Connect with us
Suzuki

Ti írtátok

Ti írtátok: Ducati Monster 900ie Dark használt teszt

Il monstro! – kiáltott fel a mítosz szerint egy Ducati alkalmazott, amikor először kitolták a kilencvenes évek nakedjét a garázsból – Olvasónk videós tesztben mutatja be, miért lett legenda a Szörnyeteg

Published

on

ducati monster 900ie dark
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg, képek: Varga Róbert (RSVRocky)

Az olasz streetfighter hamar jellegzetes ikonná vált és a Szörnyeteg azóta is szedi áldozatait. Habár az utóbbi években a modell kissé elpuhulni látszott, a legújabb ráncfelvarrás után jövőre ismét egy szörnyeteget idéző forma lepheti el az utakat. Ez alkalommal azonban nem eme újdonság kerül a középpontba, inkább feltárjuk a legenda születését egy használt példány bemutatásával.

Forma, váz, felfüggesztés

A Ducati már 93-ban olyannyira eltalálta a formát, hogy azt csaknem 15 év múltán tervezték át (mint fentebb említettem, valószínűleg sikertelenül). Tesztmotorunk az ezredforduló utáni darab, viszont az üzemanyag befecskendezőtől eltekintve szinte megegyezik a kilencvenes évek szörnyeivel. Az időtlen forma egyik jellegzetessége a teljességében fedetlen és szembeötlő térhálós acél csőváz. A korábbi Ducatik többségénél ezt az idomok elfedték, és ez valószínűleg hiba volt.

Különleges megoldásain túl minőségi futóművet és féket is kapott

A lenyűgöző mérnöki munka hihetetlen merevséget ad, mely megoldással később a MotoGP-ben is sikerült világbajnoki címet szerezni (sajnos azóta már a Desmosedici karbon, majd alumínium vázat kapott, és bár nem függ össze száz százalékosan, de a versenymotor folyamatosan veszített is tempójából.) A stabil vázhoz megfelelő felfüggesztés is párosult: elöl – az akkoriban még igencsak ritka – Showa fordított villa, hátul pedig Sachs rugóstag. A futómű kellőképpen állítható, bár sokak szerint a gyári beállítás annyira jól sikerült, hogy azon nem érdemes módosítani.

A sötét oldal – Dark

A Monsterben rengeteg potenciál rejlik az átépítők számára is. A Ducati hamar felfigyelt arra, hogy sokan átfényezik az üzemanyagtartályt és az idomokat is átalakítják, vagy lecserélik valami egyedibbre. A gyártó ezért előállt egy kedvezőbb árú modellel, melyet Dark néven dobott a piacra. E típus fényezése gyengébb minőségű volt és lakkozatlan, az idomokat pedig olcsóbb műanyagból öntötték ki. Míg ezen megoldások közül az elsővel nincs semmilyen kifogásunk, addig utóbbi már okozhat fejtörést. A matt fényezés azóta csak divatosabb lett, így a Dark festése nem tűnik olcsónak és a tapasztalatok alapján sérülékenynek sem. A műanyagok azonban nem bírják az erőforrástól érkező komoly rezonanciát, amely minden csavarrögzítésnél elindít egy hajszálrepedést, ami idővel akár egy idom elvesztéséhez is vezethet (tapasztalat…).

Klasszikus, könnyen olvasható műszerfal – talán nem is kell ide több

Az erőforrás

A rezonancia mellett több meglepetés is várhatja a gyanútlan felhasználót. Ide tartoznak a tipikus Ducati stíluselemek: a szárazkuplung és a desmodromikus vezérlés. Már az elindulás is könnyen gondot okozhat, a szárazkuplung nem szereti sem a túl magas, sem pedig a túl alacsony fordulatszámot induláskor – mindenképpen megszokást igényel. Ez a megoldás rengeteg előnnyel jár a versenypályán (egy GP motoron kötelező), azonban az utcán ebből szinte semmit sem tapasztalhatunk meg. A gyári kuplungborítással hamar felmelegszik, kopás szempontjából ideálisabb számára ha egy nyitott fedelet kap.

Megszokást igényel használata mellett a hangja is: gyári borítással még könnyebben elviselhető a kopogó hang, nyitott fedéllel azonban már nagyon figyelemfelkeltő csörgést produkál. Mindezek így leírva elég negatívan hatnak, sőt a mit sem sejtő felhasználó számára élőben tapasztalva sokkoló is lehet, azonban rengeteg motorkedvelő számára egy jellegzetes stílusjegy. Hasonlóan szokatlan hang jön a vezérléstől is, mivel a Ducati szeleprugókat nem alkalmaz: desmodromikus karok vezérlik a szelepeket.

A mattfekete Dark kivitel olcsóbb fényezést és műanyagokat kapott

Ez ismét egy olyan megoldás, melynek inkább a versenysportban van jogosultsága, az utcai felhasználónak ebből inkább csak a zakatoló hang és a drága szervizköltség jut. Ahogy a szárazkuplung cseréje is drágább az átlagnál, úgy a vezérlés beállítása is körülményes folyamat. Sajnos kevés szerviz tudja ezt megfelelően elvégezni, a díjak pedig ennek megfelelően emelkednek. Azt kell mondjam, ezen nem érdemes spórolni, gyorsabban és szakszerűbben elvégzik egy márkaszervizben, így nem éri meg szakosodott garázsműhelyeket keresni. A szokatlan megoldások ennyivel azonban nem érnek véget, a vezérműtengelyeket ékszíj segítségével hajtják meg lánc helyett, melyeket habár nem mérnek aranyárban, kétévente ajánlott cseréjük.

A sebességváltóról igazából nincs mit mondani, pontosan végzi munkáját. Erőforrásunk 900 köbcentiméteres, ehhez 6 sebességes váltó párosul – a kistestvérek 5 fokozattal gazdálkodhattak akkoriban. A motorzörejek végett részben okolható a hűtési rendszer is, ugyanis az erőforrás levegő hűtéses – sőt mivel még a kuplung is száraz –, nincs folyadék ami tompítaná a hangokat. Papíron eme léghűtéses erőforrás könnyen vérszegénynek tűnhet, azonban menet közben egyáltalán nem panaszkodhatunk. Ha mégis sportmotorhoz illő teljesítményt szeretnénk, készültek “vizes” Monsterek is superbike erőforrásokkal.

Miguel Angel Galuzzi formatevező korszakalkotó műve a mai napig megállja a helyét

Menettulajdonságok, fékek

A Szörnyeteg egészen sokrétűen használható. Üléspozíciója kényelmes, fogyasztása pedig meglepően alacsony, így túramotornak is alkalmas. Kormányának köszönhetően a városban is könnyen boldogulunk vele, azonban ebben kicsit hátráltat a kemény és megszokást igénylő kuplung. Könnyen találkozhatunk a típussal a versenypályán is (Kakucson például – a szerk.), bár ezt az erőforrást nem arra tervezték: sokkal inkább az utcára, sportos közlekedésre. A felfüggesztés kellőképpen feszes, de nem annyira, hogy ne nyelje el az egyes úthibákat.

A teljesítmény és a nyomaték többnek tűnik a papíron megadott 78 lóerőnél és 73Nméternél (ezen adatok valószínűleg keréken mértek). A megszokottól kevesebb váltásra van szükségünk, mivel a teljesítményleadás és a nyomaték nagyon egyenletes, így már alacsony fordulattól kellően megindul. A fékekről a Brembo gondoskodik fémhálós csövekkel, így kellően erős és jól adagolható fékerőt kapunk. A precíz adagolhatóságnak hála egyáltalán nem jellemző a szivacsos érzet és nem fogjuk túlhevíteni sem a tárcsát, sem pedig az olajat.

Összegezve, könnyen elboldogulunk vele az utcán és bátran próbálhatjuk kiaknázni a motorban rejlő kanyarsebességeket. Amikor elérkezünk vele egy szerpentinhez (pl. Dobogókő), akkor jövünk rá, hogy ez a Szörnyeteg vadászterülete. A könnyű súly, jó fékek és rugalmas erőforrás párosul a rengeteg tapadással, így sportmotorokat megszégyenítő tempóban lehet magunk mögött hagyni a kanyarokat. A probléma csak a hosszabb egyenesekben érkezik, ahol ugyanis hirtelen előjön az idomok hiánya. A túramotort idéző kényelem ekkor eltűnik, a nyakizom pedig megfeszül. Ez inkább csak nagyobb tempónál jön elő, érdemes lehet a túrázók számára felszerelni valamilyen plexit. Utas szempontjából a Monster kiváló, habár kicsit magasabbra kerül a sofőrnél, egyáltalán nincs guggoló érzetünk, a lábtartók kellően alacsonyan vannak.

L2 904cc, 78LE, 73Nm

Mindent egybevetve a Monster megfelel minden józan elvárásnak. Streetfighter külső, melyet bármire felhasználhatunk. Habár a szervizköltségek magasak lehetnek, maga a konstrukció megbízható és időtálló, nem hiába vált kora egyik ikonikus motorjává. Ma már az ilyen régebbi típusokhoz nem is kell annyira a zsebünkbe nyúlnunk, így észrevehetően a számuk is kezd emelkedni, azonban nem kell félnünk attól, hogy tucatmotorrá válna. Ha azon gondolkodsz, hogy belépnél a “vörösek” táborába egy naked bike-kal, akkor ez lehet az egyik legokosabb választás!

Előnyök / hátrányok – Ducati Monster 900ie Dark 2002

  • Brembo fékek
  • Üzemanyag befecskendező 
  • Nyomaték és teljesítmény-leadás 
  • Stílus és dizájn 
  • Rengeteg tapadás 
  • Üzemanyagfogyasztás
  • Szervizköltség
  • Gumikopás 
  • Gyenge minőségű műanyag elemek

Egyéb Ducati jellegzetességek, melyek szubjektíven hathatnak a felhasználóra:
– Száraz kuplung
– Desmodromikus szelepvezérlés
– Vezérszíj

– Ducati Monster (1997) café racer tesztünk ITT

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending