Csatlakozz hozzánk

Hírek

Újabb turbókorszak jön?

A jelenleg is zajló 43. Tokyo Motor Show-n a Suzuki és a Kawasaki is leleplezte jövőbe mutató turbós, kompresszoros újdonságait

Közzétéve

ekkor

suzuki es kawasaki turbokorszak
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Suzuki a motorkerékpárok között a japán piacra szánt Hayabusán, az új V-Strom 1000 ABS-en, a 200-as és a 125-ös Burgmanokon, valamint a fejidommal szerelt GW250S-en kívül két tanulmánymotorral is készült a világkiállításra.

Az egyik a Recursion nevet viselő kompakt roadster, mely ötvözi a nagy hengerűrtartalmú gépek motorerejét kívánja ötvözni a közepes motorok könnyű kezelhetőségével és gazdaságos üzemeltethetőségével. Erről egy teljesen új fejlesztésű, soros kéthengeres, 588 köbcentiméteres erőforrás gondoskodik, melyet egy töltőlevegő-hűtővel ellátott turbófeltöltővel szereltek fel.


Ez a különleges blokk takarékosnak ígérkezik a városi forgalomban, de egyszersmind bőséges tolóerőt biztosít a szerpentineken. Szám szerint körülbelül 100 lóerőt ígérnek (8000-es fordulatnál), 100 Nm-es maximális nyomatékkal (4500-as fordulatnál). A masina súlya valószínűleg 174 kiló körül lesz szárazon. A külseje szintén futurisztikusra sikeredett, kíváncsian várjuk, hogy megmarad-e koncepció szintjén ez a fejlesztés, vagy gyártanak majd belőle valójában is.


A Recursion név jelentése rekurzió, ami egy magába visszatérő folyamatot jelent, amivel jelen esetben a motorozás alapjaihoz való visszatérésre akar utalni a gyártó, illetve a motorozás élvezetének eltérő, újszerű megközelítésére.


Másik tanulmánygépük az Extrigger, mely egy elektromos mini motor, ami ugyancsak új magaslatokba emelné a motorozás élményét. Ez a különleges vas elektromos meghajtásának és kompakt építésének köszönhetően olyan egyszerűen kezelhető, akár egy bicikli. Érzésre játékbringának tűnik, és bár az Extrigger kicsi, mégis „nagymotoros” részleteinek köszönhetően valódinak néz ki: alumínium váz, fordított teleszkópvillák, első és hátsó tárcsafék és még sok más.


A nevéből az „EX” az elektromos meghajtásra és a crossover jellegre utal, a „Trigger” pedig ebben az esetben egy esélyt jelent: szeretnének mindazoknak egy esélyt adni, akik érdeklődnek a motorozás iránt.

A Suzuki standját virtuálisan bejárhatod a Tokyo Motor Show hivatalos weboldalán IDE kattintva.

A Kawasaki fejlesztése….

A zöldek már szűkszavúbban nyilatkoztak a fejlesztéseiket illetően, de azt tudni lehet, hogy egy kompresszoros négyhengeres motorral készülnek melyet valószínűleg már a közeljövőben viszont is fog látni a nagyközönség.

A gyártó már régóta foglalkozik a turbó-motorok technológiai fejlesztésével. „Erősségük ezeknek a szerkezeteknek az olyan turbólapátok, melyek megbirkóznak a magas fordulaton pörögés következtében keletkező extrém hővel és rezonanciával. Egy biztos, egy motorkerékpárba szánt kompresszoros erőforrás kivitelezését csak maximális hatékonyságra való törekvéssel lehet megvalósítani.”

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending