Csatlakozz hozzánk

Hírek

Tilos a minimotor az USA-ban

„Kisfiam, ne nyalogasd a motorod, ólom van benne!”

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A szabadság (és a hülyeség) hazájában nemrég egy újabb lépést tettek a hülyeség irányába. Az Amerikai Egyesült Államokban egy tavaly elfogadott törvény értelmében 2009. február 10-től a 12 éven aluli gyermekeknek szánt motorokat, quadokat, illetve ezek alkatrészeit tilos árusítani. Az ok: túl sok ólmot tartalmaznak. Tessék? Mi van?

Ez az, ezt kérdezték a gyártók és a kereskedők is. Az új törvény a vásárlók, pontosabban a kölkök egészségét hivatott védeni, nagyon helyesen. A cél nemes, csak épp az amerikai honatyák és jogászok kissé túllőttek a célon. Az teljesen rendben van, hogy a gyermekeknek szánt játékok és egyéb holmik minél kevesebb ólmot tartalmazzanak, de miért kell ezt az előírást alkalmazni a minimotorok és gyerekquadok esetében?

Persze, ólom az akkumulátortól kezdve a fékkarokon és a vázon át a blokköntvényig sok helyen előfordulhat, de a lurkók normális esetben ezeket se nem nyalogatják, se nem nyelik le. Hiába, a törvény az törvény, így február 10. óta a kereskedők nem árusíthatják a fent említett termékeket, de még az azokhoz készült tartalék és utángyártott alkatrészeket sem.

Azért szerencsére van remény, hogy nem vágták haza teljesen az amerikai motorsport-utánpótlást. A Motorcycle Industry Council (MIC, Motorkerékpár-gyártók Tanácsa) máris aláírásgyűjtésbe kezdett, s petíciójukkal rá akarják venni a kongresszust, hogy adjon felmentést a minimotorok és gyerekquadok számára. Erre egyébként a törvény is lehetőséget biztosít, csak éppen a „normális, szabályos használat esetén gyermekek számára nem hozzáférhető alkatrészek” listája még nem készült el. Ezekre ugyanis nem vonatkozik majd az egyre szigorúbb ólomtartalom-limit.

Comments

comments

Trending