Csatlakozz hozzánk

Hírek

Új BMW roadster érkezik

A boxerblokk újabb reinkarnációja következik nemsokára: a meglehetősen érzelemgazdag Concept Roadster tanulmánymodellt a hétvégén leplezték le – bemutató

Közzétéve

ekkor

bmw roadster concept 1
RST AIRBAG

Konkrét formában öltött testet a 2014-es Concorso d’Eleganza Villa d’Este alkalmával a BMW Motorrad boxermotoros roadstereinek jövőbeni generációja – megszületett a BMW Concept Roadster. Tavaly ugyanitt mutatta be a BMW a Concept Ninety tanulmányt, amely a klasszikus boxermotoros BMW-k modern interpretációjaként érzékeltette, milyen gazdag történetre tekinthet vissza a 90 esztendős BMW Motorrad. A Concept Roadster ezzel szemben a bajorok boxermotoros roadstereinek jövőjét fogalmazza meg.

Hagyományos értékek modern stílusban

A Concept Roadster kéthengeres boxermotorral hajtott, jellegzetes BMW roadster, egyoldali hátsó lengőkarral és kardánhajtással, illetve csővázzal, ám a legkorszerűbb, dinamikus formában vonultatva fel e klasszikus megoldásokat. 1170 köbcentiméter hengerűrtartalmából 7.750-es percenkénti fordulatszámnál 125 LE teljesítményt, 6.500-as fordulatnál pedig 125 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál. A motor a Concept Roadster vizuális középpontjában helyezkedik el: “kompakt arányai alacsony elejével és magas hátuljával ék alakú sziluettet kölcsönöznek számára, amelynek köszönhetően e motorkerékpár már álló helyzetében is a gyorsulás érzetét sugallja”.


Ez az ugrásra kész benyomást keltő, kifejezetten az első kerekekre összpontosító alapforma a különösen rövid farkialakítással eleve agilis, és könnyű irányíthatóságot sugall. Kéttónusú fényezés erősíti a motor alsó, sötét traktusa, illetve az ülés, az üzemanyagtartály és a far felső, könnyed hatást keltő régiójának elkülönítését. Alsó sötét része vizuálisan még inkább az útfelülethez közelíti a Concept Roadstert, “ezzel is a motorozás kimondottan az útra összpontosító élményét ígérve. Mindeközben a világos felső szekció könnyedséget árasztva kölcsönöz alacsony vizuális súlypontot”

Fényszórója a klasszikus kerek lámpák modern, dinamikus utódja. Igényes, LED-technikájú világítótestek formálják meg a Concept Roadster egyéni arculatát, kifejezetten „technikai” karakterrel ruházva fel azt. A LED-technika emellett igen vékony fényszóró kialakítását tette lehetővé, amely oldalnézetben különösen könnyed hatást kelt. Mögötte visszafogott, a lényegre összpontosító, ám exkluzív high-end stílusú műszeregység szolgál a szükséges információkkal.


Forma és funkció – a motorburkolat

A forma és funkció összhangja jellemzi a motor jövőbe mutató burkolatát, amely a Concept Roadster esetében nem csupán aerodinamikai feladatot lát el, hanem a jövő zajszint-előírásaira tekintettel a teljes első kipufogódobot(!) is magában foglalja. A rövid és meredek állású kipufogó-végcsővel kiegészülve, a motorburkolat formai kialakítása és funkciója tekintetében egyaránt az erőforrásra összpontosít – még jobban kiemelve az oldalnézet kompakt stílusát, illetve a kimondottan rövid farrészt. A BMW Concept Roadster a high-tech karakterű mart alumíniumkomponensek mellett is kizárólag a legigényesebb anyagokból készült legmagasabb minőségű alkatrészekből épül fel. Első villája, hátsó lengéscsillapítója és fékei elegánsan tűnnek ki galvanizált felületeikkel, kifejezetten exkluzív és sportos stílust kölcsönözve az új BMW boxer számára.

