Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kitartásból jeles: Szvoboda cseh MX-bronzérmes

Túl egy brutális bukáson: törött hüvelykujjal és bordákkal, valamint agyrázkódással állt oda a szezon utolsó cseh versenyéhez. Emberfeletti teljesítménnyel bronzérmes lett Kelet-Európa legkeményebb motokrossz bajnokságában

Közzétéve

ekkor

szvoboda bence cseh bajnoki
RST AIRBAG

Szvoboda Bence előtt nincs lehetetlen! A 21 éves balatonberényi motoros egész évben gyilkos tempót diktált Kelet-Európa legkeményebb motokrossz bajnokságában, a cseh MX2-es kiírásban, dacolva sérülésekkel és a technikai hátrányokkal.

A szezon első fordulóján az edzőmotorjával kellett indulnia, így csak ötödik lett a nyugat-európai ellenfelek mögött. A második állomáson frissen műtött térddel állt rajthoz, de csodával határos módon ezt a hétvégén is az ötödik helyen fejezte be. Riválisaival szemben ekkorra már ledolgozhatatlannak hitt hátrányba került.

Bence Kelet-Európa legkeményebb motokrossz bajnokságának mezőnyében

Bence ekkor állt fel először a padlóról az év során. A következő három állomáson nem akadt ellenfele, sorra nyerte a futamokat, miközben a nagynevű riválisok mindent megpróbáltak bevetni ellene, de a magyar fiút nem lehetett megállítani. A szezon utolsó fordulója előtt 1 pontra zárkózott fel a francia Boris Maillard mögé.

A kramolini verseny előtt aztán egy újabb sorscsapás érte a magyar fiút: edzés közben eltörte a bal hüvelykujját. A közvélemény újra leírta őt, Bence azonban összeszorított fogakkal bevállalta a mindent eldöntő ütközetet. Története a kramolini kvalifikációs edzésen vett újabb tragikus fordulatot: hatalmas tempónál összeakadt egy másik motorossal, és hatalmasat esett. Agyrázkódást szenvedett, több bordája eltört.

A fiatal tehetség épphogy lecsúszott az összesített első helyről – így is hatalmas teljesítményt vitt véghez

Bence még ekkor sem adta fel! Egy órás pihenő után felsorakozott a szezonzáró futam rajtjához. Pokoli fájdalmakkal küzdve végül a 15. helyen intette le a kockás zászló. A bajnoki cím ugyan elúszott, ám sokkal többet nyert ezzel: az egész mezőny tiszteletét. Ilyen sérülésekkel más biztosan feladta volna, azonban érthető módon Bence vigasztalhatatlan volt a leintés után.

Nem én lettem a cseh MX2-es bajnok. Nagyon csalódott vagyok, mert a törött ujjam ellenére tudtam tartani az ellenfelem iramát. Az időmérőn egy negyedik teligázas leugrónál összeakadtam valakivel, lecsúszott a lábam, a sérült kezemben pedig nem volt akkora erő, hogy megfogjam a motort. Nagyot estem. Ekkorát még nem estem pályafutásom során. A sisakom úgy szétnyílt, hogy be lehetett nyúlni a fejemhez, a törhetetlennek tartott kormány a legvastagabb részénél kettétörött. Agyrázkódásom volt, sokáig nem tudtam merre vagyok, pár bordám eltörött. Egy óra pihenés után odaálltam a rajthoz, mert be kellett fejeznem az évet az első háromban. Elhoztam a rajtot, egy körig vezettem, de a 8. perc után alig kaptam levegőt, szó szerint az életemért küzdöttem a motoron. 15. lettem végül, így megvan az év végi összetett harmadik hely. Hiába a sok törés és zúzódás, a lelkem most jobban fáj” – nyilatkozta a hétszeres magyar bajnok krosszozó.

Bár ő maga nem elégedett az eredménnyel, Bence teljesítménye elismerésre méltó. Szépen csillog a bronz!

A hat fordulós bajnokság végeredménye:

1. Boris Maillard / 459 pont
2. Marek Sukup / 458
3. Szvoboda Bence / 407
4. Rudolf Weschta / 390
5. Martin Finek / 388

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending