Connect with us
just1 mx
Suzuki

Ti írtátok

Ti írtátok: Melyik A2-est vegyem?

Olvasónk, Bence A2-es jogosítvány-kategóriába tartozó használt gépet vásárolna – körbenéztünk, milyen gépek jönnének ki a megadott büdzséből. Igen, 50 lóerő alatt is van élet!

Published

on

a2-es motorok - olvasoi
jgpr
RST AIRBAG

Kétéves A1-es jogosítványom után megcsináltam a következő (A2) kategóriát. Jelenleg egy 2009-es Honda CBF 125-tel motorozok kb. 3 éve, ezalatt megtettem vele nagyjából 17.000 km-t. Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy milyen motort ajánlanátok, A2-es kategóriába. Nagyjából 180cm vagyok, és 65kg. Fontos szempont, hogy jelenleg iskolába használom ingázni: ez naponta kb. 80km. Szeretném, ha a motoron lenne topcase, illetve oldaldobozok (az sem baj, ha ezt nekem kell megvennem, csak legyen hozzá elérhető), mivel szeretnék vele messzebbre is eljutni. Eddigi nézelődéseim alapján: Kawasaki KLE 500, Aprilia Pegaso 650 Strada. Keretem ~800.000 forint lenne, magára a motorra+ átírás és szerviz.

Kedves Bence, mi is körbenéztünk egy kicsit a használt piacon, és azt kell hogy mondjuk, hogy a Pegaso Strada tényleg jó választásnak tűnik – mondhatni kitűnik a tömegből. Igaz, ez az Aprilia – jó állapotban – már az általad megszabott határ legteteje, de nehéz ennél “exkluzívabb” A2-es motort találni (még az újak között is, azok egyszerűen csak értékesebbek). Egyik cimboránk is ilyennel jár, és nagyon elégedett vele: műszaki gondja nem volt, szervizt csak a karbantartásokkor látott…szóval mindezek alapján csak ajánlani tudjuk…

És persze azért sem akarunk lebeszélni róla, mert mentünk vele, és jó volt… Csodát persze nem szabad várni tőle (a kissé darabos injektor némi megszokást igényel), de például a formatervezés, az “okos”, grafikus műszerfal és egyes alkatrészek terén biztosan felülmúlja a korabeli A2-es konkurenciát – de ahogy említettük, az újdonsült 48 lóerősök sem kápráztatnak el jobban bennünket. Erre egy példa, hogy a Pegaso aranyszínű fékjein Brembo felirat figyel, vagy hogy “kismillés” alakú a felni… szép. És kényelmes is.

Aprilia Pegaso Strada – a legexkluzívabb A2-es?

Szóval valami ilyesmit értünk “exkluzív A2-es” alatt, de nézzünk még körül, mik a lehetőségek. A kereső azonnal kidobott egy “Pegaso-vágású” különlegességet (ami azért kevésbé különleges), a Suzuki Freewind-ot. Az XF650 szintén az A2 tetejét súrolja, amit a teljesítményt illeti, de a részletek már nem olyan “finomak”. Kevésbé “sztrádás”, inkább túraendurós, de árban valamivel olcsóbb, túrára első osztályú, kiválóan pakolható-dobozolható. Bár egy fiatalnak kevésbé dögös, mint egy “mini mille”, ez is biztos.

Ugyanez a helyzet a márkatárs GS500-assal, amelyből elég bő a választék és az említett pénzügyi keretért már a szebb darabokat osztogatják. Az idomos-plexis F-verzió (a kezdőképen) feldobja egy kicsit a nem túl friss (de végtelenül megbízható) technikát, és a dobozokkal itt sem lenne gond, ahogy a hosszú utakkal sem. Ja, és itt már két henger tesz a kedvünkre, a lóerőket termelve. Ugyanez pepitában (és árban is) a Kawasaki ER-5, amelyet sok iskola használ tanuló gépnek is (csak ebből nincs divatosabb fejidomos kivitel…).

A2

Az “A2” hazánkban 2014. január 19-én bevezetett nemzetközi jogosítvány kategória, amely 18 éves kortól szerezhető meg. 35kW (48 lóerős) teljesítményig és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányig számít A2-esnek egy gép – mindkét feltételnek teljesülnie kell, hogy adott motor beleférjen a kategóriába. Az A2-es jogsi kb. 77 ezer forintba kerül a Jogsiközpontnál, motoros előélet nélkül (A1-es engedély birtokában jelentősen olcsóbb).

Ha igazán menő akarsz lenni a suli előtt, akkor MT-03-ast veszel… Talán ez a Yamaha a legvagányabb A2-es, az oldalra kitett vízszintes rugóstagja például biztos beszédtéma lenne. A keretből már futhatja ilyenre, akárcsak “sokkilométeres” XT660R-re, ha már a hangvillásoknál tartunk. Kevés kilométerrel YBR250-est kapni A2-es Yamahából ennyiért, de nem tudjuk, mennyire érdeklődsz még a negyedliteresek iránt. Pedig itt volna választék, a Ninja 250R-től kezdve a VTR és CBR (CBF) 250-es Hondákig – ha esetleg a márkahűség is szempont :)

Szempontként inkább a magasságodat adtad meg, amelynek tulajdonképpen jobban állnak a magasabb építésű motorok, de nem zárja ki a sportosabb vonalat sem, azaz még azokon sem mutatnál furán, és nem is éreznéd így magad. A kizáró okot inkább a dobozok jelentik, amelyek meg jobban állnak egy túraendurónak… A 250-esek még annyira nem szeretik a három dobozt, de az 500-asoknak “már mindegy”! Kapnál a pénzedért A2-re butított Ducati Monstert is, de egy Szörnyeteg feldobozolásáért hamar lekapcsolna az ízlésrendőrség…

A monsteres küllemű Honda VTR250-esnek nem annyira állna jól a doboz

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending