Csatlakozz hozzánk

Hírek

Új kategória a MotoGP-ben!

2019-től már a versenyzésből is kiveszi a részét a MotoE

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A MotoGP jövőre, a 2019-es szezonban MotoE kategóriával bővíti versenyeit. Mivel egyre nagyobb teret hódít magának a közúton, rájöttek, hogy a versenyzésből sem maradhat ki az elektromos hajtás. A rajtvonalhoz egységes teljesítményű Energica motorokkal állnak, 18 versenyzővel. A futamokat 10 körre tervezték, és ha sikerül a technikán fejleszteni, azt a teljesítmény növelésére fogják fordítani.

Az Energica motorokat 30 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

A Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta nagyon örül a MotoE bevezetésének. „A FIM-mel (a motorsport versenyeinek vezető testülete) közösen terveztük meg a elektromos motorbajnokságot. Már eljött az ideje, és nagyon fontos dolognak tartjuk, hogy ebben a kategóriában is versenyeket rendezzünk. Továbbá az az egyöntetű döntés született, hogy mindenkinek egyforma tudású motorral kell rajthoz állnia, ennek köszönhetően ez egy vérbeli bajnokság lesz, minden a versenyző képességein múlik. Az egész projekt nem jöhetett volna létre az Enel (olasz energetikai konszern) segítsége nélkül, az akkumulátorok töltése csak ökológiai módon történik, tehát a töltőállomást napelemek, vagy szélerőmű fogja üzemben tartani.” – hangsúlyozta Ezpeleta.

A projektet a meglévő MotoGP, Moto2, és Moto3 csapatokkal közösen vezetjük be. Ez a legjobb megoldás arra, hogy lássuk hol is tartunk pontosan. Létrehoztunk egy munkacsoportot, amelyhez minden partnerünk csatlakozott: FIM, IRTA, Energica és az Enel.” A projekt minimum 3 évig fog tartani.

A legendás olasz motorversenyző, Loris Capirossi volt az egyik szerencsés, aki kipróbálhatta az elektromos motort.

„Lenyűgöző volt az első teszt. Teljesen más érzés vezetni, nem összehasonlítható a normál motorkerékpárokkal, de nagyon jó. Nem igazán lehet érezni a motor súlyát, a súlypont nagyon alacsonyan van és így igen gyorsan lehet vele menni. Viszont azzal, hogy szinte néma, nehezen lehet megbarátkozni.”

– mesélte a versenyző.

Kíváncsian várjuk, hogy a megszokott motorhangok nélkül mennyire lesz élvezhető egy futam, mert az eddig mindent elnyomó motorblokk zaja helyett csak a gumik surranását fogjuk hallani.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending