Csatlakozz hozzánk

Hírek

Újabb bajor tanulmány: BMW Concept 101

A BMW szerint a végtelen utazás és a szabadság kétkerekű szimbóluma a legújabb látványos koncepciójuk – a világhírű Roland Sands műhellyel közösen hozták össze

Közzétéve

ekkor

bmw concept 101
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Lenyűgöző két- és négykerekű járműkülönlegességek: 1929 óta évről évre a Concorso d’Eleganza Villa d’Este a világ „guruló műalkotásait” gyűjti csokorba az olaszországi Comói-tó partján. A történelmi klasszikusok és a modernkori vívmányok gyűrűjében a BMW idén újfent egy tanulmányt mutat be, „Concept 101” néven.


„A Concept 101 a végtelenbe vezető utak nyújtotta szabadság és a függetlenség érzésének BMW Motorrad által képviselt modernkori értelmezése, az „amerikai nagy utazás” bajor megtestesítője, amely új fejezetet nyit a BMW Motorrad motorkerékpár-tanulmányainak történetében. Megtervezése elképesztően izgalmas folyamat volt számunkra, hiszen ezelőtt még soha nem vettünk részt ehhez hasonló motorkerékpár-tanulmány létrejöttében. Számomra a Concept 101 az elegancia, az erő és a luxus kétkerekű megtestesítője” – mondta Edgar Heinrich, a BMW Motorrad dizájnrészlegének vezetője.


A „Concept 101” elnevezés az erőforrás hengerűrtartalmára utal: a hathengeres motor lökettérfogata 1 649 köbcentiméter, ami hozzávetőlegesen 101 köbhüvelyknek felel meg az angolszász hengerűrtartalom-meghatározás mértékegysége szerint. Mint ilyen, a „Concept 101” messze túlmutat a puszta lóerő-értékeken és gyorsulási adatokon – csakis az erőteljes és zavartalan motorozás mindent elsöprő élménye számít. A soros hathengeres motor hatalmas forgatónyomatéka minden közlekedési szituációban elegendő vonóerőt generál…


A 101-es szám ezen felül a különleges jármű létrejöttének helyét is jelöli: a BMW Motorrad dizájnerei a 101-es országút szomszédságában található Newbury Parkban, a BMW Group leányvállalataként működő Designworks Kalifornia állambeli tervezőstúdiójában fogtak össze ott dolgozó kollégáikkal A „Concept 101” tanulmánnyal a bajor gyártó a „bagger” stílusú motorok BMW-értelmezését fejezi ki.


A koncepció rendkívül elnyújtott és áramvonalas sziluettje már messziről kiemelkedik a tömegből. A szupersport-motorok alacsony frontrészével és hátrafelé magasodó kialakításával ellentétben a BMW Motorrad „Concept 101” csepp alakú sziluettjét a „baggerek” jellegzetes felépítése szerint rajzolták meg a tervezők, amelynek a fejidom a legmagasabb pontja.


Közvetlenül alatta kapott helyet a hatalmas első kerék, amely szinte húzza maga mögött a laposan elnyújtott sziluettet. A tökéletes „baggeres” arányok szerint megtervezett formát a jármű hátsó kereke melletti két oldalra erősített túradobozok zárják, amelyeket a tanulmány áramvonalas íveihez illesztettek.

Együttműködés a Roland Sands Design műhellyel

A koncepció az egyedi motorkerékpárokat készítő Roland Sands Design műhelyben öltött végleges formát, amely mindössze egy órára található az egyedi kétkerekűek Los Angeles-i központjának számító Newbury Parktól. Roland Sands a BMW Motorrad dizájncsapatával szoros együttműködésben szerelte össze a Concept 101 exkluzív alkatrészeit. A BMW immáron több éve sikeresen dolgozik együtt az egyedi motorkerékpárokat készítő szakemberrel, az együttműködésből olyan járműtanulmányok születtek, mint például a Concept Ninety.

Roland Sands átfogó járműépítési tapasztalata és hatalmas szakértelme izgalmas párost alkot a BMW lehetőségeivel. Mr. RSD a Concept 101 számos alkatrészét saját műhelyében rakta össze, a tanulmány egyedi darabjait pedig gondos aprólékossággal, kézzel készítette el. Ezen jellegzetes alkatrészei, így a kuplungfedél, a vezérműlánc-fedél és a keréktárcsák is a kiváló szakember kézjegyének logóját viselik, ismét emléket állítva a sikeres együttműködésnek, amely több éven át bizonyított már. A tanulmány anyaghasználata és technológiai arzenálja ugyancsak a legkorszerűbb elemekből áll, hirdetve a BMW vezérelvét, az “érzelmekben gazdag precizitást”.


– a Roland Sands Design termékeit keresd a MotoPartsShopban!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending