Connect with us
just1 mx
Suzuki

Ti írtátok

Ti írtátok: MopedMetal 2013

Mi az a Mopedmetal? Klasszikus motor/bicikli felépítés, szabadon álló henger, 50ccm, pedál vagy berúgó, 0 rendszám – ezt jelenti nekünk a moped. A Mopedmetal pedig az első igazi hazai mopedes megmozdulás – képriport

Published

on

mopedmetal 2013 galeria
jgpr
RST AIRBAG

A mopedezés az egész világon elterjedt közlekedési eszköz. Nevét a motor+pedál egyesüléséből kapta. Manapság sokféle moped van, nem feltétlenül pedálos, de mindenképpen keveset fogyasztó, leginkább biciklire emlékeztető járgány.

Hazánkban jelenleg jogosítvány, kötelező biztosítás (évi 2-3000Ft) és egy adásvételi elég az érvényes használatához. Nem kell műszaki vizsga, rendszám és papíron mind 50cc alatt van. Olcsó a fenntartás, olcsó közlekedés (áltagosan 2l/100km) és fanatikusan fantasztikus érzés egy ilyen “röcögővel” utazni.

Mi is ilyen moped rajongók vagyunk, és gondoltuk összehívunk egy ilyen hiánypótló rendezvényt. Meglátjuk jönnek-é?!

Augusztus 31-én gyönyörű idő köszöntött ránk, ami kitartott a teljes napon át. Egymás után szállingóztak a riderek…Pacsiváltások közben párat fordultunk körbe, és meg is telt a Szépművészeti előtti rész. Nagy volt az öröm, hogy a meghirdetett időpontra ilyen egész szép számmal gyűltünk össze. A mopedeket külön sávba, középre rendeztük össze. Itt aztán megnézegettük egymás gépeit, beszélgettünk róluk és fotózgattuk őket.

Mikor a nap már az épületek alá kúszott, összeálltunk egy közös fotóra

Eljött az idő a vonulásra, és akkor élesen hasított belém a gondolat: a gombnyomásra indítózástól valami kiveszett a motorozásból. Egy apró romantikus mozdulat, amit itt egyszerre követett el mindenki: berúgta, betekerte a gépeket, ami egy teljesen más összképet adott. Volt valami megmagyarázhatatlan romantikája a dolognak, lelke volt a egésznek. Beindultak az “egerek” és szürkéskék felhő szállt fel a tömegből. Zümmögésünk betöltötte a környéket és ennek részese lenni hatalmas élmény volt.

Egy alkalmasnak tűnő pillanatban pedig kezdetét vette a mopedrajzás. Az Andrássy-t céloztuk meg: az emberek mindenhol integettek, mosolyogtak ránk

Jó érzés volt látni, hogy mellettem, mögöttem csupa mopedes arc. Együtt gurulunk!
Persze a közlekedési lámpa párszor megviccelt minket és szétszakította a csapatot, de többször is megálltunk a sor elején zöld jelzőlámpa ellenére, hogy felzárkózzanak a többiek
A képen éppen az oktogoni lámpa után startol ki a moped gang
Két körforgalom is be lett iktatva az útvonalba, hogy mindenki utolérjen minket. Ezúton is köszönet a nagymotoros/robogós kollégáknak, akik tiszteletreméltó módon követték és egyúttal biztosították a kistestvéreik megmozdulását
Hátulról zárták a spontán felvonulást

A vonulás nem éppen volt zökkenőmentes. Több volt mint egy felvonulás, hisz nem lezárt útszakaszon tettük meg az utat. Sokkal nagyobb kihívás volt így mindenki számára. Az esemény fotós stábja sokszor halált megvető bátorsággal vette fel a küzdelmet a forgalommal, hogy ezeket a képeket Ti most láthassátok. Hatalmas köszönet érte nekik!!! 

Az Árpád hídra való felhajtásnál már eléggé lemorzsolódott a csapat. Már csak a legelszántabbak maradtak együtt
Egy jól kigurult Árpád-hidas útszakasz után pedig megérkeztünk a célállomásra…

Az est beálltával pedig arrébb gurultunk pár métert, hogy legyen egy kis fény a motorjainkon. Még a metál adrenalin utolsó cseppjei csörgedeztek ereinkben. Háttérben Budapest fényei játszottak. Még nyár volt aznap este.Még augusztus utolsó napja volt. Nem is telhetett volna jobban.

…sajnos már kicsit későn, mert eléggé sötétedett. Itt még jól kibeszéltük az eseményeket.Hatalmas élménnyel gazdagodtunk

Ez volt a Mopedmetal.

Nem tudunk róla, hogy előttünk szerveztek hasonlót, ezért kiáltottuk ki Magyarország első moped találkozójának. Srác korunk óta velünk vannak ezek a kis gépek, szívünkbe zártuk őket annyira, hogy nem is engedtük el őket. 

Aki eljött a Hősök terére, azzal vigyorogva pöfögtünk végig városon, úgyhogy biztos nem az utolsó volt – tavasszal újra betekerjük a motorkákat, cimborákként köszöntjük egymást és együtt húzzuk a füstcsíkot.

Ez volt a Mopedmetal 2013-ban. Jó volt veletek. Tavasszal újra!

Szöveg: Bernáth Milán aka Cosmic Bunuel; Bernáth Adrián aka Lővéry Magdián
Fotók: Enyedi Csaba, Boros Gyöngyvér
Az őket szállító autó sofőrje: Mihálka Balázs
Képi utómunka: Bernáth Milán
Polaroid képek: Kecskés Márton
– a teljes fotógaléria megtekinthető a Turbometal motorblog Facebook oldalán

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending