Csatlakozz hozzánk

Hírek

Újabb eszement V8-asok

A Cosmos 350 lóerős izomgépe – a biztonság kedvéért – négy kerékkel is kérhető.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Nem számít újdonságnak sem a nyolchengeres motor, sem a keskeny nyomtávú, duplakerekű futómű megoldás, mégsem lehet szó nélkül elmenni egy ilyen jármű mellett. Létezésének értelme megkérdőjelezhető, mégis időről időre felbukkan valami megalomániás zseni, aki ilyen, vagy ehhez hasonló motorkerékpárt készít, ráadásul olyan is, aki ezt megveszi. Legújabban egy brazil motorépítő látott fantáziát a – tulajdonképpen nem létező – igény kielégítésében.

Amadeu Ferreira Junior kiváló mérnök, ezt bizonyítja az általa alkotott, Cosmos márkanéven kínált két különböző típusú motorkerékpár(?). Az egyik, a 2RWF típusjelű egy hagyományos kétkerekű. Kétméteres tengelytávja túlzásnak tűnhet, de a hatalmas V8-asnak valahogy el kell férnie a két kerék között. Ez a modell hasonlít valamelyest egy modern motorhoz, teleszkópvillára és lengőkarra épülő futóművével szinte konzervatívnak számít testvéréhez, a 4RWF-hez képest. Utóbbinak négy, egymástól független, 17 colos kereke van, amik párban futnak elől és hátul. A motor ugyanúgy dönthető, mint egy kétkerekű, kanyarban a kerekei egymástól függetlenül bedőlnek, így nem emelkedik el egyik sem a talajtól. Dupla annyi kerék – dupla akkora biztonság. Szükség van rá, ha valaki magabiztos ábrázattal szeretné vezetni a majd’ féltonnás monstrumot.

2003-ban, az Észak Amerikai Nemzetközi Autoshow-n láthattunk egy tanulmányt, amelyet a Chrysler csoport készített. A Dodge Tomahawk nevű járművet V10-es, 500 LE-s Viper motorral szerelték fel, de a futóműve még meglepőbb volt. Ki lehet találni: keskeny nyomtáv, négy, egymástól független kerék, függőcsapszeges felfüggesztés. Jogosan nevezhetjük ezt a Cosmos 4RWF atyjának.

Néhány adat a különleges járművekről:

Cosmos 2RWF
Lökettérfogat: 5750 cm3
Maximális teljesítmény: 350 LE (5250-es fordulaton)
Sebességváltó: háromsebességes + hátramenet
Száraz tömeg: 420 kg
Ár: 82100 $ (~14,6M Ft)

Cosmos 4RWF
Lökettérfogat: 5750 cm3
Maximális teljesítmény: 350 LE (5250-es fordulaton)
Sebességváltó: háromsebességes + hátramenet
Száraz tömeg: 475 kg
Ár: 93200 $ (~16,5M Ft)

Comments

comments

Trending