Csatlakozz hozzánk

Műhely

Tíz tuti motorkerékpár tárolási tipp

Tudod mi az? Meleg, nedves, illatos és csak rád vár egy takaró alatt? A motorod télen, ha rendesen tartod! A téli motortárolás 4T-je, azaz legfontosabb tudnivalói következnek

Közzétéve

ekkor

10 tipp
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A motor téliesítése mindig nagy esemény egy motoros szezonjában. Lassan a legmakacsabb motorosoknak is be kell látniuk, hogy közeledik ez a fránya tél és egyre kevésbé jelent a motor ésszerű közlekedési eszközt. Akiknek meg mégis, mert olyan szerencsések, hogy valami mediterrán helyen élnek vagy csak mert ennyire kemények, azok is olvassák el mert egy kis plusz tudás sosem jön rosszul.

1) Csak tisztán illik neki kezdeni!

Lemosni a motort amikor senki nem fogja látni hónapokig? Bizony. Nem csak azért takarítjuk le a vasat, hogy jobban tapadjanak rá a csajok a fagyizó előtt de azért is, hogy az elütött rovarok hada ne kezdhesse ki a gép fényezését. Mosás után figyeljünk rá oda, hogy rendesen fel is szárítsuk a vizet a motorról (használhatunk rongyot, hajszárítót, kompresszort, lombfúvót vagy bármit ami a célnak megfelel). Lehetőség szerint egy réteg waxszal is kenjük le szerelmünket (meg a motort is 🙂 ).

2) Ne tétovázz!

Bár tisztában vagyok azzal, hogy sok magyar motoros nem engedheti meg magának az évenkénti olajcserét mégis azt mondom, hogy két évnél tovább semmiképp ne várjunk a dologgal. Sokkal jobban fog fájni egy esetleges motorgenerál. Egyébként is jobban szereti a motorod ha friss olajjal a hasában pihenhet a hideg téli napokon és neked sem kell a tavaszt olajcserével indítanod a motorozás helyett.

3) Szárazon nem az igazi

A megfelelő szerrel való kezelés segít távol tartani a nedvességet a motor részeitől, megakadályozva ezzel az esetleges rozsdásodást. Minden olyan pont kenésre szorul a téli nagy álom előtt, melyet amúgy is kezelnél, mint például a lánc vagy a villák felülete.

4) Mindig legyen tele a tank

Az üzemanyag kérdése régi viták elindítója a motorosok körében. Van aki teljesen leengedi, más inkább teletölti télire. A használaton kívüli üzemanyagtank hajlamos a korrodálódásra. Mi itt a Tesztmotornál azt tanácsoljuk, hogy durrantsátok teli a tankot és a benzin megromlását megelőzendő keverjetek hozzá benzin stabilizátor adalékot. Az üzemanyag miatt pedig nem tud víz kerülni a tank belsejébe így nem kell aggódnotok a rozsda miatt, bár arra is van rozsdamentesítő megoldásunk.

5) Szikrázzon a levegő!

Az akkumulátorok hajlamosak lemeríteni magukat főként ha a motorban hagyjuk őket télire. Létezik mindenféle okos akkumlátor töltő akkumlátor töltő ketyere, ami figyelemmel kíséri az akksink töltöttségi állapotát és utána is tölt ha szükséges. A mai akkumulátorok nem kedvelik a hőmérséklet ingadozást így a legjobban akkor jársz, ha kikapod a motorból és a lakásban telelteted. Sok hónapnyi életet facsarhatsz ki belőle ezzel a kis munkával.

6) Ne felejtsd el a gumit!

Ha motorod gumii sokáig egy pozícióban állnak, úgy benyomódások keletkezhetnek rajtuk. Ezért minden társunknak azt tanácsoljuk, hogy szerezzenek be első és hátsó motoremelőt is. Azon kívül, hogy a fenti problémára is megoldást jelentenek, sok karbantartási folyamatot tesznek egyszerűbbé. Ha mégse fér bele a keretbe a motoremelő akkor pedig fontos, hogy hetente átforgassuk a kerekeket, hogy a gumik más ponton érintkezzenek a talajjal.

7) Sima vízzel sokra nem mész!

Amennyiben olyan helyen tartod a motorod, ahol a hőmérséklet fagypont alá eshet úgy ellenőrizd le, hogy a megfelelő minőségű fagyálló van a gépedben. Gondolom neked sem hiányzik egy repedt blokk.

8) Az a rengeteg lyuk..

Télen a hideg idő beálltával a rágcsálók is egyre közelebb húzódnak az épületeinkhez és a benne tárolt tárgyakhoz és mi lenne tökéletesebb fészek a kis Jerryk számára mint a motorod kipufogója. Mielőtt elrohannál macskát venni inkább keress egy rongyot vagy műanyag szemeteszsákot és tekerd a kipufogódra ha pedig a professzionális megoldás érdekel akkor itt találsz kipufogó dugókat is.

9) Takaró alatt az igazi!

Most, hogy felkészítetted a motorod a tél viszontagságaira már csak egy lépés maradt hátra. Egy minőségi motortakaró ponyva nem csak a port tarja távol a géptől de meggátolja, hogy nedvesség kerüljön a közelébe ami aztán rozsdásodást idézhetne elő.

10) Mindig védekezz!

Soha nem lehet az ember elég óvatos. Tudjátok. „Sok a k*csög és kevés a biztonság.” Tegyél meg mindent, hogy szeretett motorodat ugyanabban az állapotban találd meg tavasszal, mint ahogy télen elraktad. Tárcsazár és egy komolyabb lakat már sokat javíthat egy árválkodó motor helyzetén, hogy ne járjon úgy mint az alábbi videón szereplő.– cikkünk elkészítéséhez a MotoPartsShop.hu nyújtott segítséget, ahol minden szükséges segédeszközt beszerezhetsz…

Comments

comments

Trending