hivatalos, magyar nyelvű sajtó anyag az új Honda PCX-ről, melyben pontos műszaki adatokat is találni, az ide kattintva elolvashatja.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending