Connect with us
Suzuki
just1 mx

Ti írtátok

Ti írtátok: Honda CTX1300 premier teszt

A Honda újdonsága nehezen behatárolható: kívülről egy sportosított GoldWingnek tűnik, az adatai alapján pedig egy laza cirkálónak – milyen a Pan European blokkos, nagy CTX? (videóval)

Published

on

honda ctx1300 szap
jgpr
RST AIRBAG

Szöveg: RSVRocky (Varga Róbert) Képek: SzAP

A típusnév a modellt leginkább jellemző 3 kifejezésből alakult ki: C, mint komfort. Már felszállás előtt is láthatjuk, hogy ezek az ülések bizony közelebb állnak egy nappali foteljához, mint egy szokványos motoros nyereghez. T, mint túra, amire főként a nagyon kíméletes üléspozíció és a jó pakolhatóság teszi alkalmassá a gépezetet.  Végül pedig az X, ami az experience szóból jött, vagyis tapasztalat, élmény. Minden bizonnyal élmény lehet egy ilyen cirkálóval hosszabb túrára indulni… Habár sokak szerint ez egy teljesen új motor, a japán gyártónak már különösen sok tapasztalata van a hasonló szegmensekben. Sportosan hangolt luxuscirkáló japánból?

Beazonosítatlan külső

Általában a Hondáknál nem a külső dicséretével szoktunk kezdeni, azonban az új CTX vonzza a tekinteteket. Lapos és széles, szemből pedig egyetlen más típusra sem hasonlít, így tesztünk során meglepően sok járókelő fordult a motor után. Oldalról már sokkal inkább a nagytestvérre, a GoldWingre hasonlít. A kisebb erőforrás mellett itt viszont kompaktabb felépítést, rövidebb tengelytávot és kisebb súlyt is kapunk. Az összkép egy rendkívül alacsony motor benyomását kelti, amit tovább fokoz a kormány alatti visszapillantó tükrök és a szélvédő rendkívül apró magassága.

Laposabb hatást kelt továbbá, hogy hiányzik az utas háttámlája, azonban igény esetén ez rendelhető tartozék. A modellhez alapból jár 2 kiváló oldalsó túradoboz, amikkel már nekivághatunk egy kirándulásnak, persze ha a 2 utas be tudja osztani az 1-1 doboznyi helyet. Amennyiben ez nem sikerül, akkor rendelhető gyári hátsó túradoboz is. További két praktikus kis rekesz található a tankon, ami alkalmas lehet mobil, pénztárca, lakáskulcsok, kapunyitó vagy cigaretta tárolására.

Az új fejidom szinte vonzza a tekinteteket

A hajtómű

A CTX nem kapott új erőforrást, megkapta a nagy sporttúra testvér Pan European szívét. A V4-es motort keresztben szerelték be (nem a főtengely szerint), így néhány részletében még egy Moto Guzzihoz is hasonlatos. A blokkhoz egy ötsebességes váltó kapcsolódik, a végső meghajtásról pedig kardántengely gondoskodik.

A szakértők szerint ez nem a Honda legjobb terhelésmentesített kardánja, azonban tökéletesen végzi a dolgát. A motor hangja nehezen leírható, a gyári dobokkal korántsem hangos, viszont ahogy felbődül, érezzük benne az energiát. Túrabarát fogyasztást ígér a gyártó, elméletileg 5,8 literes fogyasztással és 300 kilométer feletti hatótávolsággal számolhatunk. Papíron csupán 83 lóerőt tud felmutatni, kíváncsian vártuk mit tud teljesíteni a gyakorlatban.

V4, 1261cc, 338kg, 83LE, 109Nm

Fékek és felfüggesztés

A fékerőről Nissin nyergek gondoskodnak. Elöl hatdugattyúsak harapnak a két tárcsába, míg hátra egy meglepően méretes átmérőjű tárcsa került. Egy ekkora motornál különösen kényes pont a fékezés, főként a nagy súly miatt. Ne várjunk sportmotorhoz illő lassulást, azonban a Nissin nyergek és a jól hangolt ABS megteszik a hatásukat!

Hasonlóan nehéz jól beállítani a felfüggesztést egy ilyen cirkálóra, a gyártó pedig nem ment el a lágyan ingó hajó irányába, annál inkább próbált egy kis sportosságot is vinni a kényelmes utazásba. Elöl fordított teleszkópok, hátul pedig alumínium lengőkar áll a szolgálatunkra. Ennek eredményeképpen a CTX lágyan viselkedik a legtöbb helyzetben, viszont nem fogunk bólintást érezni a kanyarok előtti féktávokon. E kis sportosság mellékhatása, hogy nem nyeli el az összes úthibát cirkálásunk során.

Nissin fékek és fordított első felfüggesztés

Menettulajdonságok

Széles és kényelmes ülések fogadják a sofőrt és az utast egyaránt. Az ülés alacsonyan helyezkedik el, azonban mivel a motor elég széles, ráülve már nem jelenteném ki, hogy biztosan megfelel sokkal alacsonyabb sofőrök számára is. A lábtartók meglepően elöl lettek elhelyezve, így az üléspozíció leginkább egy chopperhez hasonlatos. Mivel a tükrök a kormány alatt helyezkednek el, olyan érzésünk van, mintha egy kabriót vezetnénk, stílusban mondjuk egy Cadillac-et.

Érdekes, hogy lefelé kell keresnünk a visszapillantó tükröket, és hogy nem a vállunk felett/mellett látunk el, hanem inkább a könyökünk alatt. Megszokást igényel, azonban a látótér tökéletes lett. A gyártó beszerelt egy irányjelző megfigyelőt is, ami leállítja az irányjelzők működését, amennyiben már megtörtént a kanyarodás és egyenes haladást észlel. Ilyet szeretnénk minden gépre!

Könnyen átlátható műszerfal, sztereó hangszóró és mp3-as rádió

A motor könnyen indul és szépen jár, nem érzünk semmilyen kellemetlen vibrációt a V4-es erőforrástól. Érződik a konstrukcióból adódó nagy tömeg, mégis meglepően könnyen tolható és manőverezhető a gép. Az erőforrás nagyon kulturált járású, a gáz szépen adagolható a kardán ellenére is, nem kell félnünk túlságosan közvetlen gázreakciótól. Nem várhattunk sokat 83 lóerőtől, azonban a CTX nem vall szégyent, ha szükségünk van a teljesítményre. Ennek oka lehet a 109Nm-es nyomaték, azonban ha a prospektusban mondjuk 100-120 lóerő szerepelne, akkor sem kutakodnánk az elveszett ménes után.

Hiába van a menetkész súly 300kg felett, a motor rögtön meglódul, és nem okoz gondot a kigyorsítás, vagy az előzés. Ha véletlenül eltúloznánk a kigyorsítás mértékét, a kipörgésgátló igyekszik megóvni minket. Habár csupán 5 sebességi fokozatból kell gazdálkodnunk, az erőforrás annyira széles fordulatszám tartományban használható, hogy valószínűleg egy próbaút során maximum négyes fokozatig fogsz csak felkapcsolni.

Ő lenne a GoldWing sportos kisöccse?

Egy kicsit rosszabb a helyzet a lassításoknál. Habár jól működik az ABS és a fékek is teszik a dolgukat, ekkora súlyt nem lehet elrejteni, így a kanyarokban először furcsa lesz a motor viselkedése. Azonban ahogy teltek a kilométerek, úgy sikerült méterről méterre összehangolódnunk! A kanyarok levadászása is egyre egyszerűbbnek tűnt, s amint kiderült, itt inkább a kanyar közepi sebességen van a hangsúly, nem pedig a kanyar bemenetin. Habár először a kanyarokat csak túlélni próbáltam, menet közben sikerült átéreznem a cirkáló lényegét!

A nagy tömeg nem fog akadályt képezni a felhőtlen motorozásban, csak kissé át kell alakítanunk vezetési stílusunkat, hogy a súlyt érő erőhatások minél lágyabban érkezzenek, ne pedig hirtelen. Élvezhetőbb és komfortosabb lesz a túra, ha mindent nyugodtabban és átgondoltabban teszünk. Éppen ezért e motor sokkal inkább a tapasztaltabb vásárlói réteg számára lesz jó választás, és ezt az árcédula is szimbolizálja.Összegzés

Nehéz átfogó véleményt alkotni a Honda új cirkálójáról. Nem mondjuk hogy szép, azonban ha meglátod az utcán, biztosan utána fogsz fordulni! Lapos és széles formája már messziről kiszúrható, és a motor méretei könnyen elriaszthatnak, amikor először próbálsz felülni rá. Ha nem egy sportos száguldás a célod, akkor elindulás után biztosan nem fogsz benne csalódni!

Az árcédula könnyen elriaszthat, azonban sok mindent kapsz a pénzedért. Markolatfűtés, Bluetooth-szal felszerelt mp3 sztereó rádió, és egyéb olyan megoldások, kivitelezések, melyek erősítik benned azt az érzetet: bizony egy prémium kategóriás motoron ülsz. Ha a forma lázba hozott és azt hiszed, szét fogod szaggatni az aszfaltot egy 1,3-as blokkal, akkor csalódnod kell – de ha a cirkálás a célod és nagyobb távokat veszel célba, biztosan partnered lesz benne!


– a tesztlehetőséget köszönjük a Honda komáromi márkakereskedésének, a Komfront Kft.-nek!

CTX700D teszt ITT

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending