Csatlakozz hozzánk

Hírek

Újabb turbókorszak jön?

A jelenleg is zajló 43. Tokyo Motor Show-n a Suzuki és a Kawasaki is leleplezte jövőbe mutató turbós, kompresszoros újdonságait

Közzétéve

ekkor

suzuki es kawasaki turbokorszak
RST AIRBAG

A Suzuki a motorkerékpárok között a japán piacra szánt Hayabusán, az új V-Strom 1000 ABS-en, a 200-as és a 125-ös Burgmanokon, valamint a fejidommal szerelt GW250S-en kívül két tanulmánymotorral is készült a világkiállításra.

Az egyik a Recursion nevet viselő kompakt roadster, mely ötvözi a nagy hengerűrtartalmú gépek motorerejét kívánja ötvözni a közepes motorok könnyű kezelhetőségével és gazdaságos üzemeltethetőségével. Erről egy teljesen új fejlesztésű, soros kéthengeres, 588 köbcentiméteres erőforrás gondoskodik, melyet egy töltőlevegő-hűtővel ellátott turbófeltöltővel szereltek fel.


Ez a különleges blokk takarékosnak ígérkezik a városi forgalomban, de egyszersmind bőséges tolóerőt biztosít a szerpentineken. Szám szerint körülbelül 100 lóerőt ígérnek (8000-es fordulatnál), 100 Nm-es maximális nyomatékkal (4500-as fordulatnál). A masina súlya valószínűleg 174 kiló körül lesz szárazon. A külseje szintén futurisztikusra sikeredett, kíváncsian várjuk, hogy megmarad-e koncepció szintjén ez a fejlesztés, vagy gyártanak majd belőle valójában is.


A Recursion név jelentése rekurzió, ami egy magába visszatérő folyamatot jelent, amivel jelen esetben a motorozás alapjaihoz való visszatérésre akar utalni a gyártó, illetve a motorozás élvezetének eltérő, újszerű megközelítésére.


Másik tanulmánygépük az Extrigger, mely egy elektromos mini motor, ami ugyancsak új magaslatokba emelné a motorozás élményét. Ez a különleges vas elektromos meghajtásának és kompakt építésének köszönhetően olyan egyszerűen kezelhető, akár egy bicikli. Érzésre játékbringának tűnik, és bár az Extrigger kicsi, mégis „nagymotoros” részleteinek köszönhetően valódinak néz ki: alumínium váz, fordított teleszkópvillák, első és hátsó tárcsafék és még sok más.


A nevéből az „EX” az elektromos meghajtásra és a crossover jellegre utal, a „Trigger” pedig ebben az esetben egy esélyt jelent: szeretnének mindazoknak egy esélyt adni, akik érdeklődnek a motorozás iránt.

A Suzuki standját virtuálisan bejárhatod a Tokyo Motor Show hivatalos weboldalán IDE kattintva.

A Kawasaki fejlesztése….

A zöldek már szűkszavúbban nyilatkoztak a fejlesztéseiket illetően, de azt tudni lehet, hogy egy kompresszoros négyhengeres motorral készülnek melyet valószínűleg már a közeljövőben viszont is fog látni a nagyközönség.

A gyártó már régóta foglalkozik a turbó-motorok technológiai fejlesztésével. „Erősségük ezeknek a szerkezeteknek az olyan turbólapátok, melyek megbirkóznak a magas fordulaton pörögés következtében keletkező extrém hővel és rezonanciával. Egy biztos, egy motorkerékpárba szánt kompresszoros erőforrás kivitelezését csak maximális hatékonyságra való törekvéssel lehet megvalósítani.”

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending