Csatlakozz hozzánk

Hírek

TesztMotor Winter Projekt

Indul a Winter Projekt. És még azt hitte a tél, hogy keresztbe tesz nekünk… hahh, de naív itt valaki!

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Indul a Winter Projekt. És még azt hitte a tél, hogy keresztbe tesz nekünk… hahh, de naív itt valaki!

Winter Projekt. Így neveztük el a motorosok ellenségeként fellépő téli időjárás elleni hadműveletünket. A projekt lényege, hogy megtörjük az égiek lelkesedését, mivel mi még mínuszokban sem tesszük sztenderre a motorozást. Ezzel pedig módszeresen kikezdjük a természet ezen gyenge próbálkozását, amolyan pszichikai hadviselés ez. Firnyákos mi? Ehhez persze nekünk is kell egy kis segítség, hogy mégis mi, azt pár szó erejéig most fogom bemutatni nektek.


Semmitől sem riadunk vissza, hogy megfélemlítsük a telet.
Ez úton is elnézést kérünk, ha valahová nem ért már időben oda a Mikulás.

Először is az évszakhoz megfelelően kellett egy ideális jármű. A megoldást a Gyáli úton találtuk meg, a Piaggio-Vespa-Gilera magyarországi központjában. Gilera Fuoco, ezt a nevet fogjuk legalább a márciusi motorkiállításig hangoztatni, hiszen mostantól ez a sárga-fekete robogó lesz a TesztMotor, azaz a mi tartós teszt járgányunk. A választás magától értetődő volt, hiszen az 500-as Gilerának 3, azaz három kereke van! Ennél jobbat elképzelni se tudnánk télre, ami nagy szó, mert tőlünk bármi kitelik.


Természetesen TesztMotor színekben.

Pár szót megejtenék róla, bár az igazi nagy teszt még legalább jövő hétig várat magára. Természetesen utána is fogtok róla hallani, a TesztMotor Blogjában folyamatosan olvashattok róla és a mi kalandjainkról. Hopsz, most elkotyogtam valamit… de mindegy, napokon belül úgyis megtudtátok volna, ugyanis hamarosan nagyot fordul velünk a világ! Na, de vissza a Fuoco-hoz.


A Winter Projekt sok mindent takar. Nem csak motorozgatást 🙂

Egy ilyen csodabogárnál az első kérdés mindenki szájából az, hogy a plusz egy kerék miatt milyen vezetni? El kell keserítenem mindenkit, kis túlzással ugyanolyan, mint bármilyen más robogót. Azzal a különbséggel, hogy sokkal stabilabbak vagyunk esőben, hidegben vagy bármilyen más kellemetlen körülménnyel a nyakunkon. Ha nagyon figyelünk, érezni, főleg gyors irány váltásoknál, hogy bizony van elől valami turpisság, de ez nem az a negatív fajta, mikor viccből eltekerik picit az ember futóművét. Nem egyszer fordult elő velem a napokban, hogy emiatt a jótékony turpisság miatt maradtam keréken.


Katt a képre és nagyban láthatjátok a lamelláim… Üdv:IRC

Amúgy elsőre nagyon bejön a sárgaság. Leszögezem, itt most nem a külsőségekre gondolok. Nekem nagyon ormótlannak hat, valahol a robogó és a kvad között tanyázik a formavilága, de ha a kerekek számát nézzük ez abszolút helyénvaló megállapítás. BenZso-nak és még jó pár embernek ettől függetlenül rettenetesen tetszik, de nem hiszem, hogy a dizájnba szeretne bele bárki is, amikor megveszi. Igaz, nagyon érdekes, hogy az utcán úgy megnéznek vele, mintha egy WSBK Ducatival közlekednék. 10 emberből 9 utánam fordul, a tizedik háttal áll. Ami igazán bejön benne, az a funkcionalitás. A három keréken túl vagyunk, nem erre gondolok, hanem a hihetetlen komoly pakolhatóságra, a távirányításos ülésnyitásra, arra, hogy pirosnál nem kell letennünk a lábunk, arra, hogy mennyire dinamikus. Van negatívuma is, de azokat majd a nagy tesztben fejtem ki. A téli használhatóságot növelendő, tettünk rá még néhány extrát, amitől dupla annyira szeretem a Fuoco-t.

Ilyen a ”futáros” bélelt belsejű kézvédő ugyanonnan, ahonnan a robogót is kaptuk. Oké, elsőre fura volt „vakon” matatni a kezelőszervek között, de hamar meg lehet szokni. Akár csak a benne lakozó szél védelmet. Persze túlzásokba azért ne essünk, fagypont körül ebben is hideg van, és kell egy kesztyű. Viszont a kinti hőmérséklethez nyugodtan adjunk hozzá 10-15 fokot, ráadásul mint említettem volt, nincs szél! Amennyire húztam rá a szám az elején, legalább annyira hasznos.

 

A másik ilyen okos dolog a téli gumi. Nem, ez nem télies, hanem puha, agyon cellázott, bordázott, vágott mintájú téli gumi! A japán IRC cég gyártja kizárólag robogókra, nálunk a Yamaha Hungária forgalmazza. Hazánkban még annyira nem terjedt el, amit nem igazán értek, mert azért bőven látok még robogósokat december közepén is és gondolom nekik is csúszik az út. Viszont nekünk már nem: három kerék és évszakhoz megfelelő abroncsok. Kell ennél több? Igen egy teszt jó lenne, de ne aggódjatok az is hamarosan jönni fog. Megnézzük mit bír a gumi és jól kivesézzük minden irányból.

 

Bónuszként a legvégére hagy mutassam be a tél elleni legnagyobb fegyverünk, a Thermoflash-t. Szerintem sokan hallották a márkát, ami teljes mértékben magyar. A sors iróniája, hogy hazánkban keresik a legkevésbé a termékeit, külföldön meg tonnaszám viszik. Bocsánat, azt nem is mondtam mit gyárt a Thermoflash. Fűthető ruhákat, még hozzá nagyon profi ruhákat. A kezes-lábasnak külön rendszere van, akár a motorba építve, akár tanktáskaként, mely különleges folyadékot keringtet keresztül a ruhán, amit a motor hője melegít.


A csomagtér elég nagy: elfér a Thermoflash egysége és a sisakom is.
A két kábelszerű csőre (ami az ülés mellett jön ki,) lehet rácsatlakozni a ruhával.

Zseniális, amikor fagypont körül körbejár minket az akár 55 fokos folyadék és olyan érzésünk van, mintha tavasszal szelnénk a levegőt. Nem egyszer szabályosan melegem van és lejjebb kell vennem a hőmérsékletet, pedig a dzsekim és a pólóm között semmi más nincs. Természetesen erről is fogunk írni egy nagyobb tesztet, sőt többet is, abszolút megérdemli. Lesz egy fűthető ruha összehasonlítónk is, amiben hőkamerákkal támadunk majd a piacon kapható gúnyák ellen. Sanszos, hogy a Thermoflash fog nyerni, de lehet csak a pozitív előítélet beszél belőlem. Meglátjuk.


A kis kijelző mutatja a külső, és a ruha hőmérsékletét.

Egy biztos. A TesztMotor Winter Projekt elindult és teljes gőzzel zakatol előre. Kihozunk a zord, hideg időből mindent, amit csak lehet, és közben megmutatjuk, hogy tudjátok ti is hatásosan felvenni a harcot a tél ellen.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending