Connect with us

Hírek

Tóth Imre élete legjobbját futotta

WSSP: Imi a negyedik helyen végzett Monzában, kis szerencsével dobogós!

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Magyar ünnep Olaszországban: Tóth Imre a negyedik(!) helyen ért célba Monzában, ezzel világbajnoki pályafutása legjobb eredményét szerezte meg. Németh Balázs 18(!) helyet javított rajtpozícióján, de az 5. körben kicsúszott…

Minden kétséget kizáróan ifj. Tóth Imre hétvégéje volt ez a monzai. Tegnap új sebességrekorddal írta be magát a legendás olasz aszfaltcsík történelmébe, ma pedig hajszál híján felállhatott a dobogóra.

A 11. helyről rajtoló pilóta az első körben már negyedikként haladt át a célvonalon. Ezután Cruciani támadta, de – körönként öt tizedes előnyt szerezve az olasszal szemben – sikerült elhárítania a veszélyt. A pontversenyben jelenleg élen álló, Ausztráliában futamgyőzelmet arató Sofuoglu a hatodik körben hibázott, így harmadik helyét ötödikre cserélte, Imi tehát innentől dobogós pozícióban motorozott! A török versenyző azonban őrületes tempót diktált, hajtva az értékes VB pontokért és az utolsó előtti körben visszavette a magyar pilótától a bronz pozíciót. Tóth megfontolt, okos döntést hozott, amikor elengedte versenytársát a vizes, csúszós aszfalton, így biztos negyedikként érhetett célba. Világbajnoki pályafutása eddigi legjobbja ez, és az idei jó teljesítmények alapján méltán bízhatunk a további sikerekben! A versenyen legelöl egyébként két PTR Honda, Cluzel és Lowes végzett.


Ifj. Tóth Imre: “A dobogóhoz egy kis szerencse is kellett volna”

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek a szurkolást itt a helyszínen és otthon is! Sok barát és ismerős kijött a futamra, úgyhogy rengeteg magyar volt a boxunkban! Vizes verseny volt, így vizes abronccsal mentem ki. Szerencsére a pálya csak a végére kezdett valamelyest felszáradni. A rajtom nagyon jól sikerült és simán tudtam menni a hatodik helyen. Quarmby bukott előttem, ezért bele kellett állítanom, de nem veszítettem helyezést emiatt. A Hondámmal minden rendben volt, bár a víz egy kicsit melegedett, így az utolsó körökben már kevésbé tolt. A futómű tökéletes volt és a kipörgésgátló is végig működött. Összeállt végre a technika, így minden adott volt, hogy ezt az eredményt elérhessük. Nagyon örülök, bár úgy gondolom, hogy a két ’legrosszabb’ hely a második és a negyedik. Jó lett volna a dobogó! De természetesen nem vagyunk telhetetlenek”

“Mondhatnám azt is, hogy soha rosszabbat, de tudom, hogy nagyon erős a mezőny, így nem lesz könnyű dolgunk a további futamokon sem. Donington jön, ott is elképzelhető hasonló időjárás, bár én inkább a száraz hétvégében bízom. Az a pálya kicsit nehezebb számomra, ezt a monzait pedig különösen szeretem. Azért természetesen megpróbálok Angliában is minél jobb eredményt elérni és minél több pontot gyűjteni. Továbbra is az a célunk, hogy az első 10-ben végezzünk folyamatosan. Az eddigi futamok alapján úgy érzem, bebizonyítottuk, hogy a mezőny elejében a helyünk! A mai eredménnyel a 15. vagyok a bajnokságban és remélem, hogy a technika végre mellénk áll, mert Imolában és Assenben is összejöhetett volna hasonló jó helyezés. A dobogóhoz egy kis szerencse is kellett volna, de remélem, hogy Fortuna is velünk lesz a továbbiakban és akkor minden sikerülhet!” – összegezte Imi a futamot.


A pillanat, ami nem hiányzott: Sofuoglu átveszi a harmadik helyet Tóth Imrétől

Németh Balázsnak nem alakult ilyen jól a versenye, bár a reggeli bemelegítésen az ígéretes második helyet szerezte meg. Balu a kvalifikáción gyengélkedő CBR miatt a 28. rajtkockából indult. A startja jól sikerült és nyolc helyet javított már az első körben. A másodikban további négyet, a következőben pedig már pontszerző helyen motorozott! Meg sem állt a tizedik pozícióig, ám az ötödik körben későn fékezett és már nem tudta megtartani a Hondát…

 „Maga a rajtom jól sikerült, de mivel eléggé hátulról indultam, annyian voltak előttem, hogy nagyjából elfoglalták az egész pályát. Emiatt nagyon nehezen találtam ’lyukat’, ahol ki tudtam volna bújni. Ez első körben többször is el kellett vennem a gázt, mert sem kívül, sem belül nem volt lehetőségem előzni. Pár kanyar után kezdett feloszlani a mezőny, így el tudtam kezdeni a felzárkózást. Az egyenesekben is nagyon nehéz volt mennem, mert az előttem haladók felverték a vizet, ami miatt alig láttam a fékpontokat. A második-harmadik körre még jobban felszakadozott a mezőny, így könnyebben tudtam előzni. Majd előttem estek páran, Leonov és Scholz bukását még láttam is. Sajnos nem sokkal később én is a sóderágyban végeztem. Érthetetlen volt számomra az eset, mert a motorom még teljesen fel volt állítva és fékezésnél ment el az eleje. Lehet, hogy egy vízfolton csúsztam meg. Sajnos itt számomra befejeződött a verseny. Doningtonban mindig hűvös szokott lenni és az előrejelzés szerint eső várható, de remélem ott több szerencsém lesz majd!
” – mondta Balázs kissé csalódottan.


Németh Balázs (#38) ismét látványos felzárkózást produkált, de a 10. hely után a kavicságy következett…

Forrás: Racing Team Toth

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending