Csatlakozz hozzánk

Blog

Top 10: Motoros Férfi vs. Nő – pozitív érzések

10 pontban összehasonlítjuk milyen pozitív érzéseket él át egy férfi és egy nő a motoros életben, a motor nyergében. Nem tudjuk, hogy mindenki így érez-e, de nekünk ez a jó érzések TOP 10-es listája!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Vannak bizonyos dolgok, amit csak akkor élsz át, ha kétkeréken közlekedsz. Nem feltétlenül mind pozitív, de ezek mind-mind hozzátartoznak az életünkhöz. Talán erre mondják, hogy átélni az utazást. Lássuk először mi az a 10 szívmelengető érzés ami megtalál, ha motoron utazol.

Írta: Racsek és Évi

Racsek: Tankolás

Egy nyári hosszú túrán előfordulhat, hogy többször is meg kell állni megetetni a ménest és magadat felfrissíteni. Tombol a kánikula, meleged van, és ezt a tényt a motoros felszerelésed is csak tovább súlyosbítja. Miután újra nyeregbe pattansz, észreveszed, hogy a felhevült motorod tankja kellemesen hűvös a frissen beletöltött benzintől. Ilyenkor szinte szeretnéd átölelni arra a pár percre, amíg újra át nem melegedik.

Évi: Búfelejtő menet

Idegesen, vagy szomorúan nekivágni a semminek, kavargó gondolatok és szívet tépő képek közt szinte fel sem tűnik, hogy már nem magamba figyelek, hanem átadom magam az útnak, minden apró dologba belefeledkezem, hogy milyen szép a táj, a felhők, egy repceföld, egy ménes az út szélén, egy csörgedező patak, és bár még van, de tompul a düh, a fájdalom. Akkor már tudom, hogy el fog múlni, hiszen semmi sem tart örökké. Kitisztult fejjel élvezem, hogy élek. Sok apró pillanatra.

Racsek: Motoros barátok

Melyikünk telefonjában ne lennének olyan érdekes nevek, amik motoros cimborákat takarnak. Olykor csak egy becenév, vagy éppenséggel csak egy motortípus emlékeztet arra, hogy ki lehet ő. Biztosan van olyan közeli barátod, akit régen egy motoros találkozón ismertél meg. Együtt söröztetek, s kiderült, hogy közel laktok egymáshoz, majd utána ha bármikor motorozni indultál, ő volt, akit először felhívtál.

Évi: Motoros túra

Idegenekkel, vagy barátokkal együtt motorozni egy kicsit önelégült érzés. Tudom, hogy megbámulnak minket, hogy feltűnést keltünk, roppant menőnek érzem magam. Eközben bohóckodunk, ismerkedünk, figyelünk egymásra. A gátlások lehullnak, egy vérből valók vagyunk, ugyanarra tartunk.

Racsek: Előreengednek a sorban

Mivel a KRESZ megengedi a lámpánál való előregurulást, ezzel a lehetőséggel igen gyakran szoktunk is élni. Ám nem mindig állnak úgy az autók, hogy elférj köztük. Ilyenkor jó azt látni, hogy egyes autóvezetők figyelik a tükröt, és kissé lehúzódnak, hogy elengedjenek. Ez az érzés olyan, mint amikor Mózes kettéválasztja a tengert és megnyílik előtte az út.

Évi: Ugratás

Mikor a levegőbe „szállok” a géppel, érdekes egyveleg fut át rajtam: a torkomba ugrik a gyomrom, még levegőt sem veszek, csak a szívem dobbanását hallom. Kicsit olyan mintha egy pillanatra megállna az idő, ami végül komótosan újraindul. Tágra nyílt szemmel vigyorgok, s földet érésnél úgy érzem magam, mint akitől elvették a játékát, míg felcsillanó szívvel meg nem látom a következő ugratót…

Racsek: A környezet

Ha autóban ülve utazol, inkább a kényelemre fókuszálsz. Szól a zene, beállítva a klíma a kívánt főfokra, megteremtve ezzel magadnak a hangulatot. Úgymond, bizonyos szinten elzárkózol a külvilágtól, és nyugodt tempóban haladsz az utakon. Valljuk be, megvan annak a varázsa amikor egy napsütötte rétről, beérsz egy erdős, hűvösebb szakaszra. Felüdítő érzés, amikor egy pillanat alatt, pár fokkal hűvösebb levegő járja át a motoros ruhádat. Motoron nem vagy elszeparálva környezetedtől, nagyszerű érezni a saját bőrödön körülötted lévő világ rezdüléseit. Talán nincs is ennél nagyobb szabadság, amikor ilyen szinten megéled az utat.

Évi: Terep

Sokkal jobban szeretek a hepehupás földutakon teperni, mint az aszfalton. Itt nem az a lényeg, hogy eljussak valahova, hanem az, hogyan hogyan jutok el. Felállni mikor nagyon rázós, kerülgetni az ingoványos részeket, átkelni egy hatalmas pocsolyán, csak az útra koncentrálni, a gödröket, faágakat kerülgetni, leereszkedni egy kimosott szakaszon, feltépni egy emelkedőn, ahol csak reméled, hogy fel is érsz. Jobb, mint bármelyik kalandpark.

Racsek: Illatok

Szorosan összefügg az előbbi érzéssel, szintén klíma bekapcsolva, ablak felhúzva. Ha autóban ülsz, biztosan lóg a belső tükrödön egy fenyőfa, vagy bármi más ami kellemes illatot áraszt az utazásod során. Ezzel esélyt sem adsz, hogy a körülötted lévő világból akár egy szeletet is a magadénak érezhess. Szerencsére a bukósisakban ez máshogy van. Ismerős amikor egy kis faluban suhansz át és egy pillanatra érzed, hogy valahol egy udvarban rotyog a bográcsban a pörkölt? Esetleg megcsap az eső illata, vagy az út melletti frissen vágott fű aromái találnak meg. Vagy éppen egy belvárosi olasz étterem mellett elhaladva megérzed a friss pizza illatát? Na ugye… Ez autóval nem olyan.

Évi: Illatok

Mikor tavasszal a táj már zöldülni kezd, s az utak mellett virágba borulnak a gyümölcsfák, direkt lelassítok, hogy érezzem, ahogy a felhajtott pleximen át az orromba kúszó kóbor illatfelhő belövi az „ohh végre” érzést. Ebben minden benne van. Tele van jó idővel, a nyár zamatával, a forró estékkel, sátorozással, vízparttal, csavargással, motorozással. Ilyenkor lehunyom a szemem, és annyit szívok belőle amennyit csak bírok, élvezem az extázist, és mikor kiürül belőlem, már várom a következő boldogság-illat löketet.

Racsek: Adrenalinbomba

A motor egy igen dinamikus közlekedési eszköz. Ezt tudjuk nagyon jól, hiszen ezért vettük, nem? 🙂 Kétkeréken olyan adrenalin löketet kapsz, amit csak kevés autóban. Csak egy kicsit gondolj bele, melyik az a sportautó, ami hasonló súly-lóerőaránnyal bír, mint a motorod? Itt csak húzol egy kövéret és úgy érzed, mintha egy péklapáttal vertek volna hátba. Van úgy, hogy ha leszállsz, még remeg a kezed az izgalomtól, és amikor leveszed a bukósisakot nem tudod letörölni az arcodról a vigyort.

Évi: Kanyarok

Imádok kanyarogni, teljesen kikapcsol. Fák között, dimbes-dombos, aszfaltos úton. Csak húzni a gázt, lesni az utat, érezni ahogy a fák koronája röpke árnyékkal beborítanak, bedőlni, tökéletesíteni, koncentrálni a következő kanyarra, s nem gondolni semmi másra. Minden megszűnik, versenyzőnek érzem magam.

Racsek: Kattan a váltó

Talán már el is felejtetted milyen volt az amikor életedben először ültél motoron. Miután megkaptad a haverodtól a szükséges információkat: „Le egyes, aztán húzzad neki, oszt’ megy”. Izgulva ültél fel rá, és tudtad, hogy most valami nagyon jó dolog fog történni. Behúztad a kuplungot, rátapostál és sebességbe tetted a gépet. Csattant a váltó, és az érzés amikor a motor bevette a fokozatot kissé talán be is mozdított. A karodon, és mindenhol ahol érintkeztél a motorral érezted, hogy itt valami lesz… Mivel ez valószínűleg már nem mostanában volt, ezt talán csak akkor veszed észre amikor tavasszal az első gurulásnál pattansz a nyergébe. Azóta ez annyira rutinná vált, hogy fel sem tűnik ez az apró mozzanat.

Évi: Motorok

Lenyűgöznek a motorok. Lefigyelem minden részletét, hozzájuk érek, végigsimítok az idomokon, egyesével felfedezek minden érdekességet. Nem bírom ki, hogy ne érintsem meg.
A régi motorok történetei visszadobnak a múltba, és úgy hallgatom őket, mint egy kisgyermek a régi nagy meséket a kandalló tüzénél. Elvarázsoltan, nyitott szívvel.

Racsek: Szerelés

Biztosan volt már olyan problémája a motorodnak, ami miatt nem akartad elvinni szerelőhöz, úgy gondoltad te is képes vagy ezt otthon orvosolni. Először csak kisebb munkákba fogtál bele, majd felbátorodva egyre nagyobb feladatokra is vállalkoztál. Jó érzéssel tölt el amikor készen vagy, és minden úgy működik, ahogy annak működnie kell. Ez egy tanulási folyamat is egyben, kitapasztalod a saját motorodat, tudod hova kell nyúlni ha bármi elromlik rajta… (bár a nők is így működnének 🙂 )

Évi: Versenyek

Még az odaút is izgatottsággal tölt el. Megérkezni, sétálni a sátrak közt, ismerősöket üdvözölni, felmérni a terepet, figyelni a motorokat s a versenyzőket. Bütykös gumikban és krosszcsizmákban gyönyörködni. Hallgatni és nézni ahogy cibálják a gázt miközben várnak a rajtra és amikor elstartolnak – az ember szíve szinte kiugrik abban a pillanatban – csodás élmény. Imádom ahogy a földet szétdobva bevesznek egy kanyart, mindig elámulok ahogy az égbe repülnek minden ugratónál. Leülök a fűbe, és figyelem őket, feltöltik a lelkem.
Majd mikor a legnagyobb köbcentis motorok hangja felzúg, teljesen beleszédülök, s a torkomban dobog a szerelem. Mindennek a része így leszek én.

Racsek: Alagút

Ez az érzés főként a hallójáratokat érinti. Nincs olyan motoros, aki ne élvezné a saját motorja hangját. Van aki a gyárira esküszik, de többen előszeretettel cseréljük le a kipufogóinkat  valamilyen sportdobra. Biztos vagyok benne, hogy mindenki próbálta már, meglehet hogy rendszeresen, előszeretettel csinálja. Egy alagút felé közeledsz, és tudod előre, hogy milyen eszméletlenül jól visszaverik a hangot a falak. Talán vissza is váltasz, és meghúzod a szarvát. Vagy épp ellenkezőleg motorféken begurulsz, és élvezed, ahogy méltóságteljesen ropog, és visszadurrog a motorod kipufogója. Legyen szó akár egy pörgős sornégyesről, vagy egy brutál mély hangú V-kettőről, vagy bármilyen más hengerelrendezésű gépről, ez mindenképpen csodás akusztikai élmény számunkra. (Ha autóval érsz alagútba, Te is lehúzod az ablakot, ha egy motort hallasz közeledni? 🙂 )

Évi: Utazó

Valaki mögött ülni, akiben megbízol. (Ritka az ilyen.) Átölelni, eggyé válni vele és a motorral, egy emberként mozdulni minden kanyarban. Mintha összeolvadnál a sofőrrel és a motorral. Különleges tánc ez.
Egyenes szakaszokon hátradőlők, széttárom a karom és olyan szabadnak érzem magam, mint egy madár, aki felfekszik egy szélhullámra és csak siklik rajta.

Racsek: Megnézik a motort

Te is észrevetted már, hogy motoron sok járókelő tekintetét vonzod. Meg lehet különböztetni, hogy más-más emberek, hogyan tekintenek rád és a motorodra. Kis túlzással talán azt is meg tudod állapítani, hogy ki motoros, vagy legalábbis tudja milyen érzés motoron ülni.
Amikor megállsz és leparkolod a géped egy kávéház előtt, természetes, hogy úgy fogsz szürcsölgetni a csészédből, hogy ráláss a motorra. Sokan elsétálnak mellette, de vannak akik megnézik, sőt, vissza is fordulnak, mint egy csinos nő után.
Vagy amikor elindulsz valahonnan, és indítod a vasat, hogy melegedjen. Éppen öltözöl fel, és feltűnik, hogy van körülötted olyan aki lassabban kezd sétálni, vagy megáll és várja hogy elindulj, mert látni és hallani akarja. Hízelgő, hogy másoknak is tetszik a motorod, ezzel elismerve az ízlésedet…
Arra is nagy esély van, hogy annak idején gyerekként így fertőződtél meg ezzel a szenvedéllyel, hogy egy letámasztott motorra tátottad a szádat.

Évi: Motoros cikkek

Megszállottság. Nem telhet el nap nélküle, mert hiányérzetem támad. Van hogy néha nehéz, vagy nem jön az ihlet. Ilyenkor lefoglalom magam, félremegyek, s mikor visszatérek rá simán papírra hullanak a szavak. Sokszor megvárom, hogy elfelejtsem mit írtam, s idegenként olvasom újra. Mint régen a verseimet. Hirtelen felnőtt gyermekek. Tele van a fejem ötletekkel. Egy új hírnél szabályosan izgulok és sietek, hogy minél előbb megírjam, és megjelenjen elsőnek. Nem kisebb kábulat bármilyen alkotás varázsánál.

Egy motoros nő és egy motoros férfi evidens, hogy különbözően él meg dolgokat, viszont érdekes látni, kinek mi a fontos, és mit él át benne.
Legközelebb jön a sötét oldal.
Mert náluk van süti. 😀

 

 

 

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Trending