Érzelemdús formák, alumínium finomságok

Az üzemanyagtartály, az ülés és a hűtő harmonikus összhangban alkot tökéletes formai egységet. A BMW formatervezőinek gyakorlott keze nyomán a felületek olyan érzelmekben gazdag összjátéka született meg, amelyet aligha készíthetett volna bármilyen számítógép. E felületek részletesen tükrözik a Concept Roadster karakterét. A szoborszerűen kiformált fehér (Sparkling Light White) tank precíz kidolgozásával a tanulmánymodell előretörő hatást keltő fellépését emeli ki és dinamikus menetteljesítményeire utal, miközben az optimális irányíthatóság szolgálatában ergonómiailag a térdek számára is tökéletes fogást kínál. A tartály közepének matt rozsdamentes acél borítása high-end stílusú, mégis robusztus stílusjegyként jelenik meg.


Az üzemanyagtartály tekintetet vonzó vizuális folytatása a fényes, marási eljárással megmunkált alumíniumból készült meredek hátsó traktus. Az önhordó farszerkezet egyetlen darabból készült, így különösen visszafogott és finoman kidogozott hátsórész születhetett. A marás szándékosan jól láthatóan meghagyott felületi mintázata kemény karakterű, „ipari” megjelenést eredményez, sajátos kontrasztot alkotva a fényezett és galvanizált felületekkel. A hátsórész kifejezően megformált alsó és felső felületei kifinomult stílusban közvetítik a Concept Roadster érzelmekben gazdag üzenetét.


Az integrált egyszemélyes ülés megjelenésében a motorversenyzés világát idézi, miközben e motorkerékpár dinamikus ambícióinak stílusos kifejezője is egyben. Az üléspárna alsó részének neonsárga (Neon Yellow) motívuma merész színkontrasztot alkot a perforált Alcantara bőrborítás alatt. További neonsárga felületek tűnnek fel a szelepfedeleken és az oldalsó burkolat légbeömlő nyílásaiban látható hűtőbordákon, tovább tagolva a motorkerékpár oldalnézetét. A különleges kék árnyalatú (Sparkling Racing Blue) térbeli csőváz teherviselő elemként megjelenésében is igazi különlegesség, olyan kifejező kidolgozással, amely némi modern sportos stílust is kölcsönöz a boxermotoros BMW roadsterek e hagyományos szerkezeti elemének. A BMW az üzemanyagtartályon feltűnő jellegzetes fehér árnyalata és e ragyogó kék sajátos összhatása révén a tank és a váz a BMW Motorrad hagyományos színvilágának karakteres, egyben kimondottan modern hatású megfogalmazása.


A farrész mellett további mart alumínium komponensek is hangsúlyozzák az oldalnézet igényesen kiformált, „technikai” stílusát. A legmeghatározóbbak az oldalsó légbeömlő nyílások, amelyek szintén magas fényű, felületükön marásnyomokat őrző alumíniumelemek, amelyek sajátos összhatást alkotnak a feketére fényezett hűtővel. Együttesen előrefelé nyitott háromszöget alkotnak, amely formailag a BMW szupersport-motorkerékpárjai „kopoltyú-motívumán” alapulnak. Miközben feladatuk az áramló levegő hűtő felé terelése, erőteljesen emelik ki az oldalnézet dinamikus karakterét is. A neonsárga belső hűtőbordák csupán közelebbről szemügyre véve tűnnek fel.


Az ugyancsak mart alumíniumból készült szelepfedelek különlegessége, hogy intenzív háromdimenziós hatást keltő formáik az üzemanyagtartály felületeinek is egyfajta előretörő hatást kölcsönöznek, különösen atletikus megjelenést biztosítva a boxermotor számára. A szelepfedelek védőburkolata egyértelműen jelzi, hogy a Concept Roadster nyergében már-már extrém bedöntéssel is vehetők a kanyarok, s a versenyruhák térdprotektorait idézve a versenymotorok stílusából is elhoznak valamennyit az új BMW boxer számára. Neonsárga motívumaik még inkább kiemelik e radikális karakterű elemeket.

– még több (részlet)kép jobb oldalon a Képgalériában

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending