Connect with us
Suzuki
just1 mx

Ti írtátok

Ti írtátok: Milyen 125-ös motort/robogót vegyek?

Mindkét Olvasónk nagyjából azonos áron venne használt 125-öst, csak egyikük klasszikus (túra)motort, míg másikuk (túra)robogót szeretne – Ádámok kérdeznek, mi válaszolunk

Published

on

olvasoi 125 motor robogo
jgpr
RST AIRBAG
Ádám levele – Dilemma

Szeretnék egy 125-ös mocit venni, ami a következőket tudja:
– akár hosszabb túrák plusz egy útitárssal (165/50)
– könnyű földút ne legyen akadály, ha elém kerül…
– fontos a kényelem
– megbízható legyen
– viszonylag jól gyorsuljon a 125 ön belül
– az utazósebessége legalább 90 legyen
– viszonylag kis fogyasztás (2.5-3l/100)
– kb 350.000-400.000Ft van rá

Igazából már néztem pár motort, de nem tudom eldönteni melyik a legmegfelelőbb nekem: a legjobban a Varadero tetszik, de a CBF, az YBR és a Duke is (bár ez megfizethetetlen számomra). Ha van esetleg olyan, amit nem ismerek és hasonló, szívesen megismerem…

Kedves Ádám! A “könnyű földút” kezdetű bekezdésnek – az általad felsoroltak közül – a legjobban az felel meg, amelyik a legjobban tetszik: a Varadero. Ráadásul ez egy kuriózum a 125-örök között, hiszen kéthengeres: V2-es felépítésű blokk hajtja! Ezt nem sok nyolcadliteres mondhatja el magáról, ráadásul az általad támasztott további követelményeknek is vígan megfelel.

Honda Varadero 125, V2-es blokkal

Ez a “földutas” kritérium kiszedi a szórásból az amúgy minden továbbinak megfelelő sport(os)motorokat (CBR125R, pl. – bár nekem volt ilyen, és nem ijedt meg a földúttól…ehh. Csak a “csutkakormánnyal” kissé identitászavarban éreztem magam a laza talajon…). Egy általad is említett CBF vagy YBR viszont igazi “allrounder”, azaz mindenhol elboldogul. Ne bánd, hogy a Duke drága, hiszen annak futóműve túl feszes a földútra – meg nem oda való, na.

Yamaha YBR125

A CBF125-ös Hondát tartósteszteltük is egy darabig – maximálisan megfelel az elvárásaidnak, ha együtt tudsz élni azzal, hogy 11 lóerővel nem használja ki a kategória nyújtotta 14 lóerős “szabadságot” – magyarul kissé harmatos, de azért szalad. Ugyanez igaz a szintén tesztelt YBR125-ösre is, amely dizájn terén kissé alulmarad, de kb. ugyanazt nyújtja, yamahásba csomagolva. Érdemes lehet még körülnézned a supermotók/endurók piacán is: kapásból az XT125X/R páros jut eszembe – nem is annyira kényelmetlenek, viszont a “könnyű földút” már nemhogy nem akadályt, hanem élvezetet jelent velük…

Ádám levele – 125-öst, de milyet?

A segítségeteket szeretném kérni: szeretném a Keeway Silverblade-emet lecserélni egy japán vagy olasz kategóriatársra. A keret kb. 400-500 ezer forint, plusz az átírás és az első szerviz költsége.

Ami fontos, hogy 2 személynek is kényelmes legyen, lehessen hova pakolni és/vagy ne nézzen ki hülyén rajta egy topcase – ha lehet, aránylag nagyobb testű legyen és ami a legfontosabb, hogy megbízható is, mert szeretnék vele akár többnapos külföldi túrákra járni (ehhez nem kell nagy tempó, 80-as utazóval beérem, de jó lenne, ha ezt 2 személlyel is tudná).

A köbcentihez azért ragaszkodom, mert csak erre van jogosítványom. Amiket néztem: Yamaha X-Max, Honda S-Wing, Suzuki Burgman, Piaggio X7, Aprilia Scarabeo (ha van olyan motor, ami tudja amiket írtam, az is jó lenne, de én ezeket találtam, amik a legalkalmasabbak a céljaimra, de bármilyen alternatívára vevő vagyok).

Kedves Ádám! Legutóbbi emlékeink az S-Winghez fűznek: majdnem ez lett az idei tartósteszt motorunk, és bizony nagyon sajnáljuk, hogy “nem jött össze” (helyette járunk a saját Bennelli Velvet 250-esünkkel, amiből ugyan létezik 125-ös, de nem ajánlom, mert majdnem kisebb a “csomagolása”, mint egy mai 50-esének – viszont a formája sem tucatjapános…). Nálad a funkció a forma előtt jár (ami robogó témában egyáltalán nem bűn :)), és ebből a szempontból kiválóak az általad említett japánok.

Honda FES125 S-Wing

Ha általánosságban szeretnénk különbséget tenni közöttük, azt lehet mondani, hogy a legpontosabb, legsportosabb élményt az X-Max adja, míg a Suzuki és a Honda “egy nagy hajó”, mintha egy teknőben dőlnénk jobbra-balra a kanyarokban – és épp ezért érdekes, élvezetes. A Hondán meg kell említeni a nagyon jó féket (ahogy a Yamahán is), a Suzuki Burgman-nek pedig a tárolókapacitása bámulatos, a kényelemről nem is beszélve (ahogy a Hondán is). Tulajdonképpen mind megfelel Neked, a nagy kérdés csak az, hogy mi alapján dönts…

Ha sportosabbra veszed a figurát a szerpentinen, akkor a Yamahát javaslom, míg “utazórobogónak” (többnapos külföldi túrákra, pl…) én szívesebben mennék a Szárnyassal vagy a Burgonyával. Hogy kettejük között mi dönthet? A két guruló kanapé nagyon hasonló érzést nyújt, ezért ki kéne próbálnod mind a kettőt… Az említett olaszokat – kisebb termetüknél fogva – annyira nem reklámozom számodra, ilyen (hosszú távú) célokra, bár a megbízhatósággal nekik sincs komoly gondjuk.

Ez már a legújabb Burgonya tesztje, természetesen a film miatt ;)

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending