Connect with us
Suzuki
just1 mx

Ti írtátok

Ti írtátok: Athén motoros szemmel

Február elején három napot töltöttem Athénban, sajnos nagy részét egy szálloda konferencia termében, de volt egy délutánom, amikor szétnézhettem a városban

Published

on

athen motoros szemmel kepek
jgpr
RST AIRBAG

Szöveg, képek: Hoffmann Zoltán

Nem vagyok oda a télért és a mínusz fokokat is maximum a fagyistölcsér tartalmában szeretem, így alig vártam, hogy sütkérezhessek egy kicsit a napon. Mit csinál az egyszeri turista, ha sötétedésig 3 órája van Athénban? Megnézi az Akropoliszt. Hiába volt tavaszinak tűnő az idő, úgy 16-17 fok, azért lehetett érezni, hogy még tél van, este fél 6 körül már sötétedik és a levegő is gyorsan lehűl olyankor. Mivel sétatávolságban (kb. fél óra) volt az Akropolisz a szállodától – már ha a jó irányba indul el az ember – ezért gyalog indultam el.

Már a reptérről a városba tartó úton is feltűnt, hogy milyen sok motor van és nem csak robogók, hanem legalább ugyanannyi nagymotor is. A nagymotorok közül a choppereket leszámítva szinte „mindenki” képviseltette magát. Nem tudom, hogy esetleg a külvárosi utak minőségének volt-e köszönhető, de sok Africa Twin-t láttam a városban.


A motorosok – Róma után – itt is eléggé össze-vissza közlekednek, úgy láttam az indexet sem nagyon ismerik és szerintem a helyi kresz előírja egy minimum 80-100 km/h sebesség elérését a naked és sportmotorok számára két lámpa között, amit esetleg komoly gázfröccsökkel ki lehet váltani. A másik furcsaság, amin nagyon meglepődtem, hogy a rendőrmotorosok nagyon gyakran ketten ülnek a motoron. Nem tudom, ez miért jó vagy miért alakult így, de ha valakinek van ötlete vagy konkrét információja az okról, ossza meg velünk, kíváncsiak vagyunk! A rendőrmotorok nagy többsége egyébként 650-es Honda Transalp, de jó pár Suzukit és Yamahát is láttam.


Még nincs vége a furcsaságoknak, volt még valami, amin nagyon meglepődtem. Egy Európának a közlekedési kultúráját tekintve fejletlenebb részéről érkező, de Nyugat-Európában is jártas motoros számára megdöbbentő kép lehet az, ami egy Iowa-ból érkező turistának nem az. Tölthetném még karakterrel a képernyőt, de inkább megmondom mi volt az, bár biztos vagyok benne, hogy többen kitalálták mire gondoltam.


A motorosok kb. 10-15%-a nem viselt bukósisakot – mindegy, hogy robogót vagy nagymotort vezetett -, hanem lazán a karján tartotta és nem láttam, hogy a rendőrök bárkit is megállítottak volna emiatt. Mondjuk másért se, de ez most mindegy. Vajon miért nem visel valaki bukósisakot motorozás közben, mikor köztudott, hogy életet menthet, ha baj van? Lassan már a kerékpárosok és a síelők számára is kötelező lesz. Mondjuk én azt sem értem, hogy egy katonai sisak formájú bukótól milyen védelmet vár az, aki felveszi, de mondjuk legalább van valami a fején.

Sisak nélkül – megéri?!

Amerikában több államban van teljes vagy részleges (például bizonyos kor alattiak) bukósisak viselési kötelezettség. Mindössze három államban bízzák teljes mértékben a motorosra, hogy visel-e sisakot vagy sem. Az államok között több olyan van, amelyik többször is változtatott a szabályozásán és alkalmazott teljes, majd részleges és később újra teljes körű sisakviselési kötelezettséget. 2000-ben Florida a teljes körű sisakviselési kötelezettség helyett, áttért a részleges viselési szabályozásra (csak a 21 év alatti és a 10.000 dollárnál kisebb egészségbiztosítással rendelkezők számára volt kötelező – a szerk.). A következő két évben a 10.000 lakosra vetített halálos balesetek száma 21%-kal nőtt. A fej, agy és koponya sérülés miatt korházba kerültek száma pedig 82%-kal. A kezelésükre fordított összeg 21 millió dollárról 50 millióra nőtt. A sisakviselés körülbelül 37%-ban előzte meg a halálos balesetek számát a vezetők és 41%-ban az utasok között 2010-ben az USA-ban.

Nem tudom, hogy vannak-e hasonló európai felmérések, de ha vannak is, akkor nagyon régiek lehetnek, mert Európában szerencsére már régóta kötelező a sisak viselése és ezt a hatóságok nagyon komolyan is veszik és e tekintetben szerencsére Magyarország sem marad el.


Hogy Athénban miért nem lépnek fel szigorúbban a sisakot nem viselőkkel szemben azt nem tudom, talán sokan a huncut Zeusz fiai és akkor minimum félisteni státuszban vannak, felette a szabályoknak és a józan észnek.
Te mit gondolsz arról, ha valaki motorozás közben nem visel sisakot?

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending